ACTUALITATE 1 august 2019

Ursoaică moartă la Bodoc

de Daniela Luca | 2636 vizualizări

Animalul a suferit ore în șir în apele Oltului înainte să își dea ultima suflare 

La începutul acestei săptămâni, în localitatea covăsneană Bodoc, o ursoaică rănită s-a ascuns în apele Oltului. Cel mai probabil animalul a fost lovit de tren, spun cei care au fost la fața locului, pentru că acesta nu își putea mișca membrele posterioare. Timp de ore în șir, ursoaica a agonizat în fața mulțimii adunate pentru că nimeni nu putea face nimic pentru a curma suferința animalului. În cele din urmă, după ce i-a fost administrată injecția tranchilizantă, ursul a murit.  

Animalul rănit care abia se târa a fost văzut de către un localnic din Bodoc în dimineața zile de luni, 29 iulie. Speriat, omul a sesizat conducerea localității, iar aceasta, l-a rândul ei, a cerut sprijinul fondului de vânătoare, a reprezentanților direcției sanitar-veterinare, a poliției și a altor organe abilitate. 

„Eu nu am fost acasă când s-a întâmplat. Eram pe drum, veneam din Ungaria, dar deja trecusem granița. Luni dimineața m-a sunat un localnic din Bodoc și mi-a spus că în spatele casei lui este un urs în pârâu. Oamenii care au venit la fața locului au observat că ursul nu poate să meargă. Se târa doar pe labele din față, dar pe cele din spate nu le putea mișca. (...) A venit toată lumea acolo, dar între timp un om care a vrut să meargă la pescuit a intrat în pârâu să strângă râme și nu a observat ursul care a început să urle la el. A încremenit acolo și a avut norocul că nu putea să meargă ursul, că altfel era o problemă. Când a venit toată lumea, ursul a intrat în Olt și s-a deplasat vreo 300 de metri în jos către podul de la Bodoc”, ne-a povestit primarul comunei, Fodor István. 

Situația a fost raportată la Ministerul Mediului, și, deși la fața locului au fost prezenți reprezentanți ai mai multor autorități competente, nimeni nu putea să ia o decizie în lipsa unui răspuns de la București, care întârzia să apară. S-a luat hotărârea ca animalul să fie tranchilizat, iar după aceea să se obțină ordinul de derogare, însă nu a fost cazul pentru că ursoaica a murit imediat după ce a primit injecția. 

„Până a venit ordinul de tranchilizare, s-a făcut cinci și ceva după amiaza. Apoi a trebuit să mergem la Tușnad să aducem un container unde să pună ursul dacă îl scoate din Olt. Am zis că dacă îi dădeau tranchilizant imediat murea pentru că intră capul în apă și se sufocă. Mi s-a zis că trebuie să fie tranchilizat și apoi să îl scoatem și să îl punem în container și când vine autorizația de împușcare din București, atunci îl împușcă. Am zis că își bat joc de animalul acela. Nu se poate așa ceva, dar asta e legea. Trebuie să vină autorizația ori de împușcare, ori de relocare cu tranchilizant de la București de la Mediu. Apoi nu au avut pușcă tranchilizantă, a trebuit să căutăm și am mers și după injecție la Micfalău. Când au împușcat cu tranchilizant, ursul imediat a adormit, a pus capul în Olt și până l-au legat să îl scoată, a murit. După ce l-au scos din Olt trebuia să vină medicul veterinar să facă autopsia ca să scrie care e cauza morții. Când vezi că nu poate să se miște și e paralizat, ce autopsie mai vrei să faci?”, ne-a mai spus primarul. 

Acesta consideră că întâmplarea este revoltătoare și că Garda de Mediu sau Agenția de Protecție a Mediului ar trebui să aibă abilități să intervină în astfel de situații fără să aștepte aprobare de la Ministerul Mediului. 

„Dacă aveau autorizație în zece minute se termina totul, nu trebuia să așteptăm 12 ore până ne hotărâm ce trebuie să facem. Am zis de la început că nu trebuie nicio cușcă și niciun container că până îl scoteau din Olt, ursul murea. Au făcut circul acesta să râdă toată lumea de noi, nu se poate așa ceva”, spune edilul. 

Ulterior, cadavrul animalului a fost transportat la Lemnia, unde a fost incinerat. 

Fodor István susține că locuitorii comunei zilnic se confruntă cu probleme cauzate de urși. În noaptea de duminică spre luni, spune acesta, un urs a săpat pe sub gardul electric dintr-o gospodărie și a distrus toți stupii de albine. Localnicii cred că este foarte probabil să fi fost chiar același urs care a murit luni în Olt. 

Chiar și așa, moartea animalului nu le oferă celor din zonă încrederea că atacurile se vor opri aici.  

„Ursoaica care a murit a avut doi pui. Trebuie să fie prin porumb sau grâu puii de urs. Trebuie să îi găsim că ori mor acolo, ori vor fi prinși de câinii ciobănești și îi omoară. Am omorât-o pe mama și distrugem și puii? Dar asta nu doare pe nimeni din păcate. (...) Oamenii nu vor fi liniștiți niciodată până nu vom proceda altfel și până autoritățile nu se gândesc cu capul limpede și spun adevărul. La Dalnic avem vreo 17 pagube doar anul acesta. Distrug totul, omoară oi, porci, viței, găini. Din anul 2017 nimeni nu a primit nici un ban pentru pagube. De aceea s-a ajuns aici că autorizațiile de împușcare au fost date după ochi frumoși. Dacă primim doar o derogare nu se schimbă nimic aici unde avem o zonă împădurită și unde e suprapopulație de urși”, a mai precizat primarul. 

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, la momentul actual există peste 1.600 de urși într-un județ unde numărul maxim care ar putea asigura conviețuirea pașnică este de aproximativ 400. 

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.