ACTUALITATE 16 octombrie 2012

Un lucru mai puţin ştiut de oameni: Verificarea centralei – şi necesară, şi obligatorie!

de Székely Emőke | 15005 vizualizări

Cei care nu îşi verifică centralele de apartament riscă să rămână fără gaz.

Temperaturile scăzute şi-au făcut deja apariţia, anunţându-ne apropierea sezonului rece. Din instinct pornim centralele termice, dar avem oare verificările necesare, cerute de lege? Verificarea centralelor termice este obligatorie, iar dacă nu o facem, riscăm să ni se sisteze furnizarea de gaz.

Două feluri de verificări

Mulți cetățeni confundă verificarea instalației de gaz cu verificarea ISCIR a centralelor termice. De fapt ambele sunt obligatorii și ambele trebuie făcute o dată la doi ani de către specialiști. Dacă în cazul verificării instalației de gaz treaba este rezolvată de compania de gaze, verificarea centralelor se face de către firme autorizate. Unul dintre cei mai căutaţi oameni în Sfântu Gheorghe în această perioadă este Dorel Chiricescu, specialist în verificarea instalațiilor de încălzire pe gaze. „Oamenilor trebuie să le explicăm cele două feluri de verificări. Ambele sunt reglementate de lege, iar omul de rând ar trebui să citească legea și să se conformeze pentru siguranța lui și a familiei sale. Eu verific nu numai centrale, ci și convectoare, panouri și aeroterme care funcționează cu gaz. De fapt, orice instalație de încălzire cu gaz în afară de aragaz, care funcționează cu flacără deschisă, având astfel un alt regim” – afirmă specialistul.

Vi se poate opri gazul

O altă persoană care se ocupă de verificarea instalațiilor de gaz este Codruț Opaiț. El ne-a spus că oamenii sunt forțați să facă verificările necesare de către lege. „Mi se pare corect ca cetățenii să fie conștienți de importanța acestor verificări. Câteodată apar situații în care centralele de apartament sunt adevărate bombe cu ceas, așadar verificarea este necesară. Societatea de furnizare a gazului trimite scrisori de înștiințare consumatorilor, în care le aduce la cunoștință faptul că trebuie să își facă verificarea instalaților de încălzire, iar în cazul în care nu se conformează, li se va opri furnizarea de gaz” – ne-a explicat Codruț Opaiț. El ne-a mai spus că verificarea centralelor de apartament se face de către firme autorizate în acest sens, pe când verificarea instalației de gaz (o dată la 2 ani), precum și revizia instalației de gaz (o dată la 10 ani) se efectuează de către firma de gaze. Codruț Opaiț atrage atenția și asupra unui alt aspect. „Toți cei care au centralele termice montate în bucătărie și au și geamuri termopan sunt obligați să își monteze detectoare de gaze” – afirmă el. Celor care și-au montat recent centrale în bucătării le-au fost montate și detectoare, dar cine are centrală de mai mulți ani va trebui să își achiziționeze un astfel de dispozitiv.

Costă în jur de 100 de lei

Verificările de centrale – fiind făcute de societăți comerciale – au diferite prețuri. Fiecare firmă sau persoană fizică autorizată percepe taxa pe care o crede de cuviință. Dorel Chiricescu ne-a spus că el verifică o centrală sau un convector contra sumei de 100 de lei, ceea ce este la o treime față de prețurile practicate la Brașov. Căutând pe internet, am găsit oferte de la 80 de lei până la 200 de lei, în funcție de firmă. Cât despre verificarea instalației de gaz (efectuată de către angajații Distrigaz), taxa este în jurul valorii de 80 de lei.

Comenzi sunt destule

Pe timpul verii puțini s-au gândit să cheme un specialist pentru a verifica centrala. Abia acum începe sezonul rece şi mulți se gândesc că ar fi bună puțină căldură, dar sunt parcă împiedicați de faptul că nu au ştiut sau au uitat să își verifice instalațiile. „Comenzi sunt foarte multe. Oamenii s-au panicat și toată lumea vrea verificare. Sunt foarte ocupat în această perioadă, iar dacă mă cheamă un client trebuie să îl amân pentru câteva zile. În general sunt chemat de clienți vechi, pot spune că 90% dintre clienții vechi mă recheamă și pentru următoarea verificare, iar 10% sunt clienți noi” – spune Chiricescu.

Veşnica problemă: luați pe nepregătite

Verificările centralelor i-au luat pe mulți pe nepregătite, deși știau bine că acestea sunt necesare. Au fost însă nepregătiți din cauza banilor, căci prețurile par să varieze de la un caz la altul. Astfel, Emilia susține că a plătit 200 de lei pentru verificare, iar suma i-a cam dezechilibrat bugetul.

„Am plătit pentru că trebuia, asta e. Dar pentru că tot am plătit, am și fost exigentă: i-am cerut celui care a venit la verificare să o facă pe bune, să verifice tot ce se putea, fiecare îmbinare, fiecare colțișor al centralei. Eu sunt destul de temătoare de gaz, se văd atât de multe tragedii cu oameni care mor din cauza scurgerilor de gaz și atunci am vrut să fiu sigură că dacă tot dau 200 de lei, măcar să știu pentru ce. Nu prea i-a convenit instalatorului că am fost atât de insistentă, dar până la urmă s-a conformat așa cum era și normal”, spune Emilia.

Unii… prea conștiincioși

Doamna Olivia are o centrală nouă, montată în urmă cu un an, când a înlocuit centrala veche, ce depășise zece ani. Femeia spune că a primit acasă o înștiințare de la Distrigaz prin care a fost anunțată că trebuie să facă verificarea centralei. Pentru asta, a chemat un instalator autorizat care i-a cerut 125 de lei pentru verificare și alți 40 de lei pentru un contract de prestări servicii, în caz de probleme la centrală.

„Am chemat instalatorul imediat ce ne-a venit înștiințarea, dar pentru câtă muncă a depus mi se pare că a fost cam scump; au verificat țevile, contorul, iar de centrală nu s-au atins, căci este încă în garanție. Consider că am plătit cam mult, mai ales că am vorbit cu alţi cunoscuți care mi-au spus că au plătit verificarea mai puțin decât noi”, ne-a spus doamna Olivia, care ulterior a aflat că putea face verificarea și anul viitor, când se fac doi ani de la instalarea centralei.

„Mie nu-mi trebuie”

Atitudinea unor consumatori nu este însă tocmai conformă cu legea. Dragoș are un apartament în Sfântu Gheorghe și ne-a spus că și-a verificat centrala acum patru ani de zile, dar acum nici prin gând nu îi trece să cheme un instalator. „Nu îmi trebuie nicio verificare, totul funcționează normal și mi se pare că doar arunc banii pe geam. Am auzit de la prieteni că legea mă obligă să fac verificări, dar până nu vine cineva la ușă, eu nu voi căuta pe nimeni” – spune tânărul.

Cei care efectuează verificări la instalația de gaz, precum și la centrala termică atrag atenția asupra faptului că aceste lucrări trebuie făcute numai de către persoane și firme autorizate, în caz contrar riscați să vi se facă o muncă neconformă cu legea și rămâneți și fără bani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.