ACTUALITATE 19 ianuarie 2015

Un nou scandal în învățământul covăsnean: 5 clase solicitate, doar 4 aprobate

de Székely Emőke | 748 vizualizări

CNMV cere cinci clase a IX-a din toamnă, Inspectoratul Şcolar aprobă doar patru

Consilierul local Mădălin Guruianu, membru în Consiliul de Administrare de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, acuză Inspectoratul Școlar Județean Covasna de lipsă de transparență și spune că ia decizii fără să țină cont de opiniile celor implicați. De această dată e vorba de planul de școlarizare al Colegiului, care nu a fost aprobat așa cum l-a solicitat conducerea CNMV, și astfel, spune Guruianu, o parte dintre elevii români care vor merge în septembrie la liceu vor fi nevoiți să aleagă între a pleca la Brașov sau să învețe în limba maghiară.

La finalul anului 2014, la solicitarea IȘJ Covasna, Consiliul de Administrație de la CNMV a trimis planul de școlarizare pentru anul viitor școlar, pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. „Mă rezum să vorbesc despre clasele de liceu, deoarece pentru celelalte paliere nu a fost primită încă niciun fel de înștiințare oficială de la IȘJ Covasna, dar așteptările mele sunt dintre cele mai proaste, având în vedere secretomania care înconjoară deciziile respectivei instituții. Deci, pentru nivelul liceal, CNMV solicită 5 clase: două profil real, două profil uman și una vocațional – pedagogic. În data de 13 ianuarie are loc un CA la nivelul IȘJ Covasna și se decide alocarea a doar 4 dintre cele 5 clase solicitate, defalcate astfel: două real, una uman și una vocațional. Decizia de la IȘJ este comunicată către CNMV în data de 16 ianuarie, după 3 zile şi li se solicită „defalcarea pe specialități”, deși cele 4 clase sunt împărțite explicit deja. CA al CNMV, convocat din fericire anterior, fix pentru această dată de 16 ianuarie, ședință la care a luat parte și doamna Inspector Școlar General Adjunct, Marcela Ștefu, luând act de punctul de vedere clar exprimat de către Consiliul Profesoral al CNMV, exprimat anterior, dar și pe baza chestionarelor aplicate la nivelul a sute de copii de clasa a VIII-a, întăreşte decizia inițială și trimite, până în ora 14 a acelei zile de 16 ianuarie, răspunsul că „defalcarea” celor 4 profile acceptate se face astfel: două real și două uman, considerate prioritare pentru un liceu teoretic, dar menține și cererea celei de-a cincea clase, cu profil vocațional – pedagogic” – a declarat Mădălin Guruianu.

Elevi ar fi pentru 5 clase

Consilierul local spune că din calculele efectuate, din toamnă ar fi aproape 250 de elevi care ar începe liceul, ceea ce înseamnă că la nivel de Sfântu Gheorghe ar fi nevoie de 9 clase. „Dacă lăsăm la o parte clasa de la Liceul de Artă care se va forma obligatoriu, chiar dacă nu va avea numărul de elevi necesar (28), deoarece este singura posibilitate din județ pentru elevii atrași de artă de a studia în limba română așa ceva, asta înseamnă că rămân 8 clase curate și pline. Iar, spre surprinderea tuturor, IȘJ a aprobat 4 clase pentru CNMV și, conform spuselor doamnei Ștefu în ședința respectivă, 3 pentru Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși. Deci, 7 clase. Astfel, există un real pericol ca o seamă de elevi care doresc să facă liceul în limba română să nu aibă această posibilitate în Sfântu Gheorghe” – spune Mădălin Guruianu.

CNMV ține cont de doleanțele elevilor

Conducerea CNMV își dorește 5 clase a IX-a din toamnă, însă directoarea Luminița Costea a subliniat că în cazul în care vor fi 4, acestea ar trebui să fie teoretice. „Hotărârea Consiliului Profesoral cât şi a Consiliului de Administraţie a CNMV cu privire la profilurile şi specializările pentru clasele a IX-a ţine cont de un sondaj la care au participat peste 200 de elevi. Opțiunile lor sunt clare, cele mai căutate clase sunt cele de profil real, urmate de cele de profil uman, în timp ce interesul pentru clasa de pedagogic este mai scăzut. Suntem un liceu teoretic, așadar clasele ar trebui să fie teoretice. Noi ne-am dori 5 clase, ne menținem acest punct de vedere exprimat în scris și trimis Inspectoratului, însă decizia le aparține. Ni s-a comunicat verbal posibilitatea ca şcoala să hotărască ce profiluri vrem pentru cele 4 clase, fapt pentru care am comunicat în scris Inspectoratului opţiunile noastre, însă la ora actuală nu avem o confirmarea oficială” – ne-a declarat Luminița Costea. Aceasta a mai spus că în toamna anului trecut la CNMV au pornit 4 clase de liceu, însă atunci Colegiul a solicitat acest număr de clase după ce a hotărât să nu pornească anual clasă de profil pedagogic, ci doar din doi în doi ani. De altfel, în săptămânile trecute CNMV a fost vizitat de zeci de copii de clasa a VIII-a din oraș și din județ, dintre care mulți și-au exprimat dorința de a veni la acest liceu.

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Maria Pandele, a declarat că instituția pe care o reprezintă va prezenta un punct de vedere despre această problemă în zilele următoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Florin, 21 ianuarie 2015
Eu unul nu-l cred pe Guruianu, vreau sa vad scriptic ca s-au cerut 5 clase si nu 4.
Marius, 20 ianuarie 2015
Hai ca au mai ramas doua licee romanesti, ca la restul ati reusit sa scoateti toate clasele si specializarile in limba romana. Va pregatiti si de Colan, asai ? La Miko cate clase de a IX sunt ? Sa va citeste integral
andrei, 19 ianuarie 2015
Politica de asimilare forțată din partea tov Keresztely Irma și a hoților din UDMR. Aici e un abuz în serviciu. La bulău cu ei!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.