ACTUALITATE 30 iulie 2015

Viitorul steag al județului Covasna a fost votat de Consiliul Județean

de Mirela Cara Dragu | 764 vizualizări

Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi într-o ședință între ale cărei puncte pe ordinea de zi s-a aflat și cel cu privire la adoptarea unui format de steag pentru județul Covasna, așa cum prevede noua legislație, care le permite județelor și localităților din întreaga țară să aibă un steag propriu.

Prima variantă de steag prezentată în ședința CJ consta într-o plasare simplistă a actualei steme a județului pe un fond alb. A doua variantă, cea care a fost votată cu doar trei voturi împotrivă, venite din partea consilierilor români, a fost identică cu cea care, în 2007, a fost aprobată de Guvernul României şi interzisă ulterior.

La ședință a fost invitat în mod expres și specialistul în heraldică Szekeres Attila, care a susținut o prezentare a stemei județului, vorbind despre simbolurile ascunse în spatele reprezentărilor alese și despre felul în care acestea ar trebui poziționate pe steag. El a arătat că aceste simboluri sunt foarte vechi în spațiul acesta, unele dintre ele regăsindu-se chiar și în anii 1600. „Deci pornind din stemă, ca să facem un steag al județului, trebuie să avem în vedere că, în plan internațional, tricolorurile sunt rezervate pentru țări. Pentru unități teritoriale mai mici decât țările sunt recomandate steagurile monocolore sau bicolore. Prima variantă este mai simplă, iar cealaltă este exact varianta care funcționa de șapte ani încoace și a fost concepută după stema județului. Dacă fondul stemei este albastru, atunci culoarea albastră trebuie să apară pe steag. Dar dacă steagul este albastru, nu pot pune un scut albastru pe un steag albastru deci o să fie obligatoriu alb, argintiu sau auriu. În cazul nostru, am luat auriul de pe stemă și am așezat stema județului peste această culoare aurie”, a spus specialistul, care le-a recomandat tuturor consilierilor județeni să voteze varianta a doua de steag.

Președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, a prezentat la rândul său o serie de fotografii cu diferite blazoane vechi de sute de ani care aparținuseră unor familii de români ce locuiau în acest spațiu și pe care se regăseau simbolurile prezente în actuala stemă a județului.

Sedinta Consiliul JUdetean Covasna steag iulie 2015 - 08

Referitor la cele două propuneri de steag, consilierul județean PSD Sabin Calinic a ridicat o problemă care îi privește pe românii din județul Harghita. El a precizat că există posibilitatea ca unii oameni să nu se regăsească în simbolurile alese de membrii Consiliului Județean și a sugerat că normal ar fi să se încerce găsirea unei variante care să satisfacă toți locuitorii județului, indiferent de etnie. „Sigur că chestiunile epocale au valoarea lor, dar noi trebuie să construim ceva pentru prezent. Nimeni nu e împotriva nimănui, dar vă rog să înțelegeți demersul comunității românești de a se regăsi în aceste simboluri. Dumneavoastră ați realizat două variante, una care exista deja și alta inacceptabilă de nimeni”, a spus consilierul care a susținut că inserarea celor trei culori ale steagului românesc pe stemă ar fi rezolvat orice problemă în acest sens și ar fi făcut dovada că județul își exprimă apartenența la statul român.

„Înțeleg ceea ce spuneți dumneavoastră însă este autoritatea lucrului judecat. Stema este aprobată în 2007 și acum doar discutăm. Dar dacă dumneavoastră considerați că o anumită parte din români nu se regăsește, atunci eu aș vrea să vă aduc în atenție stema Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, aprobată de Ministerul de Interne în 2011. În această stemă, apare exact stema județului propusă aici. Deci nu este vorba de lucrătura secuilor, credeți-mă! Nu vorbim de cinci-șase sute de ani, vorbim de 2011”, a replicat președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor.

Varianta de steag votată de consilierii județeni urmează a fi aprobată de Guvern. „Procedura este ca, după ce Consiliul Județean aprobă varianta steagului, acesta va fi trimis la Ministerul Administrației Publice care va cere un punct de vedere științific de la Comisia Națională de Heraldică a Academiei Române. După aceea va trece la Guvern, ca să fie aprobată de acesta”, a arătat Szekeres Attila.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.