ACTUALITATE 15 septembrie 2013

Ziua Pompierilor sărbătorită la Sfântu Gheorghe [FOTO]

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 819 vizualizări

Defilare, Ziua Porților Deschise, concurs de gătit, demonstrație de prim-ajutor și fascinația unei meserii alerte

Anul acesta, de Ziua Pompierilor – 13 septembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna a împlinit 45 de ani de la înființare, astfel că manifestările de la Sfântu Gheorghe au marcat o dublă sărbătoare ce s-a întins pe parcursul a trei zile. Ceremonia oficială dedicată pompierilor a fost precedată joi de un concurs de îndemânare pompieristică dedicat jurnaliștilor, apoi vineri au urmat evenimente pentru toți, cu ocazia Zilei Porților Deschise.

Înainte de Porțile Deschise, pompierii covăsneni au parcurs centrul orașului Sfântu Gheorghe, unde au venit cu mașinile de intervenție din dotare și unde, în ciuda vântului puternic de afară, au asistat cu mândrie la un ceremonial religios și diverse discursuri, încununate la final de avansarea în grad a câtorva dintre ei. Acest punct al aniversării a fost marcat de prezența prefectului județului, Dumitru Marinescu, primarului Antal Árpád, vicepreședintelui Consiliului Județean, Nagy Iosif, precum și a altori oficialități – primari și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, ai Poliției și Armatei. În cuvântul adresat pompierilor, prefectul Dumitru Marinescu a vorbit despre importanța celor care gestionează situațiile de urgență, de curajul și contribuția acestora, de-a lungul istoriei, la tot ce înseamnă astăzi România modernă. Importanța și curajul pompierilor au fost subliniate și în restul discursurilor, iar sărbătoriții au părăsit apoi centrul orașului în aplauzele oamenilor adunați să-i vadă și sub privirile admirative ale copiilor – cei care întotdeauna sunt fascinați de mașinile roșii de intervenție.

Pompierii voluntari, mereu la datorie

Alături de pompierii profesioniști, la manifestări au fost prezenți și pompierii voluntari, în județul nostru existând divizii de pompieri voluntari în mai multe localități, cum ar fi Arcuș, Valea Crișului, Brețcu. În plus, pompierii voluntari au o vechime de 200 de ani în județul nostru, astfel că prezența lor nici nu putea fi pusă sub semnul întrebării. Printre pompierii voluntari prezenți la manifestări i-am întâlnit și pe colegii celui mai bătrân pompier voluntar activ din țară – Vancsa György, sau Gyuri bácsi, din Valea Crișului. De la ei am aflat că Gyuri bácsi și-ar fi dorit nespus să participe la sărbătoarea pompierilor din acest an, însă starea de sănătate, cam precară la cei 85 de ani ai săi, nu i-a permis acest lucru.

„Dar am venit noi, amintindu-ne permanent de el, căci e sufletul evenimentelor, de obicei”, ne-au spus colegii, stand mândri în uniformele lor verzi, alături de pompierii profesioniști. Mai tinerei sau mai în vârstă, pompierii voluntari susțin că această „ocupație” le-a intrat în sânge și, chiar dacă fiecare dintre ei are o profesie din care se întreține sau se ocupă de munca pâmântului, de câte ori apare vreo situație de urgență, știu că trebuie să fie în primele rânduri, pentru a interveni.

Sunt 50 de ani aproape de când fac voluntariatul acesta, nici nu-mi amintesc cum era înainte să fac... Am avut situații diferite, unele mai periculoase, altele mai puțin, dar faptul că intervii pentru binele comunității, ca să-i ferești de primejdie pe ai tăi, îți dă o satisfacție pe care nimic nu o poate înlocui”, ne-a spus un alt „veteran” în pompierit voluntar, Ulto Zoltán, de 69 de ani, din Valea Crișului.

Omul spune că a avut destul de multe intervenții de-a lungul timpului, mai ales pe câmpurile incendiate ale comunei. Își amintește că a trăit moment palpitante, iar anii de pompier voluntar îi simte ca aducând un plus vieții sale, susținând că și acum, la pensie, se implică în orice acțiune, punând la bătaie mașina și tractorul proprii. În ceea ce privește viitorul, pompierul voluntar spune că tinerii satului au început să se implice și ei în această activitate, iar bătrânii pompieri sunt încântați că vor avea cui să predea ștafeta.

Prima unitate de pompieri voluntari din judeţ a fost înfiinţată în anul 1856 la Chichiş, iar prima companie de pompieri militari a apărut pe data de 1 aprilie 1937, la Sfântu Gheorghe. Cel mai mare incendiu izbucnit vreodată în judeţul Covasna s-a petrecut în vara anului 1934 în localitatea Târgu Secuiesc şi a distrus 420 de case din cele 538 existente pe atunci.

Copii care se visează pompieri

Astfel, vineri după amiază, zeci de copii au fost aduși de părinți la sediul ISU Covasna, unde au avut ocazia să inspecteze echipamentele folosite de pompieri. Ca în fiecare an, autospeciala de stingere a incendiilor s-a bucurat de mare interes, cei mici au fost fascinați de mărimea și complexitatea mașinii, iar unora le-a plăcut pur și simplu pentru că este… roșie. Pompierii le-au făcut și demonstrații celor mici, au aprins un foc, pe care apoi l-au stins, iar manevra a trebuit repetată, desigur, la cererea publicului entuziast. De Ziua Pompierilor copiii știau foarte bine ce meserie vor alege când vor fi mari – toți vor să fie pompieri, așadar ISU Covasna nu trebuie să își facă griji în privința următoarelor generații, căci au asigurați profesioniștii de mâine.

Concurs de gătit

La manifestările dedicate Zilei Pompierilor au sosit și oaspeți din străinătate, care s-au integrat în programul organizatorilor. Astfel, pompieri din Ungaria și Slovacia au participat la un concurs de gătit, care a avut loc la sediul ISU, și nu la Pădureni, așa cum a fost programat inițial. „Din cauza vremii nefavorabile am decis să organizăm concursul la sediu. Au participat câteva sute de persoane, iar la concursul de gătit gulaș s-au înscris 5 echipe. Cei din Ungaria și Slovacia nu s-au încadrat în specificul concursului, ei au pregătit produse specifice tradiționale, cum ar fi ciorba de pește, pe când concursul s-a adresat celor care prepară gulaș. Oaspeții noștri au primit premii speciale” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj. Toate cele 5 echipe concurente au fost premiate, iar clasamentul final a arătat astfel: 1. Târgu Secuiesc și Detașamentul 1, 2. Prevenire și Financiar, 3. Detașamentul 2.

Demonstrație de prim-ajutor

Sâmbătă le-a venit rândul celor de la SMURD și Crucea Roșie să prezinte publicului larg câteva manevre de prim ajutor. La eveniment au participat câteva zeci de curioși, care au privit atent cum este scoasă o victimă dintr-o mașină implicată într-un accident, de exemplu. Angajații SMURD au vorbit și despre situații neprevăzute și reacția câteodată bizară a oamenilor implicați în accident. „Atunci când mergem la descarcerare, trebuie să tăiem mașinile contorsionate, iar victimele, de cele mai multe ori aflate în stare de șoc, ne spun tot felul de lucruri. De exemplu, unii încep să strige să nu tăiem mașina pentru că mai au rate de plătit la ea” – povestește un angajat SMURD.

În fiecare zi învățăm ceva

Cei prezenți la demonstrația din Parcul Central ne-au spus că au venit pentru că aici pot învăța lucruri care le pot fi de folos în viața de zi cu zi.

„În curând voi avea un copil, și cred că este important să știu câteva manevre de prim ajutor. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla, de aceea am crezut de cuviință să vin aici și să învăț de la specialiști” – ne-a spus o tânără gravidă. Un bărbat trecut de prima tinerețe a venit din pură curiozitate și ne-a mărturisit că SMURD e singura instituție din țară în care are deplină încredere. „Prin aceste demonstrații oricine poate arunca o privire în viața paramedicilor, a asistenților și a voluntarilor SMURD. Aceștia fac o treabă impresionantă și extrem de importantă. Am deplină încredere în ei, de fapt, e singura instituție în care am 100% încredere” – ne-a mărturisit bărbatul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.