ACTUALITATE 21 octombrie 2011

Un singur cal cu anemie în judeţ

de Monica Vrânceanu | 359 vizualizări

Proprietarul, din Belin, refuză să predea calul bolnav și-i pune în pericol şi pe cei din jur.

Controalele și acțiunile Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au dus la înlăturarea a aproape tuturor cailor cu anemie din județ. Cu toate acestea, cei de la DSVSA se confruntă și cu un caz mai neobișnuit, apărut la Belin – acolo, proprietarul unui cal seropozitiv refuză sacrificarea acestuia, nici măcar nenumăratele amenzi nefăcându-l să renunțe la animal.

Direcotorul DSVSA, Sikó Barabási Sándor, a declarat că testările realizate asupra cailor din județ în lunile acestui an au dus la aproape 9.000 de analize.

”37 de animale s-au dovedit a fi pozitive, iar printre cauzele majore ale bolii se numără persistența virusului în adăposturi, animale nedepistate din cauză că nu s-au prezentat la recoltările de sânge, circulația necontrolabilă a animalelor. Din cele 37 animale pozitive,  34 de capete au fost sacrificate – 33 de proprietari au primit despăgubiri pentru animalele sacrificate, un proprietar a sacrificat calul pentru consum familiar, iar doi cai au fost vânduți necontrolat, fapt pentru care s-a aplicat amendă contravențională”, a explicat situația Sikó Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, o situație fără soluție există și la Belin, unde proprietarul unui cal refuză pur și simplu predarea și sacrificarea acestuia, chiar dacă DSVSA a făcut diverse demersuri în acest sens, alături de Primărie și Poliție.

”Cel care ne face probleme la Belin se numește Pall Dionisie și avem o întreagă pățanie legată de acest proprietar, care și anul trecut a avut doi cai bolnavi. Ca și acum, a refuzat sacrificarea animalelor, acceptând doar după nenumărate presiuni, chiar dacă și-a primit banii de despăgubire”, a spus Siko Barabasi Sandor.

Chiar dacă a fost amendat, respectivul proprietar refuză în continuare să colaboreze în vederea rezolvării situației, motiv pentru care DSVSA a decis să ceară inclusiv implicarea Prefecturii, în vederea convingerii omului.  Calul de la Belin este singurul cu anemie care a mai rămas în județ; situația este destul de gravă, deoarece boala se poate duce și la alți cai, ceea ce va face ca sacrificările de până acum și eforturile de a scăpa de anemie au fost zadarnice.

Dacă în acest an au fost identificați 37 de cai anemo-pozitivi, în 2010 numărul acestora a fost mult mai mare - 227.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.