ACTUALITATE 25 iunie 2017

VIDEO Profesia de părinte în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2601 vizualizări

Peste 100 de asistenți maternali din județul Covasna au luat parte vineri la a 14-a ediție a Zilei Asistentului Maternal, desfășurată în premieră în comuna Barcani

Oare câți dintre noi am fi dispuși să ne dedicăm 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână unei profesii care ne solicită să investim nu doar timpul și abilitățile noastre cele mai bune în calitate de oameni, ci și sufletul și care, pe deasupra, nu poate fi niciodată remunerată la adevărata sa valoare? În județul Covasna sunt doar 137 de persoane care fac acest lucru. Ei sunt asistenții maternali care au primit în sânul familiei lor copii abandonați de proprii părinți și pe care îi educă și îi îndrăgesc ca pe ai lor, deși cunosc foarte bine faptul că la un moment dat trebuie să se despartă de ei.

Peste 100 dintre aceștia au fost vineri la Barcani, unde au celebrat cea de-a 14-a ediție a Zilei Asistentului Maternal.

„Dacă nu ești în stare să oferi iubire, mai bine să nu începi”

Acolo am întâlnit-o și pe Föcze Julianna din Valea Crișului, unul dintre asistenții maternali care practică această meserie încă din primul an când s-a implementat sistemul în județul Covasna. A luat decizia de a deveni asistent maternal în perspectiva locului de muncă stabil, și din 1999 practică în continuare această profesie, la care, între timp, i s-a alăturat și soțul.

„Șapte copii am avut în total în grijă. Acum am patru copii. Și soțul s-a angajat tot aici între timp. (...) În anul 1999 am luat primii copii. Erau doi băieți, de șase și de șapte ani. Cel care avea atunci șase ani, acum e în Franța, s-a însurat anul trecut și lucrează, împreună cu soția lui, în misiuni voluntare în Africa, îi învață pe copiii orbi de acolo. (...) Ținem legătura cu el și acum. La mine a stat doar doi ani și jumătate și apoi a fost adoptat de o femeie din Franța. Ne-a vizitat o dată împreună cu mămica sa și ne-a spus că în iarnă va veni din nou să ne viziteze”, ne-a spus emoționată aceasta.

În timp ce îmi vorbea despre cei patru copii pe care îi are în prezent în grijă, toți mari, de clasele VIII – XII, Föcze Julianna radia de o fericire simplă, dar totodată, spre deosebire de părinții cu copii biologici, era ceva mai rezervată, poate mai calmă.

În ceea ce privește meseria de asistent maternal, aceasta ne-a spus: „Asta nu poate să fie o meserie. Este o metodă spre o meserie, dar nu aș putea să spun că e meserie. Dacă poți să iubești un om, orice om, atunci poți să te angajezi aici. Dacă nu ești în stare să oferi iubire, mai bine să nu începi, pentru că nu merge altfel”, a mai spus asistentul maternal, pe care l-am întâlnit vineri la Barcani.

Tărie de caracter și o responsabilitate aparte

Fără nici cea mai mică urmă de îndoială, toți cei cu care am discutat vineri au fost de părere că profesia de asistent maternal este una dintre cele mai grele, pentru că implică tărie de caracter și o responsabilitate aparte. Totodată, este o meserie care salvează practic copiii și care le dă șanse în plus pentru un viitor mai luminos.

„Este o muncă foarte solicitantă, în primul rând. Pentru copilul care este într-un sistem de protecție să fie în grija unui asistent maternal înseamnă enorm pentru că are posibilitatea să crească într-o familie. Deci nu e ca și cum ar crește într-o casă de copii”, spune directorul general adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Szász Katalin Melinda, unul dintre organizatorii evenimentului de vineri.

„Aceasta nu este o simplă meserie. Oamenii care au această profesie trebuie să aibă curaj, responsabilitate și trebuie să aibă o vocație pentru că aceasta nu este o muncă ce poate fi apreciată numai în bani, pentru că trebuie să pui mult suflet în tot ceea ce faci. Pe de o parte noi așteptăm ca asistenții să ofere o educație corespunzătoare copiilor și să le ofere acestora o familie iubitoare, dar pe de altă parte așteptăm de la ei să pregătească copilul pentru părăsirea familiei, pentru reintegrarea în familia naturală sau pentru adopție. Deci munca lor nu este ușoară deloc”, explică și directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.

Numărul asistenților maternali e în scădere

Directoarea DGASPC Covasna a spus în cadrul evenimentului de vineri că numărul asistenților maternali este în scădere. Dacă în 2008, cifra ajunsese la 174, în prezent doar 137 de covăsneni mai practică această meserie și au în grijă 261 de copii. Tot potrivit statisticilor, aflăm că dacă nu ar fi asistenții maternali, numărul copiilor din casele familiale ar fi dublu față de cât este acum.

„Poate ne punem întrebarea de ce anume numărul asistenților maternali este în scădere și de ce această meserie nu este așa de căutată? Eu cred că se întâmplă asta din cauza faptului că este o muncă foarte grea. Aveți o misiune foarte grea, de a lucra cu copiii, de a-i educa, de a-i ajuta să se integreze social și pe de altă parte să sprijiniți integrarea lor într-o familie, fie ea naturală sau adoptatoare. Vă mulțumesc foarte mult pentru munca dumneavoastră și mulțumesc pentru faptul că ați ales această meserie”, a spus Vass Mária în debutul evenimentului de vineri.

Ziua Asistenților Maternali, pentru prima dată în zona Buzaielor

Cu toate că evenimentul de vineri are o istorie de 14 ani, acesta nu a ajuns niciodată să fie marcat într-o localitate din zona Buzaielor, fiind organizat de regulă în zonele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc sau Baraolt. Inițiativa organizării evenimentului de anul acesta în Barcani a venit din partea unui asistent maternal din zona Buzaielor, iar Primăria Barcani a răspuns prompt acestei propuneri.

„Bine ați venit la Barcani! V-am așteptat cu drag! Dragi asistenți maternali, voi aveți o meserie cu totul și cu totul deosebită și de aceea ne simțim bucuroși să ne întâlnim aici. (...) Trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu că astăzi ne-a oferit o zi frumoasă cu soare. Cred că El s-a uitat către acești copii și a vrut ca astăzi să fie o zi călduroasă. Vreau să vă mai spun că vă stimez, pe voi, cei care aveți atâta grijă de copiii care au atât de multă nevoie de căldura familiei”, a spus în cuvântul de început al evenimentului, primarul din comuna Barcani, Gheorghe Marin.

Din partea Consiliului Județean Covasna, instituția sub egida căreia de află DGASPC, a fost prezent la eveniment secretarul județului Covasna, Varga Zoltán. „Sper că veți continua această muncă, ce nu poate fi exprimată pecuniar pentru că ceea ce faceți este într-adevăr extraordinar, adică să ai grijă de copiii altuia 24 de ore din 24 de ore. Vă mulțumesc pentru această activitate, vă urez sănătate și copiilor le urez să iubiți acești oameni care au grijă de voi și să exprimați stima și dragostea voastră”, a spus acesta în cadrul discursului său.

https://youtu.be/ULrAlmONl8M

Nu doar programul artistic variat sau atmosfera de sărbătoare au fost cele care au marcat activitatea din Barcani, ci și faptul că asistenții maternali au avut șansa să se descarce de probleme lor legate de această meserie în preajma celor care îi înțeleg cel mai bine.

„Consider că acesta este un prilej foarte bun pentru ca asistenții maternali să se cunoască între ei, să ne întâlnim și noi cu ei. Aici avem posibilitatea să discutăm eventualele probleme pe care le au pentru că au venit specialiști din partea Direcției, atât din partea economică, asistență socială și așa mai departe. Consider că și pentru ei, pentru asistenții maternali, e bine ca cel puțin o dată pe an să simtă că nu i-am uitat și că pot conta pe noi în orice situație”, ne-a mai declarat directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.

„Evenimentul e organizat în special pentru asistenții maternali care fac această meserie, dar și pentru copiii aflați în asistență maternală. Este o zi în care ne aducem aprecierile asistenților maternali pentru munca și eforturile depuse, dar și încurajări pentru a continua această muncă”, ne-a spus și Szász Katalin Melinda.

Cine poate deveni părinte de profesie

Că nu oricine poate să devină asistent maternal profesionist, asta o arată în primul rând numărul mic de persoane care practică această meserie și faptul că, așa cum am amintit, este un loc de muncă foarte dificil și care implică responsabilitatea asupra altor vieți.

Totuși, cei care vor să vină în ajutorul copiilor abandonați și să le dea o casă și o familie, trebuie să știe că au de îndeplinit o serie de criterii, nu tocmai imposibile: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte,  referitor la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor; să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor  săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă minim 10 clase absolvite; să nu desfășoare alte activităţi; să înţeleagă caracterul temporar al plasamentului; să accepte şi să înţeleagă necesitatea colaborării cu familia biologică sau adoptivă a copilului; să urmeze cursurile de formare profesională organizate de Serviciul de Asistenţă Maternală şi să promoveze examenul.

„Asistenți maternali pot deveni acei candidați care în urma evaluării se dovedesc a fi apți. Aceștia fac și un curs care presupune ore de teorie și practică. Aici învață despre protecția copilului, dezvoltarea copilului și altele. După acest curs, urmează obținerea unui atestat, care este de fapt o calificare pentru această meserie. Apoi, DGASPC încheie contracte de muncă cu acești asistenți maternali”, explică și directorul general adjunct al DGASPC Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.