ACTUALITATE 13 decembrie 2012

Unde mergem de Sărbători?

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 654 vizualizări

Ofertele de Crăciun și Revelion sunt dintre cele mai diverse, numai bani să fie.

Unde mergem de Sarbatori?Criză sau nu, Sărbătorile de iarnă rămân un prilej de bucurie și relaxare pentru cei mai mulți dintre noi, iar ofertele în acest sens sunt nenumărate, venind în special din partea hotelurilor și restaurantelor care în această perioadă se înghesuie să atragă clienții.

Unii preferă să meargă în străinătate, iar alții preferă peisajele din țară, dar oricum ar fi, ceea ce își dorește fiecare de Crăciun sau de Revelion este să petreacă alături de cei dragi, să se bucure de zăpadă și mâncare bună și să se odihnească, în ideea de a începe cu forțe proaspete un nou an.

Covasna, oferte tradiţionale de iarnă

Județul Covasna nu stă deloc rău la oferte, mai ales că zăpada nu s-a lăsat prea mult așteptată și întregește tabloul sărbătorilor de iarnă.

Una dintre cele mai căutate locații a județului, stațiunea Bálványos, este ocupată deja în totalitate și asta încă de acum câteva luni. Ofertele de aici încearcă să acopere toate buzunarele, iar mâncărurile pe care le oferă restaurantele au deja o tradiție. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, spune că hotelurile și pensiunile din Bálványos au fost rezervate pentru Revelion încă de acum trei luni, astfel că din punct de vedere al încasărilor luna decembrie se anunță a fi una dintre cele mai bune din ultimii ani – mai ales că s-a rezervat tot ceea ce era mai scump, atât la Pensiunea Restaurant Cetate cât și la Hotelul Transilvania.

Ofertele de Crăciun variază între 400 și 610 lei / persoană la pensiune completă și 310 și 510 lei / persoană la demipensiune, în funcție de numărul nopților alese. Turiștii beneficiază de mic dejun cu bufet suedez, iar la mesele de prânz și cină au de ales din câte trei feluri de meniu. În 24 decembrie se organizează și o tăiere tradițională a porcului, unde se oferă țuică, vin fiert și gustări, inclusiv o cină „Pomana Porcului”. Pentru seara de Crăciun este plănuit un foc de tabără, iar turiștii au acces gratuit la parcare, saună, mofetă, bazin încălzit, room service, masă ping pong, jocuri de șah, rummy, cărţi. Revelionul vine cu  mese tradiționale, în care mâncărurile românești se îmbină perfect cu cele secuiești, spre deliciul turiștilor. Ofertele de prețuri pornesc de la 730 de lei / persoană în camerele de două stele pentru patru nopți de cazare și ajung la 1.100 de lei / persoană, pentru cinci nopți de cazare în camere de trei stele, cu pensiune completă. Hotelierii organizează și pentru cei veniți de Revelion o cină Pomana Porcului, pe 30 decembrie, focuri de tabără, artificii, tombole, muzică live și un Carnaval în seara de 1 ianuarie 2013. Atât de Crăciun cât și de Revelion, se oferă gratuitate copiilor sub șase ani fără paturi suplimentare și mese, în vreme ce copiii între 6 și 14 ani achită 30% din prețul unui adult, iar cei între 14 și 18 ani achită 50% din prețul unui adult, ambele categorii având incluse paturi suplimentare și mese.

Potrivit lui Daragus, cei mai mulți turiști care vor ajunge la Bálványos vor veni din Sudul țării – București, Prahova, Olt, Giurgiu, iar cele mai căutate oferte au fost cele de Revelion.

Două pârtii de schi la Covasna

Nici orașul Covasna nu se lasă mai prejos și vine cu oferte de Revelion pentru doritori, hotelurile de aici organizând noaptea de Revelion cu masă, carnavaluri, muzică și mâncăruri tradiționale. Astfel, ofertele încep de pe 24 decembrie și țin până după Anul Nou, incluzând vizionări de filme, plimbări cu ATV-ul, servicii de welness și spa, plimbări romantice cu sănii trase de cai în Valea Zânelor și alte activități distractive. Unele hoteluri oferă inclusiv servicii de supraveghere a copiilor, astfel că aici pot petrece clipe liniștite și familiile; în mod evident, ofertele vin cu cine festive de Crăciun și cu tradiționala Pomana Porcului precum și cu programe de spectacole. În ceea ce privește prețurile, acestea variază de la hotel la hotel și în funcție de pachetele alese, dar prețurile pentru noaptea de Revelion încep de la 200 de lei / persoană la fiecare restaurant.

În plus, Primăria Covasna va deschide înainte de Crăciun cele două pârtii de schi – una pentru începători având o lungime de 400 de metri cu pantă medie de 14% înclinație și alta pentru avansați, cu o lungime de 1200 de metri și pantă de 26%. Pârtiile sunt dotate inclusiv cu tun pentru zăpadă artificială, în caz că va fi nevoie, deși acum zăpada la Covasna măsoară 40 de cm.

Oferte de cazare sunt și la Vila Comandău, unde s-a ocupat deja totul pentru Revelion. Aici, turiștii vor beneficia de deliciile bucătăriei tradiționale românești și maghiare, vor avea acces nelimitat la un teren de sport și vor putea să se plimbe cu sania trasă de cai. Oferta de Revelion include 4 nopți și 5 zile – de pe 29 decembrie până pe 2 ianuarie, cu trei mese pe zi plus băutură, bufet suedez și băuturi fine de Revelion, un Carnaval, tăiatul porcului și coacerea unei pâini tradiționale la cuptor – totul cu 250 de euro / persoană. Oferta de Crăciun include trei nopți, cu mese asigurate și acces la diversele activități, costă doar 600 de lei / persoană, tocmai pentru că de obicei oamenii aleg să petreacă acasă Crăciunul și „în deplasare” Revelionul.

Și pensiunile din zona Întorsurii Buzăului așteaptă oaspeți, aici urmând să se servească preparate tradiționale din porc și brânzeturi ecologice, realizate după rețetele vechi ale întorsurenilor. Prețurile de aici variază de la 200 de lei / persoană pentru noaptea de Revelion, existând și pachete cu 500 de lei / persoană pentru trei zile în preajma Crăciunului; în plus, proprietarii de pensiuni se arată deschiși negocierilor, atunci când vine vorba de grupuri organizate.

Studenţii şi tinerii pot petrece la Pădureni

Oferte de Revelion are și tabăra de la Pădureni, care are oferte și pentru vacanța de iarnă dar și pentru grupurile de turiști – tineri, studenți, sportivi. Astfel, prețurile de cazare de aici încep de la 31 de lei / noapte până la 55 de lei / noapte de persoană. Pentru Crăciun nu s-au făcut rezervări, dar în Tabăra de la Pădureni vor petrece Revelionul două grupuri – unul de studenți și altul de sportivi, la prețuri între 50 și 55 de lei masa / persoană, urmând ca în noaptea dintre ani să se organizeze și o masă sportivă. Potrivit consilierului pe tabere de tineret din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna, Kiss András István, tinerii au acces prin tabere la prețuri și servicii decente, care includ și acces la terenul de sport multifuncțional, televizor, chiar și plimbări și excursii în împrejurimi.

În ceea ce-i privește pe turiști, se pare că județul Covasna începe să devină foarte atractiv pentru vecinii noștri unguri, foarte multe rezevări pentru Revelion fiind făcute de grupuri din ţara vecină; atractivi rămânem și pentru bucureșteni, dar și pentru moldoveni.

Revelion la restaurant sau... acasă

Cine n-are chef să se deplaseze de Revelion dar nici nu vrea să stea acasă ci să petreacă într-un cadru select are posibilitatea de a-și rezerva un loc la unul din restaurantele din Sfântu Gheorghe care organizează mese festive în noaptea dintre ani. Costul unui meniu de Revelion la restaurant începe de la 150 de lei / persoană și poate ajunge chiar și la 300 de lei, în funcție de pretenții. Restaurantele s-au pregătit și ele, dincolo de mâncare, cu diverse programe artistice, spectacole cu colinde și chiar cu tombole, la unele dintre acestea putându-se câștiga excursii peste hotare.

Mihaela are 29 de ani și pentru că atât ea cât și soțul său vor lucra între Crăciun și Revelion, nu vor putea pleca prea departe anul acesta. Prin urmare, cei doi și-au făcut rezervări la un restaurant din Sfântu Gheorghe pentru noaptea dintre ani.

„Am plătit un meniu de 200 de lei de persoană și am ales să petrecem astfel... Vor mai fi alături de noi și alți patru prieteni. Nu mi-am dorit un Revelion acasă, pentru că asta ar fi însemnat să gătesc și nu asta-mi doresc să fac în ultima zi a anului. Nu știu cum va fi, pentru că nu am mai petrecut niciodată Revelionul la restaurant, dar nu pot decât să sper că va fi bine. Oricum, nu mergem pentru a mânca neapărat ci pentru a ne simți bine alături de prieteni”, ne-a spus tânăra.

Dincolo de aceste oferte, există și oameni care pur și simplu nu doresc să petreacă în acest fel de Sărbători, alegând să stea acasă – și asta în general din motive care țin de economii dar și pentru că, consideră ei, nicăieri nu te poți relaxa mai bine decât acasă.

„Voi petrece Sărbătorile de iarnă acasă. De Crăciun sper să am parte de liniște, de câteva zile în care să mă pot odihni. A fost un an greu și lung, așadar nu îmi prea arde de petreceri. De Revelion voi fi de asemenea acasă, mi se pare inutil și scump să merg într-un restaurant unde nu cunosc pe nimeni și unde mulți dintre petrecăreți merg doar să se afișeze în public și să își arate noile achiziții în materie de vestimentație. Probabil că voi invita câțiva prieteni, ne vom uita la filme și vom mânca ce vom apuca, în nici un caz nu voi sta o zi lângă tigaie să pregătesc cine știe ce mâncăruri sofisticate pentru că de fapt oricum nu vom mânca mai mult decât în alte zile”, ne-a spus Emilia.

Cumpărături de Crăciun la Viena, Budapesta sau Praga

Tradiționalele piețe de Crăciun de la Viena, Budapesta sau Praga sunt din ce în ce mai îndrăgite și de covăsneni. Reprezentantul unei agenții de turism din Sfântu Gheorghe ne-a spus că cei mai mulți turiști aleg piața din Viena, dar sunt cereri și pentru un tur al piețelor. „Pentru 150 de euro avem oferte last minute în cadrul cărora se pot vizita piețele din Budapesta, Viena și Bratislava. Acest pachet include transport cu autocarul și cazare trei nopți cu mic dejun inclus. Așadar turiștii pot face un maraton al celor trei capitale, pot cumpăra cadouri din faimoasele piețe de Crăciun, iar opțional pot face chiar o croazieră pe Dunăre la Budapesta, o încheiere romantică a celor 4 zile de vânătoare de cadouri. De asemenea avem oferte și pentru unul dintre târgurile de Crăciun, prețurile variază în funcție de transport (autocar sau avion) și opțiunea de cazare a turistului” – spune agentul de turism.

Schi în Austria

Salzburg este una dintre cele mai iubite destinații ale schiorilor. Potrivit angajaților unei agenții de turism, aceasta este și destinația preferată a covăsnenilor când vine vorba de schi în Austria. Ofertele nu sunt tocmai ieftine, împătimiții acestui sport care doresc să beneficieze de facilitățile pârtiilor moderne trebuind să scoată din buzunar în jur de 400 de euro pentru un sejur de 7 zile. E drept, turistul poate ieși și mai ieftin dacă alege să se cazeze la un hotel cu puţine stele sau la pensiuni. „În ultimii ani am avut din ce în ce mai multe cereri pentru sejur de schi în Slovenia și Slovacia. În aceste cazuri prețurile sunt mai mici decât în Austria, de multe ori chiar și cu 50%” – explică agentul de turism.

Crăciun autentic

Bucovina sau Maramureș sunt locuri unde tradițiile de Crăciun sunt păstrate cu sfințenie. Ofertele pentru Crăciun conțin și participarea turistului la datinile străvechi, cum ar fi colindatul sau tăierea porcului. Mesele servite sunt tradiționale, iar atmosfera îi duce cu gândul pe mulți la anii copilăriei, la Crăciunul petrecut la țară, iar bucătăresele din această zonă au grijă ca gusturile de odinioară să se regăsească în farfuriile oaspeților. Ofertele în zona Bucovina încep de la 2.000 de lei pentru o vacanță de 10 zile, ce include și Crăciunul şi Revelionul, dar pentru perioade mai scurte desigur prețul este mai mic. Cam aceleași oferte găsim și pentru zona Maramureșului, iar agenții de turism spun că în aceste două zone merg mai mult nostalgicii și că în ultimii ani cererea pentru aceste destinații a crescut.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.