ACTUALITATE 19 februarie 2016

Voință de fier și muncă voluntară, secretele noului adăpost de câini de la Tg. Secuiesc

de Mirela Cara Dragu | 1720 vizualizări

O echipă de oameni inimoși din Târgu Secuiesc a lucrat intens timp de doi ani și jumătate pentru a construi un adăpost pentru câinii comunitari, având ca singur scop soluționarea unei probleme care afectează deopotrivă oamenii și animalele. Așa se face că, după eforturi susținute s-a ajuns în punctul final al lucrării inaugurate luni în prezența primarului orașului și a tuturor celor implicați în proiect. „Situația câinilor fără stăpân care pun în pericol sănătatea publică constituie o problemă stringentă atât la nivel local, cât și național, pentru soluționarea căreia se impune construirea de adăposturi. Un grup de tineri iubitori de câini a înțeles această situație. Văzând că soluțiile întârzie să apară, au înființat organizația „Benji“ pe bază de voluntariat. Bucurându-se de sprijin însemnat din partea societății și respectând prevederile legale, și-au propus ca scop construirea în orașul Târgu Secuiesc a unui adăpost cu capacitatea de 80 de locuri, care să corespundă normelor europene“, a spus Dr. Vitalis Sandor, un susținător al proiectului.

adapost caini Targu Secuiesc (5)

Deși în mai toate orașele țării câinii comunitari sunt o problemă, puține sunt locurile în care autoritățile au găsit soluția optimă pentru eliminarea pericolului ca oamenii să fie mușcați de câini sau a animalelor de a muri de foame pe străzi. La Târgu Secuiesc, această problemă este ca și soluționată după ce două asociații au decis să muncească împreună până când problema va fi rezolvată. Este vorba despre Székely KutyaKlub și Asociația pentru Protecția Animalelor „Benji“.

Ceea ce este cel mai interesant la acest proiect este faptul că el a fost realizat exclusiv prin muncă voluntară. Între cei care au lucrat de la început până la sfârșit la construirea adăpostului, asumându-și calitatea de voluntari permanenți, au fost Abraham Laszlo, Blaga Csaba, Molnar Szabolc, Csulak Gabor, Csulak Zoltan, Todor Botond și Vitalyos Attila. Pe durata celor doi ani și jumătate, cât a durat construcția, acești oameni și-au petrecut weekendurile construind adăpostul de la temelie, învățând totodată cum se fac anumite lucruri care țin de construcție. „În primele zile, am început să facem gardul și ne-au venit în ajutor și alte asociații. Au venit mulți voluntari din Târgu Secuiesc. Pe urmă nu am mai avut bani pentru materiale și timp de două săptămâni n-am mai lucrat nimic. Ne-a fost de mare ajutor când s-a înființat Asociația pentru Protecția Animalelor „Benji“, care avea 58 de membri. 90% din acești membri ne-au fost alături în primele trei luni după care pur și simplu ne-au abandonat. Dar cu cât ne-au abandonat acești oameni, cu atât mai tare ne-au ambiționat pe noi. Aici este rezultatul unei munci voluntare“, ne-a spus președintele asociației Székely KutyaKlub, Forró  Béla, vorbind despre dificultățile pe care le-a întâmpinat pe parcursul derulării lucrărilor.

adapost caini Targu Secuiesc (17)Sprijin de la primărie

Proiectul a beneficiat totodată și de sprijinul Primăriei Târgu Secuiesc, care a pus la dispoziția celor două asociații un teren de 1,4 ha și a oferit și o parte din materialele necesare realizării construcției. „În primul rând, vreau să le aduc mulțumiri celor două asociații pentru că dacă ei nu erau, nu ajungeam să inaugurăm acest adăpost. Au intervenit în fiecare zi, când personal, când la telefon, și ne-au pus în situația în care ne-am văzut obligați să îi ajutăm. Nu s-au lăsat și îmi pare bine că am ajus să terminăm această lucrare. Acum însă trebuie să scot la licitație proiectul și sper ca cei ce au lucrat până acum să fie și câștigătorii. De fapt, proiectul este pe SEAP deja. Este o investiție foarte importantă, nu numai pentru Târgu Secuiesc, ci și pentru întreaga zonă“, a spus primarul orașului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor.

Scoaterea la licitație a proiectului aduce riscul ca cei care au lucrat la construcția adăpostului să nu fie și cei care îl vor administra în continuare, însă ei se declară mulțumiți să știe că totuși cineva va continua ceea ce au început ei. „Există riscul să nu câștigăm această licitație, dar noi știam de la început de acest risc. Așa sunt legile la noi, tot ce reprezintă o investiție care depășește 30.000 de euro trebuie să fie scoasă la licitație, așa încât să poată câștiga oricine. Deci din prima zi, când am venit cu ideea să facem un adăpost de câini, eu eram conștient de acest risc. Oricum, vom participa și noi la licitație, dar am zis că cine câștigă și o să facă această prestare de servicii, dacă face mai ieftin decât noi înseamnă că e și avantajul orașului nostru că nu trebuie să cheltuiască mulți bani. Noi ca asociație nu vizăm profitul. O firmă dacă vine urmărește și profit și e posibil să nu vină. Asta nu înseamnă că nu există riscul ca noi să pierdem licitația“, a mai spus Forró  Béla.

Dacă nu mergem la cauză nu rezolvăm nimic

adapost caini Targu Secuiesc (12)Adăpostul va funcționa ca un loc în care câinii vagabonzi vor fi aduși pentru tratament, hrană și cazare, având și un cabinet medical veterinar. De altfel, în acest moment, în adăpost se află 27 de câini pe care îi tratează dr. Nemeth Lorand Csaba, care le-a fost alături de la început celor două asociații. Cu toate acestea, acest loc nu este o soluție pentru problema câinilor vagabonzi. El a fost generat de această problemă, dar este dublat de o strategie pe termen lung pe care reprezentanții celor douuă asociații au dezvoltat-o pentru o soluționare definitivă a problemei. „Noi ne-am apucat să facem acest proiect gândindu-ne în primul și în primul rând la copii. Oamenii se plângeau tot timpul că nu pot să își ducă la școală sau grădiniță copiii, de teamă să nu fie atacați de câini. A fost o perioadă în care au existat multe atacuri canine și exista deci o problemă foarte sensibilă. Și pentru bătrâni era o problemă pentru că nu puteau să iasă în parc că era plin de câini dintre care mulți erau agresivi. Noi, când am început acest proiect am chemat și iubitorii de animale să ne ajute să construim, dar și persoanele care nu suportă animalele, pentru că ajutându-ne pe noi aveau o șansă să nu mai vadă animalele pe străzi. Noi am conceput un plan foarte bine pus la punct. Nu numai construirea adăpostului de câini, ci și rezolvarea problemei acestor câini. Pentru că soluția nu apare printr-o simplă construire a unui adăpost de câine. Pot fi zece adăposturi de câini comunitari într-un oraș, asta nu înseamnă că s-a găsit soluția, pentru că dacă acolo se tot aduc câini, la un  moment dat adăpostul se umple și n-ai rezolvat nimic“, a sus Forro Bela.

„Mulți nu ne cred că ceea ce facem facem fără bani. Asta ne deranjează cel mai mult, dar asta spune foarte mult despre mentalitatea din zilele noastre. Noi pur și simplu am identificat o problemă și eram siguri să degeaba facem asociație și sute de reclamații la Primărie. Practic era obligația Primăriei să facă asta, ei sunt obligați prin lege. Pur și simplu noi am zis că trebuie să facem un adăpost, dar să înființăm și o instituție, am plecat de la ideea că sunt câini comunitari pe stradă pentru că nu se oprește problema de la rădăcină. Dacă nu mergem la cauză nu rezolvăm nimic. Cauza în general este obiceiul oamenilor, mai ales la țară, că atunci când nu mai vor un câine îl aruncă pe stradă. Dacă un câine mănâncă o găină, proprietarul îl ia și îl duce la marginea orașului. Apoi câinii se înmulțesc pe stradă și rezultatul îl știm toți“, a declarat la rândul său președintele asociației „Benji“, Kovacs Etele, care a adăugat că în timp s-au confruntat cu o multitudine de obstacole, critici și păreri negative pe care au ales să le ignore pentru a-și duce la bun sfârșit un proiect în care au crezut ca într-un vis, care ar putea fi împlinit integral dacă ar fi și câștigătorii licitației organizate de Primărie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.