ACTUALITATE 6 august 2015

Visuri și sacrificii în viața de sportiv

de Mirela Cara Dragu | 6594 vizualizări

Două atlete legitimate la CSM Sfântu Gheorghe, Adelina Tănăsie și Claudia Bobocea, au ținut știrile sportive pe parcursul anului competițional 2015 cu rezultate deosebite în competiții naționale și internaționale, care le fac adevărate ambasadoare ale orașului și ale țării.

A vedea din afară viața de competitor, a comenta rezultatele și evoluția unui sportiv într-un concurs este foarte simplu pentru majoritatea dintre noi. De aceea, am încercat să pătrundem puțin în universul celor două fete care ne-au dezvăluit care sunt eforturile zilnice pe care le fac pentru a ajunge la nivelul la care și-au propus să ajungă sau la care publicul se așteaptă că vor ajunge.

Disciplină și rigurozitate, cheia vieții de sportiv

Când o persoană alege o cale de urmat, cum este cea a performanței sportive, este obligată să renunțe la micile plăceri ale vieții și să își urmeze cu obstinație obiectivele stabilite. Indiferent de anotimp sau stare de spirit, un sportiv de performanță trebuie să meargă la antrenamente și să rămână consecvent față de un anumit stil de viață, care presupune rigurozitate și disciplină. Adelina Tănăsie și Claudia Bobocea nu fac rabat de la aceste aspecte. „Viața noastră este diferită de cea a oamenilor obișnuiți pentru că noi avem, nu neapărat restricții, cât un stil de viață diferit. Ne trezim devreme dimineața, suntem conștiente că trebuie să ne alimentăm ca, după aceea să mergem la antrenament. Venim, ne odihnim... un om obișnuit poate nu gândește așa”, ne-a mărturisit Adelina Tănăsie.

Claudia Bobocea confirmă întru totul cele spuse de Adelina. „Viața unui sportiv de mare performanță este cu totul diferită de viața unui om normal. Sportivul are un program fix de la care nu se poate abate deoarece intervin mulți factori. Cea mai lungă pauză de stat complet pe care și-o permite un sportiv este de maximum trei zile”, ne-a spus ea.

Fără distracții și prietenii

Pentru cele două tinere timpul înseamnă muncă și rezultate. Ele nu își pot permite ieșiri cu prietenii în oraș, ceea ce, într-un anumit fel, le afectează viața socială. „Nu-ți permiți să pierzi nopțile sau după-amiezele să ieși cu prietenii, ceea ce afectează relațiile de prietenie”, ne-a mărturisit Adelina care are puțini prieteni, iar din cei pe care îi are nu toți înțeleg foarte bine fenomenul căci ei au un alt mod de a se raporta la viață și timp. Soluția este în acest caz să îți faci prieteni cu preocupări similare cu ale tale, mai spune Adelina, care nu are niciun regret față de alegerea făcută. „Eu fac asta de drag și mă bucur că pot să fac ceva ce nu multe persoane pot face”, spune ea, precizând că sportul nu este o renunțare la normalitate ci o cale spre împlinire. Singurul lucru care îi lipsește de când a devenit sportivă de performanţă este timpul petrecut alături de familie. „Nu-mi mai permit să mă duc la bunici cum mă duceam când eram mică sau la rude și asta îmi lipsește uneori destul de mult”, se confesează sportiva, care a început să facă sport de la vârsta de 10 ani, și tot de dragul sportului a trebuit să urmeze cursurile unei facultăți la care au insistat părinții să se înscrie, Facultatea de Științe Economice. „Asta a fost condiția părinților mei ca să mă lase să mai fac sport pentru că ei înainte nu înțelegeau ce rezultate îți poate aduce sportul. Credeau că nu poți s-ajungi departe cu sportul pentru că e greu. Acum au început să vadă rezultatele mele și mă susțin”, mai spune Adelina, care este studentă și la Academia de Educaţie Fizică şi Sport.

Claudia Bobocea şi antrenorul Valentin Anghel la Universiada de Vară din acest an din Coreea de Sud

Beneficiile sportului în plan psihologic

Pentru că performanța sportivă implică o voință puternică și putere de dăruire totală, ea ajunge să formeze caractere și chiar să schimbe perspectiva cuiva asupra propriei persoane. „Rezultatele obținute te ajută să îți modifici imaginea de sine în primul rând. Înainte de a face sport de performanță eram mai timidă, nu aveam încredere în mine, aveam alte obiective, nu mă vedeam o sportivă de mare performanță, dar cu timpul mi-am câștigat încrederea în mine, cu ajutorul antrenorului care tot timpul mi-a spus că voi avea rezultate, dar trebuie să am răbdare cu mine. Apoi au început să apară și rezultatele”, vorbește Claudia Bobocea despre acest aspect. Ea mai spune că o competiție te poate ajuta chiar să devii mai înțelept, să înveți să pierzi și să câștigi, dar mai ales să îți găsești mereu puterea de a o lua de la capăt.

Cu sportul poți merge până acolo unde îți permite organismul. Claudia Bobocea urmărește să prindă două cicluri olimpice și să ajungă într-o finală olimpică. Paula Ivan și Natalia Andrei sunt două dintre sportivele care le inspiră pe atletele CSM Sfântu Gheorghe. Sport de mare performanţă a început să practice de anul acesta. Până acum a fost pe plan național, dar au urmat rezultate pe plan internațional destul de promițătoare. „O competiție te face mult mai matur în deciziile pe care le iei în viața de zi cu zi”, spune Bobocea cu siguranță de sine evidentă.

Susținerea antrenorului, veriga importantă din lanțul succeselor

Antrenorul Valentin Anghel, care a lucrat mulți ani cu Claudia Bobocea și va începe în curând să lucreze și cu Adelina Tănăsie, le apreciază pe cele două fete și se declară conștient de calitățile deosebite ale celor două sportive. „Sunt două fete cu inteligență sportivă remarcabilă de restul masei. Tocmai din acest motiv, pe una o antrenez de ani de zile, iar pe cealaltă am cooptat-o în clubul nostru și vom începe să lucrăm împreună”, spune el adăugând că pentru a fi realizat în sport trebuie să lupți să ajungi cât mai sus, mai ales dacă este vorba despre atletism. „Atletismul nu te duce la o împlinire financiară decât dacă reușești să obții medalii la campionate europene sau mondiale”, precizează el.

Bilanțul anului competițional

Anul competițional s-a încheiat și pentru fiecare dintre cele două fete a adus câte ceva bun, însă a lăsat loc și pentru rezultate mult mai bune. „Din cauza unei accidentări pot să spun că nu sunt mulțumită în totalitate de rezultatele obținute deoarece pur și simplu m-a oprit din elan. Aveam naționalele, aveam balcaniada unde prindeam un vârf de formă destul de bun și puteam să îmi îmbunătățesc atât timpul, cât și – de ce nu? – să obțin o calificare la mondiale”, spune Claudia Bobocea.

Adelina Tănăsie se declară mult mai mulțumită, poate și pentru că nu și-a format așteptări prea înalte în 2015. „La mine stă altfel situația. Am început anul mai greu, cu probleme de sănătate și zic că am terminat destul de bine la cum îmi pusesem în plan să acționez”, ne spune Adelina.

Următorul an competițional va începe în ianuarie 2015. Până atunci, cele două sportive vor continua să se antreneze, așa încât să își împlinească cel mai mare vis. Acela de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unde au toate șansele să concureze dacă ținem cont de precizarea antrenorului Valentin Anghel, care este de părere că fetele abia acum se află cu adevărat la începutul carierei. „Intervalul de performanță la semifond în probele lor este între 24 și 28 de ani, cu o redundanță către 30 de ani. Ele tocmai au depășit nivelul acesta. Deocamdată sunt tinere pentru marea performanță. Au un atu fantastic că vin din urmă. Vor avea nevoie de o voință fantastică în continuare pentru că vor merge în competiții cu cele mai bune sportive din toată lumea asta”, concluzionează el.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.