ACTUALITATE 18 octombrie 2011

Ulmul de la Căpeni, lider în competiţia naţională

de Székely Emőke | 165 vizualizări

Copacul în vârstă de 300 de ani a fost vizitat ieri de autorităţile judeţene.

Concurentul județului Covasna la competiția „Arborele anului” este un ulm de câmp de la Căpeni. Copacul în vârstă de aproximativ 300 de ani a fost vizitat ieri de către președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Copacul în cauză conduce deocamdată lejer în competiție, adunând până acum peste o mie de voturi. Propunerea ulmului în competiție a fost inițiativa celor de la Asociația Lumea Pierdută de la Baraolt, iar autoritatea publică județeană a inclus-o în programul „Covasna, casa noastră”.

Copacul a fost măsurat de către preșcolarii Grădiniței Cimborák din Baraolt. Diametrul uriașului copac este de 7,36 metri, fiind nevoie de 16 copii pentru a putea fi cuprins. Un localnic, Demeter József, are o familie numeroasă, de șapte membri, iar pentru cuprinderea copacului a fost nevoie de aproape toată familia, mai exact de șase membri.

Secretarul Asociației Lumea Pierdută, Demeter Zoltán, a povestit întâmplarea nominalizării acestui copac. El a spus că inițiativa a aparținut tehnicianului silvic Antal Jenő, care între timp a decedat, adăugând că în zona Baraoltului există șapte copaci care ar putea concura cu succes în această competiție.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că este bine că s-a ales acest copac și datorită faptului că este una dintre speciile rare în zona Carpaților de Curbură, mai ales din pricina faptului că în ultimele decenii această specie a fost atacată de boli.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.