Valea Crișului se orientează spre București pentru că nu mai crede în Consiliul Judeţean
Primarul comunei Valea Crișului, Silviu Ioachim, este nemulțumit de felul în care Consiliul Județean (CJ) Covasna împarte banii între localitățile județului, drept pentru care s-a decis ca proiectele comunei să fie trimise direct la ministerele de resort. Povestea banilor care nu ajung decât la unele dintre comune s-a îngroșat odată cu sumele ajunse în județ după inundațiile din vara anului trecut, când Valea Crișului nu a primit nimic în vreme ce alții, chiar dacă au primit nu au cheltuit toți banii, susține Silviu Ioachim.
„Prin comitetul de evaluare constituit după inundații pentru a afla pagubele provocate de acestea, am stabilit că la Valea Crișului pagubele s-au ridicat la suma de 150.000 de lei. Stricăciunile de la noi au constat în distrugeri de poduri, podețuri și drumuri, dar noi nu am primit nimic, iar unele dintre comunele care au primit nu au fost capabile să cheltuie banii, drept pentru care o parte din aceștia au ajuns înapoi la București. Să nu fiu înțeles greșit, nu mă deranjează că au primit alții banii și noi nimic, cât mă deranjează că s-au pierdut niște bani pentru că nu au putut fi cheltuiți, în vreme ce noi ne chinuim din bugetul propriu să facem reparațiile respective. Sunt nemulțumit de modul în care CJ a împărțit banii, precum și de faptul că, în cadrul priorităților Consiliului în ceea ce privește reabilitarea drumurilor cuprinse în Proiectul „10.000 de km de drumuri Județene”, Valea Crișului nu se regăsește deloc. Și noi avem mașini, tractoare, oameni care plătesc taxe, DJ 121 A a devenit mai mult un drum forestier, dar nu e o prioritate pentru CJ”, spune cu supărare Silviu Ioachim.
Primarul se plânge că DJ 121 A, distrus în urma lipsei de investiții, scade șansele comunei la dezvoltare, îi pune pe fugă pe turiști și nici măcar noua sală de sport, inaugurată la finele anului trecut, nu poate fi folosită la adevărata sa capacitate, tocmai din cauză că nu există un drum bun. Subliniind că este singurul primar PDL din județ și că cei din conducerea CJ ar trebui să aibă o altă atitudine și să țină cont totuși de faptul că UDMR se află în Coaliția de guvernare alături de democrat-liberali, Silviu Ioachim a arătat că s-a decis să abordeze altfel problemele de acum încolo, deoarece s-a săturat să nu primească bani deși face proiecte și este activ din acest punct de vedere.
„Toate proiectele pe care mi le-am propus pe 2011-2014 ca întindere le voi trimite la ministerele de resort de acum încolo, au fost deja depuse și sunt convins că urmărirea derulării acestora va fi mult mai directă. Cred că intrând în zona Bucureștiului poți realiza mai mult cu cei de acolo decât cu cei de aici, de acasă”, a mai spus primarul Ioachim.
Proiecte de milioane de euro
Printre proiectele de la Valea Crișului se numără investiții la Școala generală cu clasele I-VIII a comunei în sensul reabilitării și extinderii acesteia (actuala clădire, veche de mai bine de 100 de ani, nu a mai suportat de mult o reabilitare temeinică), continuarea investițiilor în rețeaua de alimentare cu apă de care vor beneficia aproape 1.500 de locuitori, lucrările de împrejmuire a modernei case mortuare construită anul trecut. În plus, din proiectele depuse, primarul Silviu Ioachim crede foarte mult în cel de canalizare și realizare a stației de epurare pentru Valea Crișului și Calnic, reabilitarea celor două cămine culturale aparținătoare comunei, precum și finalizarea Casei Memoriale Dr. Bedo Albert, începută la Calnic în 2010. În plus, primarul Ioachim spune că s-a identificat deja teren pentru construirea caselor pentru specialiști; proiectul în acest sens valorează un milion de euro, iar comuna s-ar îmbogăți cu 15 locuințe care ar urma să găzduiască medicii, profesorii, inginerii și polițiștii dornici de a se stabili aici. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele Primăriei Valea Crișului, numărul acestora fiind mult mai mare și având o valoare totală de 11,4 milioane de euro.