ACTUALITATE 11 ianuarie 2013

Vizita medicală bagă spaima-n șoferi

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1337 vizualizări

Oamenii stau o zi întreagă la coadă pentru preschimbarea permiselor înainte de 19 ianuarie, când intră în vigoare noile reglementări.

Vizita medicală bagă spaima-n șoferiNoile reglementări vizavi de schimbarea permiselor de conducere au creat cozi inimaginabile la ghișeele Biroului Permise de Conducere şi  Înmatriculare a Vehiculelor Covasna. Vizita medicală obligatorie pentru preschimbarea permiselor auto i-a speriat și pe covăsneni, astfel că aceștia au luat cu asalt Biroul Permise, dorind să scape de drumuri și mai ales de cheltuielile cu analizele medicale. Așa se face că Biroul Permise din Sfântu Gheorghe a fost luat cu asalt în ultimele zile, iar numărul celor care au venit pentru preschimbarea permiselor a crescut amețitor.

Program prelungit pentru preschimbări

Șeful Biroului, Eugen Deaconu, ne-a declarat că dacă până acum aveau 20-30 de persoane pentru preschimbarea permiselor, numărul acestora a depășit 300 în fiecare zi din această săptămână.

„Oamenii sunt speriați de drumuri, de plăți în plus pentru analize, așa că aleg să rezolve pe legea veche. Au venit nu doar dintre cei cărora le expiră permisele anul acesta sau anul viitor, ci și unii cărora le expiră peste patru ani sau mai mult. Înghesuiala e mare și personalul puțin, facem cu rândul la ghișee. Numai miercuri am avut 380 de solicitanți la preschimbări, așa că am lucrat cu toții până la ora 19. Problema este însă că avem un singur aparat foto pentru permise, care la un flux normal face față, dar acum întârzie procedurile”, a explicat Deaconu, arătând că sunt pregătiți să lucreze cu program prelungit până în ultima zi.

Cozi civilizate la Sfântu Gheorghe

Ieri, sute de persoane se îngrămădeau să ajungă la ghișee. Cu toate acestea atmosfera era calmă, căci după primele momente de impacientare oamenii au înțeles că toată lumea se grăbește, dar cu ceartă, nervi sau coate nu rezolvă mare lucru. Așa se face că toți stăteau la coadă și între timp schimbau păreri și împărtășeau motivul pentru care au ales să își schimbe permisele înainte de intrarea în vigoare a noilor reglamentări.

Motivele erau dintre cele mai diverse, și așa cum poate era de așteptat, parcă dintr-odată  foarte multă lume se pregătește să plece în străinătate – pentru că acesta a fost cel mai des întâlnit motiv.

„Lucrez de ani de zile în Germania și nu știu când mă voi întoarce în țară, așadar am zis că în timpul concediului îmi schimb permisul. Aveam oricum în vedere să fac acest lucru chiar dacă nu se schimba legea” – ne povestește un bărbat din Sfântu Gheorghe.

Un tânăr din Arcuș spune că permisul îi expiră abia peste doi ani, dar vrea să îl schimbe pentru că este deteriorat. Zâmbește pe sub mustață și șoptește că de fapt vrea să scape de analizele medicale, că doar așa cum a circulat cu acest permis până acum, o mai putea lungi o vreme.

Un caz aparte a fost a unei femei care și-a schimbat permisul acum doi ani, așadar ar mai fi valabil încă 8. „Mai bine stau acum la coadă și mi-l schimb decât să trebuiască să umblu pe la policlinică din ușă în ușă pentru niște ștampile. Economisesc doi ani, cum ar veni. Este decizia mea, iar din moment ce am dreptul să fac acest lucru, nu înțeleg de ce nu aș face-o, chiar dacă unora nu le convine” – ne-a declarat femeia.

În mulțime găsim și oameni care trebuiau să își schimbe permisele de mult, dar din comoditate sau din alte motive nu au făcut-o. Unii s-au mutat, iar adresa din cartea de identitate nu se potrivește cu cea din permis, alții s-au căsătorit, au divorțat sau au permisul expirat.

O tânără din Ilieni ne-a spus că are permisul expirat de un an de zile, timp în care nu a condus.  „Adevărul este că nu mi-am schimbat permisul din comoditate. Nu prea am condus nici când permisul era valabil, îl aveam mai mult pentru situații speciale, în care eram oarecum nevoită să conduc. Am venit să îl schimb acum pentru a nu sta la coadă la cabinetele medicale. Am înțeles că și taxa de eliberare a permisului va fi mai mare, așa că merită să stau chiar și o zi la coadă acum” – ne-a mărturisit tânăra.

Reguli noi din 19 ianuarie

Până pe 19 ianuarie, când va intra în vigoare noul Cod Rutier, legea le permite șoferilor ca în ultimele două zile de valabilitate să-și poată schimba permisul fără niciun aviz medical. După 19 ianuarie însă, șoferii vor plăti aceeași taxă de 68 de lei, dar vor fi obligați să facă vizita medicală și să obțină un certificat care să ateste că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă.

Noul Cod Rutier vine însă și cu alte modificări, astfel că din 19 ianuarie, cei care doresc să  un permis de conducere pentru mopede, scutere și ATV-uri vor trebui să susțină un examen teoretic și unul practic. În plus, examenul pentru categoria B1 va putea fi susținut odată cu împlinirea vârstei de 16 ani, proba practică fiind un test de îndemânare susținut în poligon. Noul Cod va avea reglementări noi și pentru bicicliști, care nu se vor mai putea amesteca în trafic și vor fi nevoiți să circule doar pe pistele speciale destinate acestora, în caz contrar riscând amenzi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.