ACTUALITATE 10 iulie 2013

Un nou caz de rabie în județ

de Székely Emőke | 1182 vizualizări

Autoritățile competente în rezolvarea situației bat pasul pe loc

Cazul vulpii turbate, devenit celebru în urmă cu câteva săptămâni, nu a fost nici până acum rezolvat, iar în timp ce Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și medicii încearcă să tragă un semnal de alarmă, restul familiei de vulpi este tot lângă grădinița din Simeria.

Un bărbat a fost mușcat de un bursuc turbat

Luni noaptea a ajuns la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe un pacient mușcat de un bursuc turbat. Bărbatul originar din Galați s-a aflat în vacanță la Zăbala, unde a fost atacat de un bursuc, care ulterior s-a dovedit a fi turbat. „Bărbatul de 30 de ani a ajuns la spital unde i s-a acordat medicația profilactică necesară în aceste cazuri. Acesta ne-a povestit că animalul s-a prins de piciorul lui și nu i-a mai dat drumul, având nevoie de ajutor pentru a îndepărta animalul. Până la urmă familia bărbatului a lovit bursucul cu o piatră în cap, după care l-au băgat într-o pungă și l-au adus la spital. Având cadavrul, l-am predat celor de la DSVSA, care au făcut analizele necesare din care a reieșit faptul că acesta avea rabie” – povestește șeful secției de boli infecțioase a Spitalului Județean, Kovács István.

Creștere alarmantă a cazurilor de rabie

Medicul Kovács István este de părere că situația din acest an este alarmantă, numărul cazurilor de rabie fiind în continuă creștere. „Rabia nu se poate trata, atât animalul, cât și omul infectat mor. Singura modalitate prin care putem preveni decesul este tratamentul profilactic. Din fericire la noi în spital există acest ser și acest vaccin, însă fiecare tratament costă, și sunt locuri în țară unde spitalele nu au în dotare asemenea medicamente. Din punct de vedere al bolilor infecțioase întâmpinăm anul acesta o situație fără precedent, și de aceea îi rog pe iubitorii de animale să se gândească în primul rând la sănătatea oamenilor care sunt în pericol, și după aceea la cea a animalelor” – spune Kovács.

Vulpi la grădiniță

Șeful DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor, spune că anul acesta au fost deja confirmate 15 cazuri de rabie în județ, din care 4 în apropiere de Sfântu Gheorghe. De asemenea, acesta spune că isteria creată de mult mediatizatul caz al vulpii turbate de la Grădinița „Albă ca Zăpada” din Sfântu Gheorghe a creat un val de proteste, după care apele s-au liniștit, iar restul familiei de vulpi tot acolo este. „Dacă la început primeam zilnic telefoane de la părinți disperați să luăm animalele de acolo, acum nimeni nu ne mai sună, nu mai zice nimic, deși nu cred că vulpile au plecat. Vulpile s-au înmulțit în teritoriile locuite din cauza faptului că oamenii au exploatat pădurile, astfel mediul lor natural s-a restrâns” – a declarat Sikó-Barabási Sándor.

Amenințări de la asociații

Directorul DSVSA a spus că a fost amenințat prin scrisori de mai multe organizații de apărare a animalelor, însă acest lucru nu l-a determinat să renunțe la a mai face ceva în acest caz. „De la Procuratură încă nu m-a căutat nimeni, însă am adunat destule scrisori de amenințare. S-a creat o stare generală de isterie, iar organele abilitate pentru rezolvarea situației s-au retras pe motiv că nu vor scandal” – spune Sikó-Barabási Sándor.

După ce vulpea găsită în curtea grădiniței s-a dovedit a fi turbată, DSVSA a impus carantină, ceea ce presupune adunarea și eutanasierea animalelor fără stăpân pe o rază de 3 km în jurul locului unde a fost găsit animalul bolnav. Auzind acest lucru cei de la protecția animalelor au pornit campanii de strângere de semnături pentru salvarea acestor animale, și amenințau chiar cu proteste. Văzând acest lucru, Primăria Sfântu Gheorghe s-a retras din proiect, la fel cum a făcut și Colegiul Medicilor Veterinari, medicul veterinar Kondor Attila, proprietar al unui spital de animale, dar și cei de la Adăpostul de câini de la Câmpul Frumos.

Ce e de făcut?

Specialiștii spun că fiecare animal fără stăpân, la fel cum și cele cu stăpân dar care nu au fost vaccinate antirabic, prezintă un potențial pericol. Legea însă este ambiguă, așadar cei de la DSVSA sunt în continuare în căutare de soluții. „Legea spune că un animal poate fi tranchilizat doar la cererea stăpânului. În cazul animalelor fără stăpân cine ar trebui să ceară această tranchilizare? Logic ar putea cere cei de la Adăpostul de câini, însă ei ne-au pus că nu se implică. La fel ne-a spus și medicul Kondor Attila, fiind de părere că el nu concepe să vindece animalele dimineața și să le omoare după masa. Mergând mai departe, animalele ar trebui strânse de Poliția Locală, însă polițiștii nu au dreptul să folosească ketamina, substanța tranchilizantă. Această substanță poate fi folosită doar de medicii veterinari, care ar trebui să meargă alături de polițitii locali pe teren. Colegiul Medicilor Veterinari a spus însă că ei au jurat pentru vindecarea animalelor, și nu pentru omorârea lor. DSVSA s-a trezit așadar în fața unei probleme a cărei rezolvare nu este treaba noastră. Treaba noastră este depistarea problemei și întocmirea unui plan de acțiuni” – explică Sikó-Barabási Sándor, menționând că el nu vrea să se dea la o parte de la rezolvarea problemei și caută în continuare soluții.

Adăpostul de câini ar trebui extins?

Una dintre soluțiile propuse de șeful DSVSA vizează Adăpostul de câini de la Câmpul Frumos. „Consider că ar trebui să se facă o selecție a animalelor de la adăpost, cele bătrâne sau care suferă de boli care ar împiedica adoptarea lor, de exemplu, sunt surde sau oarbe, ar trebui eutanasiate, și astfel ar fi loc pentru cele adunate de pe stradă. O altă soluție ar fi amplasarea mai multor cuști în curtea adăpostului. Aici ar ajunge animalele adunate de pe stradă, iar stăpânii ar avea la dipoziție 7 zile să își recupereze animalele. În acest timp animalele ar fi supuse unor analize, iar dacă se descoperă că au rabie, ar fi eutanasiate” – este de părere Sikó-Barabási Sándor.

Campanii antirabice – eficiente și nu prea

Campaniile naționale de vaccinare antirabică a animalelor sălbatice au inclus și în acest an județul Covasna. Acest lucru înseamnă că au fost împrăștiate din avion, dar și manual momeli care conțin vaccin antirabic. Acestea sunt destinate în primul rând vulpilor și lupilor, însă aproape jumătate din momeli sunt mâncate de alte animale. Aşadar, specialiștilor județeni nu le rămâne deocamdată decât să încerce să responsabilizeze oamenii, să le spună măsurile care trebuie respectate pentru a evita eventualele îmbolnăviri. Astfel, nu atingeți animalele fără stăpân, nu atingeți cadavrele de animale descoperite, ci anunțați Poliția Locală, iar în cazul în care sunteți atacați, mușcați sau zgâriați, mergeți la cea mai apropiată unitate medicală!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.