ACTUALITATE 15 martie 2012

Ziua Internațională a Drepturilor Consumatorilor

de Székely Emőke | 52 vizualizări

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când ziua de 15 martie a fost declarată Ziua Internațională a Drepturilor Consumatorilor. Originile acestei zile se regăsesc unde altundeva decât în Statele Unite ale Americii, unde pe 15 martie 1962 președintele J.F. Kennedy a vorbit în declarația sa despre drepturile elementare ale consumatorilor.

În județul Covasna, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor efectuează controale în fiecare lună la agenții economici pentru a detecta și sancționa neregulile. Directoarea instituției spune că primesc și reclamații mai puțin obișnuite, dând exemplul unui caz când un cetățean a reclamat faptul că la un magazin nu a fost lăsat să cumpere doar un pachet de țigări cu un card bancar. Proprietarul magazinului le-a spus celor de la Protecția Consumatorilor că nu este rentabil ca cineva să achite doar un pachet de țigări cu cardul bancar pentru că adaosul la produsele din tutun este de 4%, iar comisionul băncilor este și de 2,5% din valoarea tranzacției, așadar profitul lui este aproape 0. Nu există nicio prevedere legală care ar justifica fapta celor de la magazin, așadar proprietarul a primit avertisment.

Rigo Magdalena a mai spus că cele mai multe reclamații vin pentru nereguli constatate la produsele din carne și cele de panificație. În aceste cazuri reclamantul trebuie să prezinte pe lângă produsul în sine, și bonul fiscal, fără de care inspectorii OPC nu pot face nimic.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.