ACTUALITATE 19 februarie 2016

„Voluntariatul mi-a schimbat viaţa”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3159 vizualizări

Prin intermediul proiectelor de voluntariat, Bianca a vizitat 11 ţări şi peste 12 oraşe din Europa, într-un singur an

Bianca Crăciun este tânăra din Întorsura Buzăului pentru care voluntariatul a devenit un adevărat stil de viaţă. Ea se remarcă mai ales prin faptul că demonstrează, prin exemplul propriu, că îşi doreşte cu adevărat o schimbare pentru zona în care s-a născut şi a copilărit. În descursul unui singur an de zile, Bianca a călătorit în 11 ţări, toate vizitate cu scopul de a acumula experienţă în domeniul voluntariatului şi al educaţiei non-formale. Azi, vineri, 19 februarie, Bianca se întâlneşte cu elevii de la „Mircea Eliade” pentru a le vorbi despre voluntariat, despre experienţele sale şi despre oportunităţile pe care le au la picioare tinerii din comunitatea în noastră.

Înainte de a se întâlni cu o parte din elevii întorsureni, Bianca ne-a povestit, în premieră, despre importanţa voluntariatului, experienţele sale şi despre cum voluntariatul poate să fie chiar şi un stil de viaţă.

Bianca Craciun (1)

Când ai aflat despre voluntariat şi când ai început să îl practici?

– Mi-am dorit încă din timpul liceului să fac voluntariat, însă nu mi s-a oferit ocazia. Când am plecat la facultate în Cluj m-am înscris într-o organizaţie de tineret. În acest oraş mi-am început activitatea de voluntar.

– Ce te-a determinat să începi să faci activităţi de voluntariat?

– Mi-am dorit întotdeauna să cunosc alte mentalităţi. Pentru mine a fost foarte important să văd cât de diferiţi suntem unii de alţii, am vrut să călătoresc, să mă dezvolt pe toate planurile, atât personal, cât şi profesional, dar mi-am dorit şi să aduc o schimbare în comunitate sau chiar la nivel naţional. Orice este posibil prin voluntariat. Acesta este parte a educaţiei non-formale, care este domeniul meu de suflet.

– Cum ai început să călătoreşti prin intermediul voluntariatului?

– Am început cu un proiect de educaţie non-formală din Cluj, „Connector” se numeşte, la care participă vreo 400 de oameni din 40 de ţări. Unul dintre participanţi m-a invitat să iau parte la un proiect de-al lui din Turcia. M-am dus şi mi-a plăcut foarte mult. De atunci au început să curgă proiectele şi să fiu mai activă. Am început chiar şi să scriu proiecte.

– Care sunt oraşele pe care le-ai vizitat în descursul unui an?

– Vara trecută, în august, am făcut un Euro-trip cu maşina şi am vizitat oameni pe care i-am cunoscut în proiecte. Nu am plătit cazare, mâncare, nimic. Astfel, anul trecut am fost în Istanbul, Praga, Bratislava, Budapesta, Viena, Paris, Bruxelles, Amsterdam, Nürnberg, München, Berlin, Ankara, în oraşe din nordul Italiei. Nu le mai ştiu pe toate. În Turcia am fost anul trecut în ianuarie 10 zile şi după aceea am tot fost în diferite perioade. Depinde foarte mult de proiect.

– Cât costă o astfel de călătorie?

– Depinde de fiecare persoană, dar şi de proiecte. Există programe care decontează integral cheltuielile de cazare, masă şi călătorie. De regulă, eu îmi iau la mine circa 100 de euro. Am fost în Anglia, Scoţia şi Germania, timp de 10 zile, şi am cheltuit, în total, puţin peste 100 de euro. Sigur că poţi să cheltui şi mai mult, dar nu e necesar.

Bianca Craciun (3)

– Ce activităţi ai pe timpul şederii în aceste stagii de voluntariat?

– Mi s-a oferit ocazia să practic activităţi de educaţie non-formală. Spre exemplu am fost în Turcia şi timp de 6 luni de zile am predat engleza, într-un stil non-fomal. Activităţile diferă de la un proiect la altul. Sunt de la ateliere de autocunoaştere, la medaţie, până la dialog structurat şi altele.

– Ce trebuie să faci ca să fii acceptat în astfel de proiecte?

– Trebuie să dovedeşti, în primul rând, că îţi doreşti să schimbi ceva. Trebuie să te interesezi, să cauţi proiecte şi să completezi formulare. Nu este foarte dificil, important e să îţi doreşti să ieşi din zona ta de confort.

– Ce reprezintă voluntariatul în viaţa ta?

– Reprezintă o dezvoltare sufletească foarte mare, de care aveam nevoie. Voluntariatul mi-a schimbat viaţa. Mi-am schimbat percepţiile asupra vieţii, mi-am schimbat modul de gândire, modul în care mă văd pe mine în societate, felul în care văd societatea şi am cunoscut foarte multe persoane şi foarte multe ţări. Îmi doresc foarte mult să devin un lider în comunitate, adică să pot să fac ceva, să schimb ceva. M-am săturat să tot aud că în ţara asta şi în oraşul ăsta nu poţi să faci nimic. Voluntariatul m-a făcut să cred că pot să schimb ceva şi m-a făcut să realizez cine sunt şi ce îmi doresc de la viaţă.

– Cum te-ai hotărât să mergi să te întâlneşti cu tinerii de liceu şi să le vorbeşti despre voluntariat?

– Vreau să le spun că prin intermediul voluntariatului pot să înveţe să ia singuri decizii care le afectează viaţa, nu trebuie ca adulţii să facă acest lucru în locul lor. La seminarul la care am fost luna acesta în Germania şi care a durat 5 zile, am aflat că şi România are o strategie care vizează tineretul. Experienţa m-a făcut să mă gândesc mai mult la faptul că dacă eşti tânăr în Întorsura nu prea ai ce să faci în timpul liber, decât să mergi dintr-un bar în altul.  Majoritatea tinerilor abia aşteaptă să termine liceul şi să nu se mai întoarcă niciodată aici. Aşa m-am decis să merg să vorbesc cu ei şi să le spun că ei înşişi pot să găsească soluţii de a-şi petrece timpul liber prin intermediul voluntariatului. Vreau să le ofer toate informaţiile de care au nevoie ca să reuşească.

– Când şi unde vei călători în viitor?

– În aprilie o să merg în Germania, în iulie o să merg în Thailanda, îmi doresc să merg în Tanzania şi India şi cu siguranţă vor mai apărea foarte multe proiecte din zona Europei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.