ACTUALITATE 28 iunie 2010

Venitul minim garantat, luat la control

de Covasna Media | 376 vizualizări
135 de dosare au fost anulate în judeţul Covasna în urma verificărilor inspectorilor ITM Inspectoratul Tetritorial de Muncă (ITM) Covasna a demarat săptămâna trecută o serie de controale menite să clarifice situaţiile referitoare la ajutoarele acordate de primării în baza Legii venitului minim garantat. În urma verificărilor, care au vizat 18 primării, a reieşit că există destul de multe nereguli ce trebuie îndreptate, mai ales sub actualele presiuni economice, care impun gestionarea cât mai strictă a banilor bugetului.

135 de dosare au fost anulate în judeţul Covasna în urma verificărilor inspectorilor ITM

Inspectoratul Tetritorial de Muncă (ITM) Covasna a demarat săptămâna trecută o serie de controale menite să clarifice situaţiile referitoare la ajutoarele acordate de primării în baza Legii venitului minim garantat. În urma verificărilor, care au vizat 18 primării, a reieşit că există destul de multe nereguli ce trebuie îndreptate, mai ales sub actualele presiuni economice, care impun gestionarea cât mai strictă a banilor bugetului.

Zăbala, campioană la nereguli

Potrivit directorului ITM Covasna, Silviu Crăciun, din 1758 de dosare existente la cele 18 primării verificate, au fost luate la control 901 dosare, din care pentru 135 s-a dispus suspendarea. Suspendările de dosare au privit beneficiari din Zăbala (59), Boroşneul Mare (4), Mereni (16), Lemnia (13), Reci (7), Ghidfalău (6) şi Valea Crişului (30). În ceea ce priveşte comuna Vâlcele - una dintre comunele cu cei mai mulţi beneficiari ai ajutorului de venit minim garantat, din cele 404 dosare au fost verificate 125, nefiind găsit niciunul care să nu fie conform sau la care să nu fie respectate prevederile legale.

„Inspectorii ITM au constatat diverse nereguli, cele mai multe vizând lipsa de îndeplinire a obligaţiilor ce revin beneficiarilor în ceea ce priveşte prestarea orelor de muncă”, a explicat Silviu Crăciun.

Acesta a precizat că ITM a aplicat opt avertismente, amenzile fiind evitate, tot pe considerentul situaţiei financiare precare a administraţiilor locale.

Staul încurajează… statul acasă, crede primarul Antal Arpad

Şi la Sfântu Gheorghe există un număr destul de ridicat de beneficiari ai ajutorului minim garantat, municipalitatea găsind periodic metode de a-i pune pe aceştia să muncească în folosul comunităţii - în special la munci de curăţenie. Cu toate acestea, primarul Antal Arpad crede că legea este oarecum prea „permisivă” şi încurcă oarecum autorităţile locale.

„Din păcate, s-a pus carul înaintea boilor şi ideea de venit minim garantat e mai puternică decât cea de muncă prestată. Cred că şi aici ar trebui făcută descentralizare, să fie clar care e ajutorul social şi munca să fie binedefintă, astfel încât dacă aceasta din urmă nu este prestată să nu se mai acorde banii de ajutor, pentru că până la urmă e o chestiune de ce anume sprijinim: munca sau statul acasă? În acest moment, se pare că se sprijină statul acasă”, este de părere primarul din Sfântu Gheorghe.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.