ACTUALITATE 17 ianuarie 2020

Ziua Unirii Principatelor: o sărbătoare ca toate celelalte?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1489 vizualizări

Ca în fiecare an, covăsnenii celebrează Mica Unire cu defilare militară și depuneri de coroane 

Nimic, sau aproape nimic, nu îi poate scoate pe reprezentanții statului în județul Covasna din ghearele comode ale obișnuinței, când vine vorba despre organizarea zilelor de sărbătoare națională și pace! Și asta pentru că din nou, programul de celebrare a Zilei Unirii Principatelor este o copie aproape fidelă a celui de anul trecut. Și de acum doi ani. 

Au fost mici excepții acelea când organizatorii acestor evenimente au „forțat” în mod binevenit limitele protocolului și au scos la lumină idei creative de a celebra zilele de sărbătoare națională. Iar anul acesta nu prea face parte din această categorie, pentru că programul este similar cu cel din 24 ianuarie 2019, sau 2018... și așa mai departe. 

Astfel, cei care vor să vadă anul acesta defilarea gărzii de onoare cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, singura acțiune așteptată de cei mici și cei mari, trebuie să știe că programul începe de la ora 12:00 și are loc în fața Grupului Statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. 

Totuși, ca de obicei, potrivit programului prezentat de Prefectura Covasna, înainte va avea loc întâmpinarea persoanei oficiale ( în persoana prefectului județului Covasna, însoțit de comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe), prezentarea onorului militar de către garda de onoare, salutul drapelelor de luptă, intonarea instrumental și vocal a Imnului Național și oficierea serviciului religios. Nu vor lipsi discursurile sau depunerea jerbelor de flori. Între timp, formația Voievozii „Munților” va oferi un moment artistic, iar apoi urmează defilarea. 

Evenimentului va continua cu o Horă a Unirii, iar, ca mică noutate, un program artistic, este programat de la ora 13:00. 

La 16 decembrie 2014 a fost a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române - ca zi de sărbătoare naţională, ca urmare a unei propuneri legislative semnată de 106 parlamentari. 

„Potrivit Legii nr. 171/2014, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile”, notează Agerpres. 

Doi ani mai târziu, 16 septembrie 2016, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care  24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare. 

Această zi este importantă pentru că „semnifică, practic, ziua de naştere a statului naţional modern român şi trebuie ca românii să nu uite acest lucru”, arăta expunerea de motive a propunerii legislative adoptate în 2014. 

Și asta pentru că, după cum notează Agerpres, „alegerea în unanimitate la 24 ianuarie/5 februarie 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ales domn al Moldovei la 5/17 ianuarie 1859, a reprezentat în fapt unirea celor două principate româneşti şi, totodată, un prim pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român”. 

Așadar, cei care simt că vor să marcheze, într-un fel sau altul această sărbătoare, sunt așteptați în centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Noi vom fi acolo! 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.