ACTUALITATE 8 iulie 2010

Viceprimarul Balint Jozsef: Pârâul Debren trebuia și trebuie curăţat

de Covasna Media | 537 vizualizări
Mai multe străzi şi un număr mare de case şi gospodării din Sfântu-Gheorghe au căzut sâmbătă pradă apelor, centrul oraşului a fost inundat de două ori - apa neintrând în canalele de scurgere, ci mai mult ieşind de acolo – iar potrivit viceprimarului Balint Jozsef inundaţiile nu ar fi avut aceeași putere dacă pârâul Debren ar fi fost curăţat. „Este o canalizare învechită, plină de depuneri, care nici nu se mai poate curăţa şi nu face faţă ploilor torenţiale”, a explicat viceprimarul. Cantitatea mare de apă s-a adunat în pârâul Debren sâmbătă seara și a inundat casele din apropiere.

Mai multe străzi şi un număr mare de case şi gospodării din Sfântu-Gheorghe au căzut sâmbătă pradă apelor, centrul oraşului a fost inundat de două ori - apa neintrând în canalele de scurgere, ci mai mult ieşind de acolo – iar potrivit viceprimarului Balint Jozsef inundaţiile nu ar fi avut aceeași putere dacă pârâul Debren ar fi fost curăţat.

„Este o canalizare învechită, plină de depuneri, care nici nu se mai poate curăţa şi nu face faţă ploilor torenţiale”, a explicat viceprimarul.

Cantitatea mare de apă s-a adunat în pârâul Debren sâmbătă seara și a inundat casele din apropiere.

Pagube mai mari decât costul curăţirii

Potrivit lui Balint, o întrebare des formulată de către cetăţeni se leagă de necurăţarea apei. „Dacă se curăţa albia pârâului, paguba era mult mai mică” a comentat viceprimarul, cu menţiunea că suma pagubei depăşeşte valoarea lucrărilor din care se putea curăţa pârâul. În opinia viceprimarului, dacă nu este posibilă curăţarea pârâului prin metode moderne, atunci metodele vechi, bazate pe muncă fizică, ar fi de preferat și lucrările ar trebui începute în această vară.

„Tot aşteptăm soluţii ultramoderne, dar în cazul în care nu găsim, trebuie să decurgem la cele cunoscute şi acum 100 de ani, la roabă, la lopată, la munca vie şi la căruţe. Eu sunt sigur că am găsi sute de oameni care ar fi apţi pentru muncă, şi sunt nevoiţi să folosească orice posibilitate de a lucra şi a câştiga”, sugerează viceprimarul.

Tot el mai spune că o altă variantă pentru mai multă siguranţă în faţa apelor ar fi ridicarea podurilor, a barajelor și săparea digurilor, dar metoda respectivă ar fi mai costisitoare şi de mai lungă durată.

Popdan Cristina - Reka

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.