Vacanță la Bendek Mező pentru persoanele cu dizabilități
Duminică s-a încheiat cea de XIII-a ediție a Taberei Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, organizată de Serviciul de Ajutor Maltez. Participanții au fost tineri cu deficiențe de diverse naturi, proveniți din mai multe localități din țară, precum Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Miercurea Ciuc sau Sfântu Gheorghe, dar și din afara granițelor, mai exact din Ucraina și Ungaria. „Cel mai important lucru este că, cu mici excepții, dar nu prea acceptăm să vină cu părinți sau cu alte rude, pentru că ideea este să vină la noi în tabără pentru ca noi să avem grijă de ei, iar rudele sau părinții care îi îngrijesc în mod constant să aibă câteva zile libere”, ne-a declarat directorul Serviciului de Ajutor Maltez Covasna, Tischler Ferenc.
Programele au fost diversificate și au cuprins activități de recreere și divertisment special concepute pentru oamenii care au ddificultăți de deplasare. „Am avut programe tematice pentru fiecare zi. În prima zi am format echipe mixte prin care cei prezenți în tabără s-au cunoscut și au început să socializeze. Am avut apoi zi sportivă în care s-au practicat sporturi speciale pentru persoanele cu dizabilități, ca paintball și călărie cu cai speciali pentru terapie pentru persoane cu probleme. Am făcut, de asemenea, o excursie la Lacul Sfânta Ana, unde am desfășurat activități în grup ca să se cunoască mai bine”, ne-a spus responsabilul cu programul taberei, Józsa Csaba, el însuşi fiind imobilizat într-un scaun cu rotile.
Locul persoanelor care îi îngrijesc în mod curent pe cei aflați în imposibilitatea de a se descurca singuri a fost luat de câțiva voluntari care s-au cazat în corturi și le-au fost tot timpul alături acestor oameni. „M-am implicat ca voluntar pentru că cel mai bun pirten al meu este fratele lui Csaba, dar și tatăl meu are un handicap și știu ce înseamnă asta. Pe Csaba îl ajut să facă tot ce are nevoie, dar nu numai pe el. Îi ajut pe toți ceilalți și fac tot ce trebuie făcut ca să fie bine”, ne-a declarat un voluntar.
Pentru participannți, tabăra a fost mai mult decât o vacanță. Ea a fost și este un loc de socializare și un spațiu în care oamenii au legat prietenii strânse. „Sunt aici pentru a șaptea oară. Am venit împreună cu soția. Ne place foarte mult și ne simțim foarte bine de fiecare dată când venim. Toată atmosfera, tot ce se întâmplă aici, dragostea și iubirea de semeni sunt fenomenale aici. Nu prea găsești așa ceva în altă parte”, ne-a mărturisit unul dintre participanții la tabără.
„Pentru mine este prima dată când vin aici, dar îmi place foarte mult. Aș vrea să revin pentru că deja am mai mulți prieteni”, ne-a spus un alt participant.
„Acesta este al cincilea an de când vin în această tabără. Vin mai ales pentru socializare și distracție. Chiar mi-am făcut prieteni cu care păstrez legătura”, ne-a spus o domnișoară din Cluj, prezentă și ea în tabără.
Tabăra face parte din programele inițiate de Serviciul de Ajutor Maltez al Ordinului Suveran de Malta, inițiat cu scopul de a veni în întâmpinarea problemelor unei categorii de oameni defavorizați atât din punctul de vedere al sănătății, cât și din alte puncte de vedere. „Ordinul Maltez este foarte vechi. Există de sute de ani deja și are peste 700 de ani pe teritoriul României. Ceea ce vedeți aici este proiectul Serviciului de Ajutor Maltez, care funcționează în toată țara, în 16 filiale, având 70 de angajați și 1000 de voluntari. În fiecare an, peste 4000 de nevoiași beneficiază de aceste programe ale Serviciului de Ajutor Maltez. Aici vedeți un anumit grup de nevoiași, dar în țară avem și alte grupuri de nevoiași pentru care ne străduim să facem cât mai multe lucruri bune”, ne-a declarat în exclusivitate Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta în România, Jakob Kripp, aflat și el în tabăra persoanelor cu dizabilități, de la Benedek Mező.