ACTUALITATE 13 aprilie 2011

Vom avea Birou de reprezentare la Bruxelles

de Monica Vrânceanu | 89 vizualizări
Biroul de reprezentare a județului Covasna la Bruxelles va fi deschis la sfârșitul lunii mai în capitala Uniunii Europene, urmând a fi găzduit în Casa Regiunilor Ungare. Biroul va reprezenta atât județul nostru cât și județul Harghita; încăperea a fost deja mobilată și fi folosită gratuit de către cele două județe, cărora în viitor li s-ar putea alătura și județul Mureș. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna

Biroul de reprezentare a județului Covasna la Bruxelles va fi deschis la sfârșitul lunii mai în capitala Uniunii Europene, urmând a fi găzduit în Casa Regiunilor Ungare. Biroul va reprezenta atât județul nostru cât și județul Harghita; încăperea a fost deja mobilată și fi folosită gratuit de către cele două județe, cărora în viitor li s-ar putea alătura și județul Mureș.

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Demeter Janos, a declarat că obiectivele principale ale Biroului de la Bruxelles vor viza informarea unităţilor administrativ- teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, sprijinirea accesării proiectelor de interes local, întărirea reprezentării intereselor judeţului Covasna, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţul Covasna, precum şi stabilirea de parteneriate cu regiuni din cadrul UE în vederea derulării în comun a unor proiecte transnaţionale.

”Consider că acest Birou ne va ajuta foarte mult, deorece ne plasează în mijlocul vieții europene. E o situație comparabilă cu Pagini Aurii - dacă nu te afli acolo, nu exiști. Prin urmare, acele județe care vor mai mult trebuie să fie și active, să fie mereu în mijlocul evenimentelor. La Bruxelles se derulează multe programe europene, se pot identifica parteneri și se pot construi relații active. Biroul constituie deci o deschidere către UE, prezența acolo, în mijlocul evenimentelor, putându-ne fi benefică”, a declarat Demeter Janos.

Potrivit acestuia, la Biroul de la Bruxelles vor lucra doi angajați din partea CJ Covasna. Unul dintre angajați va lucra în perioada de primăvară, iar celălalt în perioada de iarnă, deoarece legislația europeană nu ne permite mai mult de 90 de zile lucrate legal într-un an, atâta vreme cât nu suntem în spațiul Schengen. Demeter Janos a explicat că cei doi angajați vor colabora în ceea ce privește fluxul informațional - unul aflându-se în țară și altul la Bruxelles, astfel încât să existe o fluență permanentă a datelor transmise dispre și înspre UE.

Referitor la costuri, vicepreședintele CJ a arătat că pentru angajați există o garsonieră închiriată la Bruxelles, CJ Covasna urmând să le plătească acestora diurne pe zilele de muncă de la Bruxelles, fără a le asigura însă un salariu fix suplimentar.

Ideea deschiderii unui birou de reprezentare a județului Covasna la Bruxelles a fost lansată de Demeter Janos încă din 2007, pe când era președinte al CJ Covasna. În 2008 s-a aprobat înfiinţarea Biroului care urma să fie susţinut financiar de CJ. Proiectul a fost criticat şi contestat, pe motiv că înfiinţarea biroului ar fi ilegală, inoportună şi nu ar  acoperi necesităţi reale. Mai mult, s-a atras atenţia asupra faptului că rolul europarlamentarilor este tocmai acela de reprezentare la Bruxelles şi de lobby asupra autorităţilor europene în ceea ce priveşte zonele României.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alina, 14 aprilie 2011
mor de curiozitate sa aflu cine oare ne va reprezenta, de ce nu scrieti?
andrei alexandru, 14 aprilie 2011
Daca reprezinta interesele unor judete romanesti, de ce sediul acestei reprezentante este in Casa Regiunilor Ungare ? Sau aceste judete nu mai sunt ale Roamniei ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.