ACTUALITATE 25 octombrie 2011

Zicala „Ai carte, ai parte” nu mai este valabilă

de Székely Emőke | 467 vizualizări

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, ne-a informat ieri că şcolile din judeţ produc peste 1.000 de şomeri anual, astfel că ajungem la aceeaşi problemă discutată şi mult mediatizată, cum că nu avem specialişti pentru multe meserii. „Având în vedere economia judeţului, părinţii ar trebui să se gândească de două ori unde îşi trimit copiii la şcoală. Dacă nu au posibilitate de a-i finanţa ca aceştia să urmeze o facultate, să nu îi mai înscrie la licee teoretice, ci mai degrabă aceşti tineri să înveţe o meserie. Dacă tânărul doreşte să mai înveţe sau să se perfecţioneze într-un anumit domeniu, o poate face şi mai târziu”, a declarat Kelemen Tibor.

Posturi puţine pentru absolvenţii de facultate

Dacă este să privim oferta locurilor de muncă pe această săptămână, găsim 260 de posturi, dintre care doar 10 se adresează celor cu studii superioare. Şi aici este vorba de meserii noi, întrucât sunt 5 posturi în domeniul asigurărilor, lucru care este în dezavantajul celor care au terminat facultatea înainte de 1989, sau la începutul anilor ’90. Tocmai de aceea aceste persoane au şanse foarte mici de a-şi găsi un loc de muncă. Neavând de unde alege, aleg orice altceva.

Absolvent de facultate sau nu, omul are nevoie de bani pentru a se întreţine, pentru a-şi susţine familia. De aceea întâlnim tot mai des cazuri în care persoane cu studii superioare muncesc pe posturi inferioare capacităţilor sau studiilor de care dispun. Kelemen Tibor spune că „aceste persoane acceptă după o vreme şi alte locuri de muncă, unde muncesc pe bani mai puţini. Zicala „ai carte, ai parte” nu mai este valabilă. Trebuie să ai noroc ca să ai parte de un loc de muncă bun.”

Salariul mediu în judeţ la jumătatea celui pe ţară

Dacă la nivel naţional salariul mediu brut este de 2.005 lei, iar cel net de 1.455 lei, în judeţul Covasna brutul este puţin mai mare decât jumătatea brutului pe ţară, şi anume 1.185 lei. Covăsnenii acceptă să lucreze pe bani puţini tocmai pentru că nu au de unde alege. „Contractul de muncă este lege între angajator şi angajat – spune Kelemen. Dacă angajatul a acceptat salariul care i s-a propus, asta e. Iar angajaţii acceptă, tocmai pentru că a-ţi găsi un loc de muncă aici nu este tocmai un lucru uşor.”

Nici Braşovul nu mai e ce a fost

„Tot mai mulţi angajaţi care până acum făceau naveta la Braşov, se întorc la rădăcini” – este de părere directorul AJOFM. El explică fenomenul prin faptul că diferenţa de salariu dintre aceste două judeţe nu mai este atât de mare ca acum câţiva ani. „Am vorbit cu mai multe persoane care fac naveta la Braşov, şi mi-au spus că diferenţa de salariu nu mai este de ajuns pentru a acoperi cheltuielile de navetă, şi astfel oamenii încearcă să îşi găsească de lucru în Covasna” – spune Kelemen Tibor.

Rata şomajului în scădere

Cu toate că situaţia pieţei de muncă din Covasna nu este tocmai bună, rata şomajului este în scădere. La finele lunii septembrie această valoare a fost de 7,75%, faţă de 8,17% cât a fost în luna precedentă, şi faţă de valoarea de 10,58% înregistrată anul trecut în aceeaşi perioadă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.