ACTUALITATE 31 mai 2011

Zeci de hectare de drumuri forestiere pot intra în reabilitare prin proiecte

de Monica Vrânceanu | 549 vizualizări
Prefectul județului Covasna, György Ervin, a anunțat că primarii județului care au obișnuința de a lucra cu proiecte pot accesa acum fonduri europene pentru refacerea drumurilor forestiere. Potrivit prefectului, lista primăriilor care au intrat în posesia drumurilor forestiere include patru localităţi noi, după apariţia unei hotărâri de Guvern în 18 mai și publicată în Monitorul Oficial din 25 mai. György Ervin a declarat

Prefectul județului Covasna, György Ervin, a anunțat că primarii județului care au obișnuința de a lucra cu proiecte pot accesa acum fonduri europene pentru refacerea drumurilor forestiere. Potrivit prefectului, lista primăriilor care au intrat în posesia drumurilor forestiere include patru localităţi noi, după apariţia unei hotărâri de Guvern în 18 mai și publicată în Monitorul Oficial din 25 mai.

György Ervin a declarat că prin această hotărâre de Guvern a fost aprobată transmiterea unor drumuri forestiere şi a terenurilor aferente acestora din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Covasna şi în administrarea consiliilor locale ale acestora. Astfel, comuna Vârghiș a primit 18,45 kilometri de drum forestier și 10,9 hectare de teren aferent, Estelnicul a primit 25,9 kilometri de drum forestier și 13,9 hectare de teren aferent, iar Mereniului i-au revenit 21,6 kilometri de drum forestier și 12 hectare de teren aferent.

A fost aprobată totodată și transmiterea unor drumuri forestiere şi a terenurilor aferente acestora în domeniul public al comunei Turia şi în administrarea Consiliului Local Turia, în acest caz fiind vorba despre 49 de kilometri de drum, cu un teren aferent de 29,5 hectare.

Predarea-preluarea acestor drumuri forestiere şi a terenurilor aferente acestora se va face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârilor de Guvern, urmând ca apoi autoritățile locale să se ocupe de reabilitarea drumurilor.

 

Despăgubiri pe bază de proiecte

Un alt punct foarte important subliniat de prefectul György Ervin se referă la urmările inundațiilor din vara trecută, care au afectat multe localități ale județului Covasna.

Potrivit prefectului, apele au afectat 31 de localități ale județului, acestea aflându-se pe lista celor calamitate, potrivit HG 378/2011 privind aprobarea listei definitive a localităţilor cu infrastructură rutieră comunală afectată de inundaţiile din perioada iunie-august 2010.

Prefectul a declarat că primarii acestor localități au la dispoziţie cinci săptămâni pentru realizarea proiectelor de refacere a infrastructurii.

„Bani există - un total 156 milioane de euro, iar 80% provin din fonduri europene, în vreme ce restul de 20% sunt bani de la bugetul de stat. Trebuie înțeles însă că aceşti bani nu se dau din oficiu, ci pe bază de proiecte. Cine nu va depune proiect, s-ar putea foarte bine să rămână cu paguba”, a accentuat prefectul György Ervin.

Potrivit acestuia, principalele criterii de evaluare în acordarea banilor vor fi raportul lungimii porţiunii de drum afectată faţă de lungimea totală a drumurilor, în ce măsură infrastructura afectată face legătura cu importante reţele de drumuri, dacă regiunea nu a beneficiat în trecut de finanţări din fonduri europene, gradul de sărăcie din regiune și măsura în care proiectul de accesare a banilor se integrează în strategia de dezvoltare judeţeană.

Inundațiile din vara lui 2010 au afectat, conform unei statistici realizate de Prefectura Covasna pe baza datelor primite de la primari, peste 40 de kilometri de drumuri, 29 de poduri și 118 podețe, 56 de hectare de teren forestier, peste 1300 de anexe gospodărești și 22 de obiective socio-economice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
avram iancu, 1 iunie 2011
Si la Valea Crisului se face ceva pana la urma? Ca noi avem drum forestier in toata comuna.
un covasnean, 1 iunie 2011
ATENTIE ! DRUMURILE FORESTIERE SE MASOARA IN KILOMETRII NU IN HECTARE
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.