ACTUALITATE 14 iulie 2014

Ușor cu pesticidele la culturile agricole!

de Székely Emőke | 480 vizualizări

Fermierii sunt obligați să aplice o prevedere legislativă care cu toate că a existat și până acum, nu prea fost verificată. Este vorba de folosirea pesticidelor și aplicarea tratamentelor chimice la culturile agricole. În acest sens fiecare fermier, în momentul în care solicită subvenție pe suprafață de la APIA, semnează și un angajament de respectare a anumitor obligații de eco-condiționalitate. Aceste obligații înseamnă de fapt bune practici agricole în cadrul cărora există o prevedere prin care fermierul este obligat să noteze într-un registru tratamentele fitosanitare efectuate.

„Registrul este controlabil de inspectorii fitosanitari din cadrul Direcției Agricole, dar și de inspectorii APIA. Legea exista și până acum, dar nu era prioritate la control. Mulți fermieri nu știu acest lucru și de aceea este important să le atragem atenția că nerespectarea acestor prevederi duce la amenzi și chiar la pierderea subvenției” – a declarat directorul Direcției Agricole, Könczei Csaba.

Acesta a mai spus că agricultorii au obligația de a folosi doar produse omologate, să utilizeze produse pentru protecția plantelor doar pentru scopul pentru care au fost omologate, de exemplu dacă un produs a fost omologat pentru cartof, nu poate fi folosit pentru varză. De asemenea trebuie respectate dozele recomandate. „Dacă se recomandă folosirea de 1 litru de substanță la hectarul de cultură, să nu folosească 1,2 sau 1,5 litri pentru că pot pierde subvenția. Experiența arată că fermierii folosesc mai multă substanță decât cantitatea recomandată, mergând pe principiul „să fie sigur”, dar nu este corect. E bine de știut și faptul că produsele catalogate ca fiind toxice sau foarte toxice nu pot fi utilizate decât de persoanele juridice care au autorizație și personal atestat de către unitatea fitosanitară” – spune Könczei.

Tot la unitatea fitosanitară din cadrul Direcției Agricole trebuie să se prezinte și fermierii care cultivă cartofi pe o suprafață mai mare de jumătate de hectar. Înregistrarea este gratuită, dar necesară în cazul în care fermierul dorește să transporte cartofii oriunde în țară sau în Uniunea Europeană. Pentru această înregistrare este nevoie de titlul de proprietate sau contractul de arendare, harta parcelei, cartea de identitate sau certificatul de înregistrare a firmei, după caz. Această înregistrare la unitatea fitosanitară este valabilă un an, după care trebuie reînnoită.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.