Un nou capitol: Romii de la Belin, discutaţi la nivel de prefecţi
Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, şi prefectul de Braşov, Ion Gonţea, au discutat în cadrul unei întâlniri recente situaţia romilor de la Belin, care locuiesc aici în mod ilegal de mai mulţi ani. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, situaţia romilor de la graniţia cu satul braşovean Arini a fost discutată cu prefectul Ion Gonţea în speranţa identificării unei soluţii care să pună capăt ocupării abuzive de către romi a terenurilor ce ţin de comuna Belin.
Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că discuţiile cu omologul său braşovean s-au axat pe identificarea unor soluţii care să ducă la rezolvarea problemelor legate de construcţiile ilegale ale romilor veniţi de la Arini pe terenurile publice şi private ale comunei Belin.
„Un număr de 400 de persoane au primit deja buletine de Braşov, pentru a intra în legalitate”, a explicat Gyorgy Ervin, adăugând că atuorităţile covăsnene şi cele braşovene ar dori ca problema să fie rezolvată în totalitate în acest an.
Gyorgy Ervin a subliniat că există variante pentru rezolvarea întregii probleme, însă nu a vrut să ofere mai multe detalii. „Suntem prea iubiţi - ca să spun aşa, astfel încât dacă vom spune acum exact ceea ce vrem să facem, probabil că nu vom reuşi”, a arătat prefectul de Covasna.
Pământ ocupat abuziv
Primarul comunei Belin, Siko Imre, spune că din cele zece hectare de teren pe care şi-au construit romii locuinţe, două sunt ocupate în mod abuziv.
„Locuiesc în acea zonă vreo 130 de familii de romi, adică peste 500 de persoane. Majoritatea romilor sunt veniţi din toate zonele ţării, din Braşov şi foarte puţini sunt localnici. Oricum, rezolvarea acestei probleme nu stă la noi, la administraţia locală - e nevoie de o intervenţie la nivel de judeţ sau chiar centrală, deoarece mai sunt două sau trei localităţi în ţară care se află în aceeaşi situaţie”, a explicat Siko Imre.
Cele peste o sută de familii de de romi din judeţul Braşov care şi-au construit case pe terenurile din Belin au făcut acest lucru fără acoperiri legale. Autorităţile covăsnene au încercat în nenumărate rânduri să găsească o rezolvare acestei probleme; astfel, la un moment dat s-a dorit legalizarea romilor prin eliberarea de cărţi de identitate covăsnene, însă aceştia au refuzat. O altă soluţie pentru legalizarea problemei a indicat inclusiv schimbarea hotarelor judeţelor Covasna şi Braşov, însă nici aceasta nu s-a materializat deocamdată.
Monica Vajna