Ziua Armatei Române la Sfântu Gheorghe: scurt, simplu și decent
În municipiul Sfântu Gheorghe, Ziua Armatei Române a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie, cu o ceremonie scurtă, simplă și decentă. La Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, după un moment religios, au luat cuvântul prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István, și comandantul garnizoanei, lt.col. Dorin Neagu. Aceștia au transmis gândurile de apreciere pentru cei care, în uniformă, își dedică viața pentru apărarea țării.
„În această zi transmitem cea mai profundă apreciere fiecărui membru al Forțelor Armate Române și familiilor acestora pentru serviciul, sacrificiul și angajamentul lor”, a spus, în discursul său, prefectul dr. Ráduly István.
Comandantul garnizoanei, lt.col. Dorin Neagu, pe lângă semnificația și importanța acestei zile, a amintit și de eliberarea orașului Sfântu Gheorghe, sărbătorită la 8 septembrie.
„Ziua Armatei României, 25 octombrie, semnifică victoria de la Carei. În 25 octombrie 1944 armata României, cu armele în mână, a reușit eliberarea ultimei brazde de pământ de sub ocupație străină. Eu aș spune că este o victorie foarte importantă, cea de la Carei, și poate la fel de importantă, este cea de la Sfântu Gheorghe. Atunci când primul mare oraș a fost eliberat de sub ocupație străină, sărbătoare pe care noi o petrecem împreună an de an, iar anul acesta a coincis cu dezvelirea bustului Generalului-erou, Grigore Bălan”, a menționat lt.col. Dorin Neagu.
În contextul Zilei Armatei, garnizoana Sfântu Gheorghe a desfășurat și va desfășura o serie de acțiuni.
Lt.col. Dorin Neagu a amintit despre tradiționalele activități de îngrijire a mormintelor și a monumentelor închinate eroilor, despre tradiționalul simpozion și despre purtarea drapelului național într-o călătorie simbolică pe cel mai înalt vârf muntos din țară, Vârful Moldoveanu din munții Făgăraș.
Totodată, Ștafeta Veteranilor - Invictus, a ajuns la a 10-a ediție.
„Cele trei trasee, roșu, galben și albastru, pleacă din București și în mod simbolic ștafetele se întâlnesc la Carei pe 25 octombrie. Prin orașul nostru a trecut traseul galben, iar responsabilitatea noastră a fost de a primi ștafeta de la colegii noștri din Brașov și de a o purta mai departe până la Miercurea Ciuc. Din cercetările proprii, pot să vă spun că am avut cea mai frumoasă și cea mai numeroasă echipă care a transportat ștafeta, aproape 100 de participanți”, a mai spus lt.col. Dorin Neagu.
Trei participanți la ștafetă au fost premiați: Alexandru Ioan Bularca, de 7 ani, care a alergat aproape 15 km, Andrei Victor Bularca, de 9 ani, a alergat 25 de km și Corina Olteanu, care a alergat 59 km, aproape întreaga distanță.
Totodată, au fost premiați și câștigătorii concursului de desene, aflat la a V-a ediție, cu tema „Armata prin ochii copiilor”. Acesta s-a desfășurat pe pagina de Facebook a Centrului Militar Județean Covasna, iar anul acesta s-a înregistrat un record de peste 150 de participanți. Cei care au adunat cele mai multe aprecieri din partea publicului internaut au fost: Ilyés Hunor, de la Școala Gimnazială „Fejér Ákos” din Micfalău, care a obținut locul 3, Ana Herțeg de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV), locul 2, și Andrei Nan, locul 1, tot de la CNMV.
Ceremonia, care a durat doar o jumătate de oră, s-a încheiat cu depunerea de coroane și defilarea gărzii de onoare.
Ziua Armatei Române este marcată anual la data de 25 octombrie. Sărbătoarea a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.