ACTUALITATE 19 februarie 2012

Voie bună, mâncare și băutură pe săturate. Pomana porcului la Balvanyos

de Székely Emőke | 308 vizualizări

Festivalul Internațional Pomana Porcului de la Balvanyos crește în fiecare an și este pe drumul cel bun pentru a ajunge una dintre renumitele atracții turistice ale zonei. Nimic nu demonstrează mai bine acest lucru decât numărul participanților, care crește de la an la an, sau atmosfera de sărbătoare specifică fiecărei ediții.

Concurenți din țară, dar și de peste hotare

Anul acesta la evenimentul organizat de președintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Covasna, primarul comunei Turia, Daragus Attila, cu sprijinul Ministerului Turismului și al Centrului Regional de Dezvoltare au participat 17 echipe, aproape dublu față de anul trecut. Cele mai multe au fost din țară, dar s-au reîntors și echipele deja celebre ale unor localități din Ungaria. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile mai multe echipe s-au retras în ultimul moment.

Peste 200 de măcelari prezenți

La sfârșitul săptămânii stațiunea Balvanyos a fost locul de întâlnire a peste 200 de măcelari amatori și profesioniști, atât din țară, cât și din străinătate. Aceștia și-au început munca propriu-zisă de prelucrare a porcilor sâmbătă, dar echipele au ajuns la Balvanyos de vineri, un fel de ziua zero a festivalului, când membrii echipelor participante s-au cunoscut și s-au împrietenit.

Defilare și cârnați

Sâmbătă dimineața echipele participante au defilat în port popular în stațiune, după care măcelarii au trecut la treabă, sacrificând porcii și prelucrând carnea. S-au văzut diferențele culturale, pentru că echipele au avut metode specifice locului de unde au venit atât în sacrificarea porcului, cât și în pârjolirea sau tranșarea acestuia. Juriul a punctat și aspectul estetic al fiecărui stand, iar echipele nu au dus lipsă de imaginație: porți secuiești, căsuțe din slănină sau cârnați au fost doar câteva din ideile concurenților prin care au încercat să impresioneze juriul.

Ocazie de promovare

Scopul organizatorilor a fost acela de a aduce în fața publicului larg obiceiurile și tradițiile culinare specifice diferitelor zone ale țării. Acest scop a fost atins, având în vedere și faptul că din ce în ce mai multe organe media sunt interesate de eveniment. Localitățile din județul Covasna, dar nu numai, profită de acest lucru pentru a-și face cunoscute atracțiile turistice, sau gusturile culinare.

Voia bună mai presus de locul I

Deși Festivalul internațional „Pomana Porcului” este și un concurs, participanții au fost de părere că atmosfera de la Balvanyos merită toți banii și tot efortul. Dar să vedem și câțiva câștigători: la categoria de produse tradiționale primul loc a fost ocupat de echipa din Kistarcsa, urmată de Moacșa și Keszthely. Premiul întâi pentru cel mai interesant produs a fost adjudecat de echipa din Bacău, pe locul doi s-au clasat cei din Estelnic, pe trei cei din Turia, iar cea mai frumoasă masă a fost a echipei din Dolj.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.