ACTUALITATE 16 octombrie 2011

Valea Crişului, o comună aproape izolată

de Székely Emőke | 361 vizualizări
Ambele drumuri care leagă comuna de restul lumii sunt aproape impracticabile. Promisiunile de reabilitare spun că problemele vor fi rezolvate anul viitor. Cele două drumuri judeţene care leagă comuna Valea Crişului de restul lumii par desprinse dintr-un film de groază, în special pentru cei ce sunt nevoiţi să circule pe ele zi de zi.

Ambele drumuri care leagă comuna de restul lumii sunt aproape impracticabile. Promisiunile de reabilitare spun că problemele vor fi rezolvate anul viitor.

Cele două drumuri judeţene care leagă comuna Valea Crişului de restul lumii par desprinse dintr-un film de groază, în special pentru cei ce sunt nevoiţi să circule pe ele zi de zi. Se înregistrează reclamaţii după reclamaţii la primăria din comună, dar autoritatea publică locală nu are ce să facă.

Drumul – calvarul comunei

„Cea mai mare problemă a comunei este accesul în localitate – spune primarul Silviu Ioachim. Avem două drumuri judeţene, 121A şi 121B, dar ambele sunt aproape impracticabile, mai ales 121A. În timpul verii este un calvar să circuli prin Valea Crişului, şi pentru conducătorii auto care îşi strică maşinile, şi pentru localnici dat fiind faptul că aceia dintre ei care stau lângă şosea nu îşi pot deschide geamurile din cauza prafului ce rezultă după trecerea maşinilor. Acest aspect a fost foarte mult mediatizat şi discutat la toate nivelurile, inclusiv la nivel central. Ultima promisiune pe care o avem este de la întâlnirea pe care am avut-o cu doamna ministru Elena Udrea în urma vizitei acesteia în judeţ, când s-au punctat priorităţile comunelor Valea Crişului şi Dobârlău. Doamna ministru ne-a asigurat că în programul de reabilitare a 10.000 de kilometri de drumuri, prioritatea numărul unu va fi în primăvara lui 2012 acest tronson de 5 kilometri de la intersecţie până în localitatea Valea Crişului şi DJ de la Balvanyos.”

Localnicii s-au săturat de aşteptat

Primarul comunei spune că nemulţumirea lui şi a locuitorilor din comună este faptul că trebuie să aştepte. „Cunosc acest program care se derulează între 2011-2013 şi nu cred că ar trebui să aşteptăm ca problema să fie rezolvată prin programul amintit, dat fiind faptul că CJ are un sector aparte, care se ocupă de drumurile din judeţ. Cu bunăvoinţa pe care până acum nu am văzut-o nici eu, nici locuitorii comunei, se puteau efectua măcar lucrări superficiale de astupare a gropilor sau de înlocuire a unor porţiuni de drum. Acest drum judeţean arată ca un drum forestier. Am considerat şi consider că ar fi cazul ca cei de la Consiliul Judeţean Covasna, şi în special preşedintele Tamás Sándor, să intervină acum pe ultima sută de metri, până la venirea zăpezii ca măcar până în primăvară drumul să fie cât de cât reabilitat”, spune primarul Ioachim.

Şoferii au vrut să blocheze drumul

În luna august a acestui an, conducătorii auto din Valea Crişului au decis că vor bloca drumul în semn de protest. Această formă de nemulţumire a fost împiedicată de către primar, acesta spunând că n-a vrut să creeze o tensiune şi mai mare între cetăţenii comunei şi Consiliul Judeţean. „Am dezamorsat o acţiune de acest fel promiţându-le cetăţenilor că drumul va fi făcut, să aibă răbdare. Acest gen de protest poate degenera, poate lua o amploare mai mare, şi am zis că e mai bine să avem răbdare. Le-am explicat oamenilor că drumul este inclus în programul naţional şi că în primăvară problema se va rezolva. Cetăţenii au înţeles şi blocarea drumului nu a mai avut loc, dar toată lumea acum aşteaptă să se întâmple ceva”, spune primarul.

Încă se poate lucra

În opinia edilului ar mai fi timp pentru CJ să astupe din craterele de pe şosea. Chiar dacă nu se va asfalta, şi aducerea unor cantităţi de pietriş ar fi bine venită, mai ales pe unele porţiuni care arată la ora actuală ca fiind drum forestier, sau de câmp, fiind pline cu noroi atunci când plouă, şi praf pe timp uscat. Ideea primarului este aceea ca drumul să fie netezit, pentru că, spune el, „una e când cade zăpada pe drum neted şi se poate circula, şi alta e când cade pe un drum denivelat, aşa cum este acum”. Un aspect de cascadorii râsului este faptul că în comuna Valea Crişului sunt două staţii de asfaltare. Aşadar, aici se fabrică asfalt, iar acest material este scos din comună pe un drum care are nevoie acută de acest fel de material.

Minus în buget din cauza drumului

Nemulţumirea cu privire la starea drumului nu este numai a localnicilor, ci şi a celor care vin în comună. Se ajunge cu greu la pensiunea din localitate, iar dacă se va termina amenajarea lacului de la vechea galerie de mină, comuna riscă să piardă şi mai mult din cauza infrastructurii precare. De asemenea, autoritatea publică locală din Valea Crişului a pierdut o sumă de bani ce părea a fi sigură tot din cauza drumului. Este vorba despre clienţii sălii de sport din localitate, care nu mai vin aici pentru a practica sport, ci preferă să mai meargă câţiva kilometri până la Bodoc. Primarul spune că este cel mai deranjant lucru, pentru că a predat sala de sport anul trecut, iar din cauza drumului, mai mult de jumătate dintre cei pe care i-au avut ca abonaţi la închirierea sălii de sport, au renunţat la contractul pe care l-au avut pe motiv că nu vor să intre pe acest drum pentru a-şi rupe maşinile. Primarul spune că în urma unor calcule făcute, au pierdut între 12.000-15.000 de lei pe o perioadă de şase luni. Pe timpul iernii au avut programări de la ora 14 până la 23, de multe ori, până la 24, majoritatea clienţilor fideli venind de la Sfântu Gheorghe. Au fost fideli însă numai până ce au văzut că rămân fără maşini, şi aşa mulţi dintre ei au ales să închirieze sala de sport de la Bodoc. „Degeaba avem condiţii în sală, din cauza drumului am pierdut nişte oportunităţi” – spune primarul.

Alternativă – 121B

Drumul care leagă Arcuşul de Valea Crişului este folosit de multă lume ca o alternativă la şoseaua plină de gropi. Nu că acesta ar fi un drum bun, dar este considerat de mulţi ca fiind mai puţin dăunător decât fratele lui mai mare, DJ 121A. Acest drum duce la vechea carieră din Valea Crişului, la lacul în curs de amenajare. Deocamdată este doar un drum tehnologic, până la terminarea lucrărilor, iar din această cauză nu este inclus nici în programul naţional de reabilitare a 10.000 de kilometri de şosea. „Acest drum va fi abordabil numai după 2012 – spune primarul. Punctez însă încă o dată că dacă era bunăvoinţă, se putea rezolva problema drumului 121B. La acesta s-a lucrat, dar numai până la Arcuş. Porţiunea de un kilometru până în comună a fost abandonată, aici nu s-au făcut nici măcar unele plombări. Dacă s-a asfaltat până la Arcuş, puteau veni cu nişte plombări şi pe această porţiune care face legătura cu Valea Crişului. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, majoritatea conducătorilor auto circulau pe acea variantă, iar apele se mai linişteau”.

Primarul mai speră că se va face o intervenţie de către cei de la Consiliul Judeţean, după cum spune el, ori la 121A, ori la 121B, ca până la soluţia definitivă locuitorii şi cei care vin în Valea Crişului, să poată circula civilizat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
dan, 18 octombrie 2011
Mihai,esti un prapadit!daca esti asa de bine informat,de ce nu te-ai dus la politie,?ESTI UN LAS! sau ai inceput campania?lasa vorbele goale!
mihai, 17 octombrie 2011
Primaru asta face numai ce-i aduce un ban bun in buzunar.
Vlad Tepes, 17 octombrie 2011
@adina: esti penibila din nou! Pai cu atat mai mult ca e PDL si tot nu face nimic!Nu e apa,canalizare,asfalt si nici macar niste cosuri de gunoi .Sunt niste chioscuri sordide la care au "abonament" citeste integral
valentin, 17 octombrie 2011
si apropo, felicitari Silviule
valentin, 17 octombrie 2011
hai ca pana la urma cu ajutorul lui Udrea o sa se reusesca si facerea drumului catre Valea Crisului, si atunci macar nu-mi voi mai rupe si eu masina cand merg la munca
misu, 17 octombrie 2011
felicitari lui Silviu Ioachim ca are proiecte cat mai multe si usor, usor si acestea se vor duce la bun sfarsti
adina, 17 octombrie 2011
gigi esti un idiot...Silviu e primar PDL...asa ca termina cu idioteniile despre asta...
Mihai, 17 octombrie 2011
Sa-l intrebati pe domnul Silviu cum a vandut (pe vremea cand dispunea si de Arcus) un drum cu numar top care culmea e si hotar intre Sfantu Gheorghe si Arcus si cum isi foloseste relatiikle murdare de citeste integral
gigi, 17 octombrie 2011
Ai dreptate Batazid. Cine nu-i cu noi e contra noastra. Acest tratament este aplicat si celorlaltor comune sau orase, intradevar putine la numar, care nu au primar UDMR sau PDL, as mai adauga eu. citeste integral
Baiazid, 17 octombrie 2011
Pai d-le primar : vezi daca nu faci parte din UDMR ? cum sa va dea bani pentru comuna. Ei au alte interese. Uita ca si in comuna Valea Crisului sunt cetateni si majoritatea de etnie maghiara . Oare la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.