ACTUALITATE 13 decembrie 2011

Un an mediocru pentru tineret şi sport

de Székely Emőke | 331 vizualizări

Interviu cu directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Tischler Ferenc.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Tischler Ferenc, a vorbit despre 2011 ca fiind un an mediocru, în care ar fi fost loc de mai bine. Cu toate acestea, instituţia a sprijinit numeroase evenimente, atât de tineret, cât şi de sport. Tischler ne-a povestit despre activitatea instituţiei din ultimul an, despre tabere, sport şi puţin voluntariat.

- Dacă ar fi să facem o sinteză a anului ce tocmai se încheie, cum aţi caracteriza activitatea DJST din 2011?

- Făcând o comparaţie cu anii 2007 sau 2008, nu pot spune că 2011 a fost un an de succes, mai ales din cauza problemelor financiare, dar cu toate acestea am avut şi realizări. Trebuie să amintesc faptul că am reuşit să modernizăm tabăra de şcolari de la Pădureni. Aici am reconstruit în totalitate clădirea principală, ceea ce înseamnă că am creat un living mare cu toate dotările necesare, dar şi dormitoare moderne, după standarde înalte. Chiar dacă am avut fonduri pentru investiţii, în special de infrastructură, la proiecte am stat destul de prost, sumele pentru acest scop fiind minimale.

- Ce înseamnă acest minim? Ce proiecte aţi avut pe care nu ați reușit să le finalizați?

- Ne-am fi dorit mult mai mulţi bani pentru proiectele de tineret. Sumele pe care am reuşit să le obţinem au fost date mai departe, în urma unor proiecte depuse la noi de către organizaţiile de tineret din oraş şi din judeţ. Ştim însă motivul acestor lipsuri, a trebuit să tragem şi noi cureaua.

- Spuneaţi că 2011 nu a fost un an de succes. Pe lângă lipsa de bani, care credeţi că sunt motivele acestui „eşec”?

- Cu siguranţă permanenta reorganizare şi-a pus amprenta pe activităţile noastre. La sfârşitul anului trecut cele două direcţii judeţene, cea de tineret, respectiv de sport au fost comasate, iar de atunci suntem în permanentă reorganizare. Acest lucru nu a luat încă sfârşit, pentru că nu ştim de exemplu ce va fi de la anul cu taberele din judeţ.

- La ce vă referiţi când spuneţi acest lucru? Vor avea copiii unde să îşi petreacă vacanţele?

- Procedura prin care taberele de şcolari din judeţ au trecut în proprietatea Consiliului Judeţean Covasna a fost una lungă. Unităţile de la Ozunca Băi, Crasna, Comandău şi Zăbala au fost trecute în proprietatea Consiliului Judeţean printr-o hotărâre de guvern, săptămâna trecută. Preluarea propriu zisă deocamdată nu a avut loc, urmează ca în perioada următoare CJ să preia dreptul de proprietate asupra lor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceste tabere în continuare, dacă CJ va dori să fie cel care va coordona funcţionarea taberelor, sau acest lucru va aparţine de noi, având în vedere şi faptul că DJST are deja un sistem care funcţionează bine în ceea ce priveşte organizarea de tabere şcolare. Deocamdată nu s-a adoptat o hotărâre în acest sens.

- Spuneţi-mi care este situaţia cu taberele în această perioadă a anului? Unde pot fi organizate tabere de iarnă?

- La Pădureni avem deja rezervată tabăra pentru Revelion, acest lucru s-a întâmplat cu luni în urmă. Este un obiectiv căutat, mai ales pentru că este pus la punct. Acolo sunt 110 locuri, dintre care 80 sunt foarte moderne, cu toate dotările necesare. După Revelion copiii mai au două săptămâni de vacanţă, avem câteva grupuri care şi-au manifestat interesul de a merge acolo la începutul anului. Celelalte patru tabere din judeţ nu pot fi folosite în timpul iernii.

- Ce ne puteţi spune despre activităţile Direcţiei în domeniul sportului?

- La capitolul sport stăm mai bine. Am reuşit să organizăm toate evenimentele pe care ni le-am propus la sfârşitul anului trecut şi am reuşit de asemenea să contribuim cu sume, adevărat, nu prea mari, la câteva concursuri mai deosebite. Deviza noastră a fost încurajarea sportului de masă, dar acest lucru nu înseamnă că am exclus sportul de performanţă. Cred în continuare însă că prioritatea noastră este aceea de a fi activi în domeniul sportului de masă.

- Cum îmbinaţi aceste două feluri de sport, punând accent în primul rând pe sportul pentru toţi?

- Cred că este foarte important ca la evenimentele de sport pentru amatori să fie prezenţi şi antrenori, specialişti, pentru că au fost cazuri în care la un asemenea eveniment antrenorii au descoperit potenţiali sportivi de performanţă. Avem astfel de exemple atât la atletism, cât şi la înot.

- În ce relaţii sunteţi cu CSM Sfântu Gheorghe şi cluburile sportive private din oraş, judeţ?

- Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi Clubul Sportiv Municipal sunt două instituţii paralele. Noi ne axăm pe promovarea sportului de masă, iar misiunea CSM este aceea de a creşte sportivi de performanţă. Suntem colegi, păstrăm legătura, ca şi cu antrenorii de la cluburile sportive private. Se întâmplă deseori ca un antrenor de la oricare dintre cluburile din oraş să vină la noi, să ne spună ce doreşte să facă, iar noi îi ajutăm, după posibilităţi. Ultimul astfel de caz a fost al unui antrenor de handbal cu care am căzut de acord să sprijinim Cupa Carpaţi, ce va avea loc în luna februarie. Mi-aş dori ca discuţiile pe care le am cu antrenorii care vin la noi să se concretizeze în evenimente sportive, concursuri, cupe, gale.

- Ce planuri aveţi pentru la anul?

- Dorim să modernizăm sediul instituţiei, un plan pe care l-am avut şi anul acesta, dar pe care nu am reuşit să îl ducem la bun sfârşit. Vrem ca această clădire să arate ca nouă, să aibă vestiare dotate cu toate cele necesare, iar la mansarda clădirii ne-am propus să amenajăm o sală de tactică şi camere de cazare pentru aproximativ 16-18 persoane. Asta ca şi investiţie pentru 2012. În ceea ce priveşte proiectele, acum sunt în derulare discuţiile cu organizaţiile de tineret din oraş şi judeţ, să vedem care ar fi priorităţile în acest domeniu. De asemenea, şi în 2012 vom sprijini evenimentele sportive, ca şi în anii precedenţi.

- Sunteţi un voluntar înrăit. Aţi reuşit să atrageţi voluntarii în viaţa DJST?

- Adevărul este că suntem atât de puţini angajaţi la Direcţie, încât fără voluntari nu am fi reuşit să organizăm toate evenimentele pe care le-am avut în decursul anului. Pot spune că atât în cazul evenimentelor de tineret, cât şi în cele de sport, organizarea propriu zisă a fost rezultatul muncii voluntarilor. Aceştia vin fie de la organizaţii, fie din proprie iniţiativă. Au fost cazuri în care pur şi simplu au apărut voluntari la faţa locului şi ne-au spus că vor să ajute. Cred că misiunea noastră este nu numai organizarea diferitelor evenimente, ci şi crearea unui lanţ de relaţii de colaborare cu diferitele organizaţii civile, de tineret, precum şi cu cluburile sportive. Mai avem de lucru în această privinţă, dar suntem pe drumul cel bun.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.