Zi plină a ministrului Borbely în Covasna
Ministrul Mediului și Pădurilor a semnat ieri la Sfântu-Gheorghe contractul de peste 100 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din județ, a vizitat apoi zona Belin, afectată grav de inundațiile de anul trecut, vorbind și despre programul Casa Verde, piste pentru bicicliști sau sancțiuni penale pentru orice furt din pădure
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, s-a aflat ieri într-o vizită de lucru în județul Covasna, semnând la Sfântu-Gheorghe contractul de finanţare a proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Covasna” - POS Mediu, în valoare de 107 milioane de euro. Potrivit ministrului, autoritățile covăsnene au demonstrat că pot absorbi banii europeni, drept pentru care semnarea contractului, cel mai mare ca și valoare semnat până acum la noi în județ, nu a fost una întâmplătoare și s-a petrecut tocmai pe 22 martie, de Ziua Mondială a Apei.
Primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că de acest proiect vor beneficia 100.000 de locuitori din Sfântu Gheorghe, Târgu-Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului, investiția cifrându-se astfel la o mie de euro pe cap de persoană.
Directorul de dezvoltare al Gospodăriei Comunale (Gosp Com), Kato Bela, a declarat că primele lucrări de investiții care vor fi realizate din acești bani vor viza înlocuirea stației de epurare de la Sfântu Gheorghe, precum și a mai multor conducte, aici existând încă țevi vechi chiar și de o sută de ani.
Vizită la podurile de la Belin
Ministrul Borbely Laszlo a ajuns ieri și în localitatea Belin, una dintre cele mai afectate din județ în urma inundațiilor aprige din vara anului trecut, aici fiindu-i prezentată starea gravă a celor două poduri din care situația unuia este cu atât mai rea încât la o cedare ar putea izola comunitatea de 500 de persoane din Belin Vale.
Borbely Laszlo a declarat la Belin că podul din localitate, la care s-au executat deja câteva lucrări în care au fost investite 3 milioane de lei, urmează să primească noi fonduri de refacere. Mai exact, este vorba despre 800.000 de lei, bani care urmează să ajungă la autorități în următoarele zile. Chiar dacă Inspectoratul de Stat în Construcții (ITC) Covasna a susținut că elementele podului ar trebui cel mult refolosite în construcția unuia nou, cei de la Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) susținând și ei că structura este grav afectată, ministrul Borbely s-a arătat mulțumit de lucrările de reabilitare.
Alături de prefectul Gyorgy Ervin, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, și primarul comunei Belin, Siko Imre, ministrul Borbely Laszlo a ajuns și la Belin Vale, unde legătura cu restul comunei se face print-un pod șubred, practicabil cel mult cu căruța și incapabil să ofere acces unei maşini a Ambulanței sau a pompierilor.
”Teoretic nu avem cum să virăm bani pentru a reconstrui acest pod, fiindcă acesta se află în proprietatea Primăriei Belin, dar tot ar fi bine să se facă planurile de reabilitare, urmând să mai discutăm apoi”, a declarat ministrul.
Peste 500 de cereri pentru Casa Verde
În ceea ce privește viitoarele investiții ale Ministerului, Borbely Laszlo a declarat că se vor aloca sume pentru reluarea programului Casa Verde care s-a bucurat de un real succes - inclusiv în Covasna, unde au fost depuse 500 de dosare din care 200 au fost aprobate deja spre finanțare. Borbely a amintit că 2011 este Anul Internațional al Pădurilor și a insistat pe inițiativa și cooperarea primarilor, care acum ar putea accesa bani de la Fondul de Mediu pentru tratarea și împădurirea terenurilor degradate.
Ministrul Mediului și Pădurilor a mai declarat că se vor aloca fonduri și pentru contruirea pistelor pentru bicicliști. “Deocamdată vor fi 50 de milioane de lei, dar vom putea suplimenta acest fond. Piste pentru biciclişti nu înseamnă că tragi o linie pe trotuar şi o denumeşti pistă pentru biciclişti. Unde e posibil, trebuie să lărgeşti trotuarul, unde e posibil trebuie sa faci drumul mai mare sau, atunci când concepi construcţia unui drum, tot atunci prevezi şi pistele pentru biciclişti şi o parte din cheltuieli vor fi suportate de la Fondul de Mediu”, a spus ministrul.
Sancțiuni penale pentru orice furt din pădure
În acest context, ministrul a vorbit despre mai multe acțiuni realizate alături de Jandarmerie și Poliție, pentru identificarea tăierilor ilegale din păduri. Ministrul a arătat că la ultimele controale, derulate în Harghita și Neamț, s-au aplicat 39 de amenzi și s-au făcut 14 denunțuri penale.
”Nu vreau să ne apucăm să băgăm oamenii în închisoare, dar tăierile ilegale trebuie să înceteze. În acest sens, doresc să inițiez o modificare a Legii penale, astfel încât infracțiune să fie considerată orice tăiere și nu doar cele de peste 5 metri cubi, căci dacă cineva fură o găină tot furt e”, a declarat Borbely.
Referindu-se la pădurile României, ministrul a mai anunțat că nu s-a găsit încă o soluție pentru urșii existenți în pădurile țării. Arătând că țara noastră are în prezent un efectiv de aproximativ 7.500 de urși, Borbely Laszlo a subliniat că numărul normal al urșilor pe care ar trebui să-i avem - astfel încât animalele să nu ajungă în gospodării și orașe, este undeva la 4.500. O soluție ar fi reprezentat-o vânzarea unor exemplare către țări mai sărace în urși - cum ar fi Germania, însă se pare că pentru acest lucru trebuie modificată legislația, care este foarte strictă în privința ursului carpatin.
Vorbind despre programele adresate populației spre păstrarea mediului, Borbely Laszlo a arătat că a purtat deja discuții cu asociațiile producătorilor de termopane, spre inițierea unui program asemănător Programului Rabla. Ministrul a spus că un astfel de program ar veni desigur în sprijinul oamenilor, dar și al mediului, însă trebuie găsită o formulă prin care elementele acestuia să poată fi îmbinate cu cele ale programelor naționale de termoizolare.
Foto: Henning Janos