ACTUALITATE 6 august 2020

Un nou atac de urs în Turia: „E o tensiune continuă în rândul oamenilor”

de Daniela Luca | 1757 vizualizări

Printre pagubele produse de sălbăticiune în comună se numără animale domestice și pomi fructiferi 

Ursul a atacat din nou într-o comună din județul Covasna. Pradă i-au căzut miercuri oi și stupi de albine dintr-o gospodărie din Turia. Este a cincea oară în ultima săptămână când sălbăticiunea își face apariția, spune primarul comunei. 

Conducerea Agenției pentru Protecția Mediului Covasna informează că miercuri s-a produs un nou atac de urs în comuna Turia. 

Dacă până acum urșii atacau mai mult în partea dinspre pădure a comunei, acum animalele sălbatice își fac apariția și dinspre câmp, în partea de jos a localității, unde până nu demult era liniște, spune primarul, Daragus Attila. Miercuri, ursul a intrat într-una dintre gospodării. A ucis două oi și a distrus cinci stupi. 

„Acum în ultimele zile avem ca și pagube o vacă, un porc, două oi și cinci stupi de albine. A atacat în total de cinci ori. Toate atacurile au fost în ultima săptămână. Ultimul a fost chiar azi. Plus foarte mulți copaci fructiferi rupți. Livezile sunt terminate. E interesant că nu din partea Balvanyos a comunei vin urșii, ci din partea Târgului Secuiesc. Adică partea de jos a comunei, nu către pădure, ci către câmp. Acolo sunt pagubele acum. Acum deja au venit urșii jos din pădure și stau în porumb. De acolo atacă gospodăriile oamenilor. Nu știm dacă e un singur urs care face probleme sau mai mulți. E o tensiune continuă în rândul oamenilor, dar ce poți să faci? Asta e”, ne-a spus miercuri primarul Daragus Attila.

Soluția ar fi ca urșii să fie împușcați spune primarul, pentru că altfel atacurile vor continua. 

Numărul cazurilor înregistrate la Agenția pentru Protecția Mediului privind pagubele create de urși a crescut în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Bilanțul primei jumătăți de an în domeniul pagubelor create de urs în județul Covasna înregistrează 62 de cazuri semnalate, față de 52, câte arată datele Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna în raportările din aceeași perioadă a anului trecut. 

Printre „victimele” de anul acesta, perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, ale urșilor din județ se numără 37 de ovine, 20 de vaci, 597 de găini, 14 iepuri, 55 de familii de albine, 26 de rațe și 3 capre. 

Asta în vreme ce anul trecut, în aceeași perioadă de referință, ursului i-au căzut pradă 122 de ovine, 15 stupi de albine, 13 vaci, 88 de găini, 2 cai, 6 iepuri, dar și 3 capre.

Singura soluție pe care autoritățile județene o au este să solicite de la Ministerul Mediului derogări pentru recoltarea urșilor periculoși. Dar cea mai recentă derogare obținută în județul Covasna a fost în luna martie. 

Săptămâna trecută, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna au solicitat Ministerului de resort derogare pentru recoltarea a patru exemplare de urs de pe trei fonduri cinegetice din județ. 

Specialiști în domeniul conservării biodiversității spun că vânătoarea de urși nu a fost și nu va fi niciodată o soluție, pentru că de fapt problema nu ține doar de urși, ci sunt foarte mulți factori implicați și multe aspecte de luat în calcul: de la faună, la responsabilitatea oamenilor și dincolo de aceasta.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat luna trecută  în dezbatere publică un nou program, „Conservarea biodiversităţii prin coexistenţa dintre om şi carnivore mari”, prin care populaţia din judeţele vulnerabile la atacurile urşilor bruni va putea să îşi monteze garduri electrice în jurul locuinţelor, al stânelor, culturilor agricole sau livezilor. Circa 1.000 de astfel de sisteme ar trebui să ajungă anul acesta la populație, se arată pe news.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.