Tu ce faci cu bateriile folosite? Ele NU trebuie aruncate la gunoi!
Unde poți duce bateriile uzate
Aproape că nu mai există casă în care să nu găsești baterii, fie ele mai mici sau mai mari, pentru telecomenzi, ceasuri și tot felul de dispozitive care ne fac viața mai ușoară. Cumpărăm baterii, apoi când se consumă le punem la o parte, cu gândul că data viitoare când ajungem la magazin trebuie neapărat să cumpărăm altele. Chiar dacă par mici și „inofensive”, ele sunt un adevărat pericol pentru mediul înconjurător, din cauza substanțelor chimice pe care le conțin. Tocmai de aceea, este important ca ele să nu fie aruncate la gunoi, ci trebuie duse în locurile special amenajate unde se colectează bateriile uzate. În județul Covasna, din fericire, la gropile de gunoi nu prea ajung baterii uzate, ne-a spus reprezentantul ADI-SIMD, Ambrus József.
Pentru că bateriile, sub orice formă a lor, sunt atât de prezente în viața noastră, s-a stabilit și o zi în care le „sărbătorim”, pe 18 februarie, când este „Ziua Internațională a Bateriilor”. Noi am decis să profităm de ocazie și să (ne) lămurim, cu puțin înainte de ziua lor, încă o dată, cum trebuie procedat în cazul bateriilor și ce impact pot avea ele asupra mediului.
Reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), Ambrus József, ne-a spus că bateriile uzate au un circuit total diferit față de restul deșeurilor.
„Noi ne ocupăm cu deșeurile municipale, nu neapărat cu bateriile. Este un circuit total diferit. Se consideră și periculoasă până la un anumit punct bateria. Important este să nu ajungă în natură absolut deloc. Nu ar trebui să ajungă nici măcar la groapă la noi. Din ceea ce vedem, în județul Covasna cantitatea care ajunge la noi, pe stația de sortare, că unii cred încă faptul că și bateria este material reciclabil, dar cantitatea care ajunge la noi este infimă”, ne-a spus Ambrus József.
Totuși, în cazurile în care bateriile ajung la stația de gunoi, ele sunt puse deoparte. De strângerea bateriilor uzate trebuie să se ocupe producătorii și distribuitorii acestui produs.
„Noi le scoatem pe stația de sortare total separat, dar cantitatea este atât de infimă încât nici nu o cântărim. Repet, nu este pe circuitul nostru, al sistemului de management. Producătorii de baterii sunt responsabili pentru colectarea acestor baterii. Deci, producătorul și distribuitorul acestor baterii trebuie să aibă grijă ca să pună recipientele specifice la îndemâna tuturor”, a explicat reprezentantul ADI-SIMD.
TEGA, despre colectarea bateriilor: „Nu putem să zicem că funcționează cu succes”
Firma de salubritate din Sfântu Gheorghe, TEGA, are mai multe puncte de colectare a acestor baterii. Pe lângă magazinele de electronice, este și centrul de pe strada Energiei, deschis zilnic.
Totuși, reprezentantul Tega, Máthé László, susține că nu se poate spune că funcționează cu succes sistemul de reciclare.
„Reciclarea este foarte importantă. Bateriile să nu ajungă în pârâuri, de exemplu. Noi avem un contract cu o firmă care vine și ridică de la noi, de la sediu, bateriile pe care oamenii le aduc. Nu putem să zicem că funcționează cu succes, dar funcționează. Noi avem un centru pe strada Energiei, care funcționează de la ora 8:00 până la ora 20:00, și sâmbătă și duminică. Predarea e gratis, nu se plătește nimic. Dar sunt și în magazine de electrice, unde se mai pot preda, sau și în alte magazine”, a spus, pentru redacția noastră, Máthé László.
Anul trecut, TEGA a strâns 570 de kilograme de baterii folosite, conform reprezentanților firmei.
O singură baterie poate contamina toată apa dintr-un bazin olimpic
Bateriile se descompun greu, în aproximativ 500-1.000 de ani, iar până atunci ele afectează grav mediul înconjurător, pentru că sunt compuse din materiale foarte toxice.
„Se estimează că timpul de degradare al unei baterii este cuprins între 500 și 1000 de ani, odată ce acestea încep să se descompună, stratul protector care acoperă toate metalele grele care alcătuiesc bateriile este degradat mai întâi, iar mai târziu aceste metale sunt eliberate, fiind foarte toxice și periculoase pentru mediu și pentru toate tipurile de viață.
Unele dintre metalele care pot fi găsite în compoziția bateriilor sunt plumbul, cromul, mercurul, zincul, arsenicul, cadmiul, printre altele. Cel mai poluant metal este mercurul”, se arată pe site-ul colectaredeseuri.ro.
Nici arderea bateriilor nu este o soluție, pentru că ele ajung să devină mult mai toxice.
O singură baterie mică, de tipul celor utilizate pentru funcționarea ceasurilor, se numără printre cele mai nocive și mai poluante baterii pentru mediu. Se estimează că o singură baterie poate contamina un volum de apă egal cu al unei piscine de dimensiuni olimpice.
„Dacă bateriile sunt incinerate, ele vor fi mult mai toxice, deoarece cadmiul și mercurul, printre alte metale, atunci când intră în combustie generează gaze cu un puternic efect de seră”, se mai precizează în sursa citată anterior.
Unde poți să duci bateriile la reciclat
Pe lângă mall-urile și hypermarketurile care au, de regulă, puncte de reciclare a bateriilor uzate, există o listă în care sunt trecute toate zonele din județ în care pot fi duse spre reciclare, atât bateriile mașinilor (https://www.colectaredeseuri.ro/colectare/localitate/judetul-covasna/tipdeseuri/baterii-auto/), cât și bateriile mai mici (https://www.colectaredeseuri.ro/colectare/localitate/judetul-covasna/tipdeseuri/baterii-portabile/).
Poate nu ajungem în fiecare zi într-un astfel de loc unde pot fi duse bateriile uzate, însă este important ca, măcar o dată la câteva luni, să ducem bateriile strânse acasă pentru a fi reciclate, pentru binele mediului înconjurător și, deci, în final, pentru binele nostru.