ACTUALITATE 8 mai 2023

Zilele „Kőrösi Csoma Sándor”, din nou un prilej de reflectare asupra trecutului și de prețuire a valorilor

de David Leonard Bularca | 20118 vizualizări

Și ministrul ungar al Culturii și Inovării, Csák János, a luat parte la deschiderea evenimentului 

A 33-a ediție a Zilelor „Kőrösi Csoma Sándor” s-a desfășurat la finalul săptămânii trecute, în perioada 4-6 mai, în orașul Covasna. Au fost organizate expoziții de artă și a avut loc chiar și o conferință științifică. În ultima zi a evenimentului, sâmbătă, a fost oferită scriitorului, sociologului și criticului de artă Gazda József medalia în memoria lui Kőrösi Csoma Sándor. Sute de persoane, printre care și prefectul județului Covasna, Ráduly István, au participat la diversele activități organizate cu ocazia acestui eveniment, a spus, pentru redacția noastră, primarul orașului Covasna, Gyerő József.

Acest eveniment este unul cu tradiție pentru comunitatea covăsneană, ne-a explicat primarul, care a și descris, pe scurt, cine a fost Kőrösi Csoma Sándor.

„Zilele culturale Kőrösi Csoma Sándor sunt organizate deja încă din anul 1990, în mod tradițional în orașul Covasna, în cultivarea memoriei hungaralogului și tibetologului Kőrösi Csoma Sándor, care este născut în satul Kőrösi (n.red. Chiuruș), localitate componentă a orașului Covasna. Deci el a plecat să caute originile poporului maghiar. A ajuns în Tibet. Acolo s-a întâlnit cu un ofițer al armatei britanice care l-a rugat să întocmească primul dicționar tibeto-englez, respectiv prima gramatică a limbii tibetane. Asta este capodopera vieții sale. Ulterior a mai cercetat diferite arhive, tocmai pentru a-și îndeplini scopul, acela de a găsi originea poporului maghiar. Dar, între timp, a murit de malarie”, a explicat primarul orașului Covasna, Gyerő József.

Programul cu ocazia acestui eveniment a fost unul bogat, de la expoziții până la diferite spectacole organizate chiar de copiii din zonă. De altfel, la deschiderea Zilelor „Kőrösi Csoma Sándor” a participat și ministrul ungar al Culturii și Inovării, Csák János.

„Se organizează în fiecare an aceste zile culturale și științifice. În cadrul acestui eveniment sunt mai multe evenimente culturale, începând de la expoziții de artă grafică și plastică până la o conferință de trei zile de studii în științele acestea: tibetologie, hungarologie, orientalistică și științele conexe acestor științe. În mod paralel, se organizează evenimente culturale și la liceul „Kőrösi Csoma Sándor” și este o seară de gală aici, la Centrul Cultural, unde se prezintă spectacole realizate în general de copii, tineri și ansamblurile culturale din orașul Covasna”, a detaliat, pentru redacția noastră, Gyerő József.

Medalia în memoria lui Kőrösi Csoma Sándor

În ultima zi a evenimentului, sâmbătă, a fost oferită, la fel ca în fiecare an, o medalie în memoria lui Kőrösi Csoma Sándor. 

„Sâmbătă s-a terminat evenimentul în satul Kőrösi, cu participare la slujba bisericească, unde a fost creștinat el, în biserica din Kőrösi. Ulterior, acolo, în centrul satului, a avut loc un eveniment comemorativ, respectiv sus la casa memorială s-a decernat, fiindcă în fiecare an se decernează, medalia în memoria lui Kőrösi Csoma Sándor unei personalități a științei care în anul respectiv a avut rezultate deosebite în acest domeniu. Anul acesta s-a hotărât să i se decerneze domnului Gazda József, scriitor, sociolog, sociograf, crtitic de artă. I s-a decernat această medalie comemorativă Kőrösi Csoma Sándor”, a mai spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Gyerő József.

Mesajul prefectului

La eveniment a participat și prefectul județului Covasna, Ráduly István. În discursul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu a punctat că cel care a fost Kőrösi Csoma Sándor reprezintă un simbol.

„Cred că, în timp ce pentru englezi, Körösi Csoma Sándor este un lingvist, un bibliotecar, fondatorul tibetologiei, creatorul dicționarului englez-tibetan, care a creat o punte între două limbi foarte îndepărtate, niciuna dintre ele nefiind limba lui maternă, pentru noi, secuii, și pentru tibetanii, unde a lucrat, Körösi Csoma Sándor este mai mult decât atât: este un simbol

El a fost venerat în Tibet ca un sfânt, un bodhisattva, adică - conform sistemului de idei budist - o «ființă iluminată», care - cu puterea sa spirituală - îi conduce și pe alții la iluminare.

Pentru noi, Körösi Csoma Sándor este un simbol al perseverenței, devotamentului, loialității, curajului, modestiei, simplității, puritanismului, dedicării, ambiției, determinării.

În această situație cel mai puțin ce putem noi să facem, este să celebrăm acest simbol, să-i evidențiem personalitatea și opera, pentru a face ca, în această lume a valorilor bulversate, activitatea lui Körösi Csoma Sándor să fie un model pentru tineri”, a spus prefectul, conform unei postări făcute pe pagina sa de Facebook. 

Opera lui Kőrösi Csoma Sándor a fost declarată, în anul 2013, parte a culturii universale, de către UNESCO. El a trăit între anii 1784-1842.  

Sursa foto: Ráduly István/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.