ACTUALITATE 9 februarie 2015

Zece luni de lucrări ample la Covasna

de Székely Emőke | 254 vizualizări

Infrastructura va fi modernizată pentru relansarea turismului și atragerea investitorilor

Primăria oraşului Covasna a demarat un proiect amplu de reabilitare și modernizare a străzilor din stațiune. Primarul Thiesz János spune că fără o infrastructură bună degeaba vor să relanseze turismul balnear și să atragă investitori în vederea creării de locuri de muncă.

Thiesz János spune că prin lucrările de infrastructură speră să atragă atât turiști, cât și investitori care să creeze locuri de muncă. „Avem nevoie de drumuri bune pentru a atrage turiștii în stațiune, dar și investitori. Acesta este un proiect important, cel mai important din acest an. Obiectivul general al acestui proiect este crearea şi modernizarea infrastructurii în vederea creșterii turismului balnear din staţiunea Covasna în scopul creșterii numărul turiștilor și a duratei sejurului în zonă, precum și în vederea măririi protecției solului și subsolului în această zonă bogată în zăcământ hidromineral” – a declarat primarul Thiesz János.

Primaria Covasna februarie 2015 - 03

Cu reabilitarea străzilor 1 Decembrie 1918, Ștefan cel Mare, Meșteșugarilor, Petőfi Sándor, Gheorghe Doja, Secuiască, Frăției, Ady Endre, Libertății, Brazilor, Kodály Zoltán, Jókai Mór, Arany János, Borvizului, Bercsenyi, Cuza Vodă autorităţile locale derulează o nouă investiţie considerabilă. Valoarea totală a acestor lucrări se ridică la aproape 30 milioane de lei, din care peste 65 la sută (19,7 milioane de lei) provin din fonduri europene, restul finanţării fiind asigurată din fonduri guvernamentale (6,8 milioane lei), respectiv din bugetul local al oraşului Covasna (3,2 milioane de lei).

Lucrări de infrastructură şi amenajări utilitare

În următoarele 10 luni aşadar, stațiunea balneoclimaterică Covasna va cunoaşte o transformare considerabilă, deoarece, pe lângă lucrările de asfaltare, se vor executa şi lucrări de infrastructură şi amenajări utilitare. În această investiţie sunt incluse atât lucrările de amenajare a canalelor pentru scurgerea apelor pluviale, cât şi reabilitarea reţelelor de canalizare pentru utilizatorii casnici, precum şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei. Lucrările de reabilitare se vor desfășura pe o lungime de carosabil de peste 8 km şi vor fi amenajaţi mai mult de 12 mii de metri pătraţi de trotuare.

Prin lucrările de amenajări utilitare vor fi reabilitaţi 8 km de rețea de canalizare menajeră, 7,5 km rețea de canalizare pluvială și 8,4 km rețea alimentare cu apă potabilă.

Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor a fost câştigată de firma Valdek Impex, valoarea contractului fiind de aprox. 14,5 milioane lei, fără TVA.

Autorizaţia pentru începerea lucrărilor a fost deja emisă, iar datorită condiţiilor meteorologice favorabile lucrările au şi fost demarate în cazul a 5 străzi.

Primarul cere răbdare

Thiesz János spune că lucrările înseamnă drumuri închise parțial sau total, așadar le cere răbdare locuitorilor orașului. „E ca și când cineva zugrăvește acasă. Trebuie să răstoarne casa cu susul în jos, termină de zugrăvit, pune totul la loc, apoi se bucură de rezultat. Așa și cu lucrările din oraș, e nevoie de răbdare, însă îi asigur pe localnici că după finalizarea lucrărilor Covasna va arăta mult mai bine. Am încercat să găsim soluții cât mai practice, să nu blocăm tot centrul sau căile de acces spre hoteluri pentru că din asta trăim, din turism” – spune primarul. Acesta a adăugat că a primit multe reclamații de la localnici, dintre care unele neîntemeiate. „De exemplu, ne-au spus că de ce una dintre străzi este mai îngustă decât a fost în trecut. Lățimea corespunde dimensiunilor unui drum național, iar partea bună este că din bucata de drum tăiată am amenajat trotuar, vom avea spații verzi și vom planta copaci. Ar fi bine dacă oamenii ar veni la primărie să se intereseze, să întrebe, și nu să trimită hârtii peste tot cu nemulțumirile pe care le au” – este de părere edilul stațiunii.

Lucrări și pe alte fronturi

În afară de acest proiect, anul acesta Primăria Covasna intenționează să efectueze și alte lucrări. Printre ele amenajarea și înfrumusețarea zonei Valea Zânelor. Thiesz spune că aici vor amenaja mai multe locuri pentru grătar și picnic pentru ca turiștii să aibă alternative de a-și petrece timpul liber. „Vrem să extindem numărul traseelor care duc spre vechea cetate și să amenajăm Valea Zânelor. De asemenea, avem în derulare un alt proiect, de promovare a stațiunii în rândul turiștilor din țară. Prin acesta mergem la târguri de turism și am editat materiale promoționale. Sper să nu pățim ca anul trecut, când primii turiști au venit la Covasna în mai-iunie, ci să înceapă sezonul în martie” – a spus primarul. Acesta a adăugat că în ceea ce privește investitorii, o fabrică de textile va angaja în curând 70-80 de femei, iar alte locuri de muncă vor fi create prin construirea unui nou hotel în stațiune.

Consiliul Local Covasna va vota zilele următoare bugetul pe anul 2015, după care vor elabora o strategie de dezvoltare pe următorii ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.