ACTUALITATE 24 decembrie 2010

Zece ani rotarieni în Sfântu-Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 138 vizualizări

Clubul Rotary Sfântu-Gheorghe împlineşte zece ani de existenţă, iar activitatea rotarienilor s-a făcut simţită în fiecare an prin diversele acţiuni de binefacere în care aceştia s-au implicat, aceşti ani fiind marcaţi de aproape o sută de acţiuni de binefacere.

„A servi mai presus de tine însuţi”

Motto-urile după care se ghidează membrii Clubului Rotary sunt „A servi mai presus de tine însuţi” şi „Câştigă mai mult acela care îşi ajută aproapele cel mai bine”, crezuri definitorii pentru cei care aleg să devină persoane active în cadrul Clubului. Parte a unei organizaţii mondiale, Clubul Rotary Sfântu-Gheorghe cuprinde, ca toate celelalte cluburi din lume, oameni de afaceri sau profesionişti din diverse domenii care sunt un exemplu pentru comunităţile din care provin şi activează.

Ca principu, Clubul Rotary stimulează şi întreţine bună-voinţa şi înţelegerea la nivel mondial, idei aplicate inclusiv la nivel local prin acţiunile impresionante derulate de Club în cei zece ani de existenţă în judeţul nostru.

Tradiţie în binefacere şi sprijinirea celor nevoiaşi, dar speciali

În anul 2000, anul înfiinţării Clubului Rotary în Sfântu-Gheorghe, Clubul a derulat şapte acţiuni caritabile, printre care un bal de caritate, sponsorizarea elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură şi dotarea cu calculatoare a mai multor şcoli din mediul rural. Acţiunile următorilor ani au cuprins baluri de caritate anua le, sprijinirea elevilor cu rezultate deosebite, ajutorarea celor afectaţi de calamităţi naturale - sinistraţii judeţului în urma inundaţiilor din zona Întorsurii Buzăului, dar şi pe cei din Moldova sau chiar Ungaria, amenajarea mai multor locuri de joacă pentru copii şi acordarea unor burse pentru artiştii locali. Clubul Rotary sa implicat prin membrii săi şi în sprijinirea sistemului sanitar al judeţului, astfel că a achiziţionat aparatură pentru Spitalul Judeţean de Urgenţe din Sfântu Gheorghe şi a amenajat mofeta Spitalului de Cardiologie Covasna.

Axaţi pe profesionişti şi valori morale

Ideea înfiinţării Clubului Rotary în Sfântu-Gheorghe a încolţit încă din 1997, când 20 de oameni de afaceri covăsneni au participat la un schimb de experienţă organizat de un club Rotary din Olanda. Potrivit unuia dintre membrii fondatori ai Clubului din judeţ, arhitectul Nemeth Csaba Iosif, totul a fost organizat atunci de primul preşedinte al Clubului, Beke Tibor. Cu acea ocazie s-a discutat des pre dorinţa înfiinţării unui Club Rotary în Europa de Est şi tot atunci cei din Covasna au aflat cum anume trebuie să se poarte un rotarian – iar principalele caracteristici ale acestuia sunt corectitudinea, profesionalismul, cinstea şi ataşamentul faţă de comunitate.

„Ne-am întors în România şi am zis să facem şi noi, ne-a plăcut ideea. Pentru asta ne trebuiau doi naşi care te pun pe drum, te învaţă ce şi cum trebuie să faci, chestiuni de organizare. În cazul nostru unul dintre naşi a fost Clubul Rijssen din Olanda, iar celălalt Clubul Rotary din Braşov, ei ne-au îndrumat“, îşi aminteşte Nemeth Csaba Iosif, adăugând că din 1997 şi până în 2000 sa constituit practic componenta Clubului şi s-a format „o comunitate de idei“ bazată pe înţelegere şi armonie, fără a se face distincţii de naţionalitate, religie, orientare sexuală şi fără a fi permise discuţiile politice.

Înfiinţat în decembrie 2000, Clubul Rotary Sfântu-Gheorghe a devenit parte a Rotary Internaţional, primind în acest sens diploma de membru, pornind iniţial de la 18 membri a ajuns să aibă aproape 30, fiecare dintre aceştia acoperind domenii precum medicina, arhitectura, ingineria, agricultura, comerţul, finanţele, confecţiile.

„În fiecare an avem două acţiuni specifice – de Crăciun în jur de 150 – 200 de copii primesc de la noi cadouri, bomboane, jucării. Copiii sunt aleşi prin parohii din categoria copiilor cei mai defavorizaţi iar noi încercăm să fim cât mai obiectivi. Cea de-a doua acţiune permanentă se referă la premierea unor tineri merituoşi din oraş, până nu demult erau din judeţ, dar s-a înfiinţat un Rotary şi la Târgu Secuiesc şi ei au preluat acea zonă. Premierea are loc prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, care ne dă o listă, nu alegem noi. În fiecare februarie – martie organizăm balul de caritate, iar din banii adunaţi ca sponsorizări şi ca participări la acesta se dau premii pentru copii. Principiul Rotary nu este să scoatem bani din buzunar tot timpul, ci să ne purtăm în aşa fel încât să atragem surse, să facem acţiuni de atragere a sponsorior”, a explicat Nemeth Csaba Iosif.

Acesta a precizat că, pentru aniversarea de zece ani, Clubul şi-a propus ca implicarea sa în viaţa şi ajutorarea comunităţii să fie mai vizibilă, membrii săi să fie promovaţi astfel încât să fie cunoscuţi (deoarece se implică activ nu doar prin atragerea sponsorizărilor ci şi prin cotizaţii proprii), iar semnul Clubului Rotary să fie distinct în Sfântu-Gheorghe, aşa cum este în oraşele ţărilor vestice, unde a avea un Club Rotary este o mândrie.

Clubul Rotary s-a implicat constant în acţiunile de promovare a vieţii sănătoase prin sport şi a participat totodată la diversele acţiuni culturale din Sfântu-Gheorghe şi judeţ şi în fiecare an a împărţit cadori pentru copii, în ultimii doi ani fiind cuprinşi în cadrul acestei acţiuni şi copiii din Pădureni.

În cei zece ani de existenţă în Sfântu-Gheorghe, Clubul Rotary a avut anual câte un preşedinte, sesizându-se în această privinţă o mobilitate care a dat posibilitatea atragerii cât mai multor oameni şi a diversităţii de idei. Astfel, din 2000 şi până în prezent, preşedinţii Clubului Rotary Sfântu-Gheorghe au fost Beke Tibor, Nemeth Csaba, Fustos Imre, Szocs Gyula, Lukacs Andrei, Ioan Cheresteş, Fustor Tibor, Fazakas Csaba, Keresztes Zoltan şi Cornel Albu, în 2011-2012 preşedintele Clubului urmând a fi Benedek Levente.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Cititor, 27 decembrie 2010
"tot atunci cei din Covasna au aflat cum anume trebuie să se poarte un rotarian – iar principalele caracteristici ale acestuia sunt corectitudinea, profesionalismul, cinstea şi ataşamentul faţă citeste integral
unul, 27 decembrie 2010
subscriu
SORIN DEMENY, 26 decembrie 2010
E bine de stiut. Clubul Rotary Sfântu-Gheorghe a contribuit "eventual" la amenajarea mofetei din cadrul Spitalului de Cardiologie Covasna. Restul e "poleiala".
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.