VIDEO:„La mulți ani, neam românesc!“
Sărbătoarea Zilei Naţionale în judeţul Covasna
Încă de la începutul săptămânii, şi poate chiar şi mai devreme, covăsnenii au marcat prin diverse activităţi Ziua Naţională a României, de la concursuri de istorie adresate elevilor, la simpozioane, acţiuni de distribuire de icoane, steaguri, costume populare şi cocarde, la spectacole folclorice şi culminând cu paradele militare şi depunerile de coroane în cinstea eroilor neamului.
Un steag de 150 de metri
La Sfântu Gheorghe, Ziua Națională a început printr-un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din municipiu. Ulterior, participanții au pornit într-un marș de la Catedrală și până în Piața Mihai Viteazul. În fruntea alaiului s-au aflat călăreți în straie populare, precum și preoți, iar în urma lor au venit câteva sute de oameni care purtau un drapel de 150 de metri, confecționat la Chișinău, potrivit Agerpres. Cei care au luat parte la alai au intonat cântece religioase și patriotice și au fluturat steaguri.
https://youtu.be/ojwfm8_MUD4
„Armonia salvează România“
Odată ajunși în Piața Mihai Viteazul, participanții s-au bucurat de un program cultural, oferit, printre alții, de corul Voievozii Munților din Vâlcele. Au urmat ceremonia religioasă, precum și un scurt discurs al PS Andrei Făgărășanu, episcopul Covasnei și Harghitei, urmat de mesajul premierului Dacian Cioloș și o scurtă alocuțiune a prefectului Sebastian Cucu.
A urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori la monumentul voievodului Mihai Viteazul, la care au participat reprezentanții mai multor instituții ale administrației publice, ai liceelor „Mihai Viteazul” și „Constantin Brâncuși”, precum și reprezentanți a mediului non-guvernamental, cum ar fi Forumul Românilor din Harghita, Covasna și Mureș sau Asociația Pentru Comunitate. Pe lângă coroanele de flori, unul dintre participanți a depus, potrivit Agerpres și o pancartă cu textul „Destul cu ura dintre români şi maghiari, care nu foloseşte nimănui. Armonia salvează România“. Programul festiv s-a încheiat cu o defilare a mai multor unități militare, precum și a angajaților unităților MAI – jandarmi, pompieri, poliție - din județ. „Dorința noastră în fiecare an este să arătăm că ne iubim țara, că suntem bucuroși și mândri că suntem români, dar nu în ciuda altor etnii conlocuitoare. (...) Ne bucurăm, cel puțin anul acesta, că a fost liniște și pace, nu au fost provocări, (...) a fost o manifestare frumoasă, fără probleme”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, părintele Sebastian Pârvu, organizator al mai multor manifestații din programul festiv de 1 Decembrie. Pleiada evenimentelor de la Sfântu Gheorghe dedicate Zilei Naționale s-a încheiat cu un Bal al Unirii.
Festival Interetnic de 1 Decembrie, la Târgu Secuiesc
Românii din Târgu Secuiesc au sărbătorit Ziua Naţională a României nu doar prin ceremonialul militar şi religios sau prin Marşul Unirii, ci şi prin cea de-a doua ediţie a Festivalului interetnic de Dans şi Port Popular. Evenimentul, organizat de asociaţia „Suflet românesc“, a reunit circa 200 de artişti cu un public de peste 400 de persoane.
„A fost un ceremonial militar şi religios, urmat de un scurt moment artistic şi de Marşul Unirii dinspre Biserică spre Casa de Cultură, unde a început festivalul. (...) Anul acesta, fiindcă am scris un proiect şi am achiziţionat 20 de costume populare pentru grădiniţă, am început cu clasele de grădiniţă şi pregătitoare, clasele I – IV şi V – VI de la şcoala „Turoczi Mozes”, ne-a spus consilierul local şi membru fondator al Asociaţiei de dezvoltare locală şi culturală „Suflet românesc” din Târgu Secuiesc, Constantin Pătru. Printre alte ansambluri care au participat la festival s-au numărat „Junii Covăsneni” din Covasna și „Trandafir de la Moldova” din Huşi, cu taraf şi dansuri din Moldova, Bihor, Maramureş, precum şi țigăneşti. Potrivit lui Pătru, la Marşul Unirii au fost prezenţi circa 800 de oameni, atât din Târgu Secuiesc, cât şi din comunele sau oraşele din jur, respectiv Breţcu, Ojdula, Zăbala, Voineşti sau Covasna.
La Târgu Secuiesc seara de 1 Decembrie s-a încheiat cu Balul Unirii, desfăşurat la cantina liceului „Gabor Aron”.
Caravană de Ziua României, pe ruta Lădăuţi – Sărămaş – Întorsura Buzăului – Barcani
În zona Buzaielor, Ziua Naţională a României a fost celebrată luni, 28 noiembrie, prin tradiţionala paradă militară şi depuneri de coroane. Faptul că activitatea a fost desfăşurată cu trei zile înainte de 1 Decembrie, din motive organizatorice obiective, a făcut să se resimtă prea puţin spiritul de sărbătoare la nivelul comunităţii de aici.
Situaţia a fost totuşi remediată de activitatea celor circa 40 de tineri voluntari de la şcoala generală din Lădăuţi, care au pornit pe jos, încă de la ora 9, pe ruta Lădăuţi – Sărămaş – Întorsura Buzăului şi Barcani, însoţiţi de steaguri şi gânduri bune. De 8 ani încoace, directorul şcolii gimnaziale din Barcani, Cătălin Petcu organizează de Ziua Naţională a României, în mod voluntar şi din resurse proprii, o acţiune apreciată şi respectată de toţi cei care le ies în cale. Grupul, care anul acesta a numărat şi doi călăreţi, a parcurs un traseu de circa 20 de kilometri.
„A pornit dintr-o idee de-a mea, pe care am implementat-o iniţial cu copiii de la şcoala gimnazială din satul Lădăuţi. În primii doi ani am mers doar prin sat, dar după ce am văzut că oamenilor le place şi că sunt impresionaţi, am decis să bucurăm mai multă lume şi am pornit spre Barcani şi Întorsura. (...) Mergem pe ruta Lădăuţi, Sărămaş, Dealul Taberei, ca să refacem un drum istoric al lui Mihai Viteazul, după care venim la Întorsura şi ne întoarcem la Barcani. (...) E o răspundere foarte mare. Bineînţeles că am acordul părinţilor pentru această activitate, dar oricum este destul de dificil”, ne-a spus Cătălin Petcu, precizând de asemenea că grupul s-a bucurat şi de protecţia Poliţiei, care a supravegheat traficul în timp ce caravana se deplasa pe drumul naţional din Întorsura Buzăului.
https://youtu.be/ID6Gz5_PiXQ
S-au împărţit 239 de cocarde şi 404 steaguri
Caravana de 1 Decembrie are la bază două componente.
„De obicei, cu o zi înainte să mergem în caravană ne întâlnim şi confecţionăm steagurile şi cocardele pe care mai apoi le împărţim oamenilor pe drum. Anul acesta am împărţit 239 de cocarde şi 404 steaguri. Am pus şi 10 coroniţe la troiţele pe care le-am întâlnit în drumul nostru. (...) Activitatea reprezintă un mic sacrificiu pe care îl facem noi pentru strămoşii noştri şi pentru tot ce înseamnă istoria românilor. (...) Măcar atât putem să facem şi noi. Nu condamnăm pe nimeni, dar din păcate ziua de 1 Decembrie pentru întorsureni şi pentru zona Întorsurii Buzăului este destul de moartă. Înţelegem că trebuie să arătăm românismul nostru la Sfântu Gheorghe, dar totuşi nu putem să lăsăm zona fără o acţiune care să marcheze această zi şi să determine oamenii măcar să îşi aducă aminte că astăzi este Ziua lor Naţională. Treceau maşini pe lângă noi şi în primă fază nu înţelegeau ce facem, dar apoi începeau să claxoneze, să ne facă cu mâna, iar noi le dădeam steguleţe. Cu această activitate se înfiripă un sentiment naţional care e plăcut pentru noi. Oamenii în vârstă ne opreau pe drum şi ne povesteau cu lacrimi în ochi faptul că îşi amintesc de perioade mult mai grele. Noi am suferit un pic de frig, un pic de foame, dar nu se compară cu efortul pe care înaintaşii noştri l-au depus pentru noi. În esenţă activitatea noastră nu este mare lucru, dar oamenii apreciază şi asta contează”, a spus coordonatorul şi iniţiatorul acţiunii.
Am primit asigurări că activitatea va continua şi în anii viitori şi că va căpăta amploare. „Plănuim ca peste 2 ani, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, să strângem rândurile în aşa fel încât să participăm mult mai mulţi, atât elevi, cât şi adulţi”, a mai spus Cătălin Petcu.
„Mai mult decât Ziua Națională“
Prezentă la ceremoniile din trei oraşe ale judeţului Covasna, Sfântu Gheorghe, Covasna şi Târgu Secuiesc, consilierul judeţean Florentina Teacă ne-a spus că evenimentele de 1 Decembrie de anul acesta au adunat mai mulţi oameni, comparativ cu anii precedenţi. „La fel ca anii trecuți, am participat la ceremonialul militar și religios atât la Târgu Secuiesc, cât și la Sfântu Gheorghe, unde am văzut mai mulți oamenii ca anii trecuți. Ceea ce mă bucură nespus! Mulţimea covăsnenilor cu steaguri roş-galbene-albastre şi cu cocarde tricolore în piept ne demonstrează că 1 Decembrie este mai mult decât Ziua Naţională. Este o stare de spirit. Este un amalgam de sentimente şi trăiri: mândrie, bucurie, patriotism, redescoperirea unor valori naţionale peste care părea că se aşterne praful uitării. Este bine că românii au din nou mândria şi demnitatea care au caracterizat acest popor timp de sute de ani. La mulți ani, Neam Românesc!”, ne-a transmis Florentina Teacă.
Iulia Drăghici, Sever Ioan Miu