ACTUALITATE 9 iulie 2014

Trupele speciale – elita Jandarmeriei Române

de Székely Emőke | 2887 vizualizări

Selecție riguroasă, ani de muncă, antrenamente severe duse deseori la extrem, dar și o cunoaștere amănunțită a legislației, curaj și multă dăruire – iată care sunt caracteristicile celor mai buni specialiști din Jandarmeria Română. Trupele speciale sunt formate din oameni a căror față nu o vedem, însă în caz de forță majoră ei sunt cei care ne pot salva viața.

Profil select

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu, spune că la nivelul județului există o grupă de astfel de jandarmi de elită, o grupă de intervenție antiteroristă. Astfel de grupe sunt formate la nivelul fiecărui județ.

„Profilul jandarmului care încadrează acest detașament corespunde cu cel al unuia care presupune o bună pregătire fizică, un bun tehnician și un bun cunoscător al tacticilor și procedeelor specifice de intervenție în diferite situații date pentru ducerea la îndeplinirea cât mai corectă și precisă a misiunii de executat, cu respectarea cadrului legislativ. Coeziunea de grup, munca în echipă, profesionalismul constituie șansa de reușită a fiecărui organism care funcționează, în cazul acesta, ca și un tot unitar. Acțiunea grupului trebuie să fie precisă, uniformă și operativă, ceea ce certifică o bună calitate a îndeplinirii misiunilor.

Trebuie să aibă aptitudini de bun luptător atât prin pregătirea fizică, prin executarea unor trageri specifice cât și prin cunoașterea cadrului legislativ național și internațional. Nu ne mulțumim cu puținul și continuarea pregătirii, antrenamentul trebuie să fie decizia și inițiativa fiecăruia, asta însemnând o implicare și totodată o competiție acerbă de luptă” – ne-a declarat Petronela Corodeanu.

Ziua Jandarmeriei Covasna aprilie 2014 - 33

Ce fac acești jandarmi

În fișa postului acestor jandarmi sunt trecute o serie de atribuții pe care angajaţii „obișnuiți” nu le au. De exemplu, cei din trupele speciale au ca principală atribuție intervenția antiteroristă, ei participă împreună cu alte instituții la prevenirea și neutralizarea actelor antiteroriste pe teritoriul țării, intervin pentru capturarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc sau a altor mijloace care pot pune în pericol siguranța oamenilor și a bunurilor, intervin pentru capturarea sau neutralizarea persoanelor care atacă sau pun în pericol transporturile speciale, îi păzesc pe înalții demnitari sau participă la urmărirea și prinderea evadaților și a altor persoane despre care există indicii că intenționează să săvârșească sau au săvârșit infracțiuni ori se sustrag măsurii de arest sau exercitării pedepselor private de libertate.

Ce fac ei în județul Covasna?

Petronela Corodeanu spune că județul Covasna este mic și liniștit, așadar membrii trupelor speciale au aceleași atribuții ca și colegii lor de la București, de exemplu, însă participă la o altă serie de misiuni, practic fac ceea ce fac și ceilalți colegi ai lor. „La noi cei din aceste trupe speciale însoțesc transportul de valori, de exemplu, când este nevoie de transportarea unei sume mari de bani de la Trezorerie, sau însoțesc transportul de substanțe explozive sau periculoase” – explică purtătoarea de cuvânt. Locuitorii din Sfântu Gheorghe au ocazia să îi vadă pe acești jandarmi în timpul unor acțiuni organizate de Inspectorat. Purtătoarea de cuvânt spune că publicul larg a avut ocazia să le admire priceperea și măiestria cu ocazia Zilei Porților Deschise, când acești jandarmi le-au oferit celor prezenți demonstrații de luptă și simulări de intervenții. Desigur, aceste demonstrații au fost pe placul celor mici, întrucât i-au văzut pe cei din trupele speciale cum coboară pe corzi de pe clădiri.

Antrenamente dese și grele

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei ne-a mai spus că în cazul acestor jandarmi totul este diferit și mai strict. „Trebuie să fie foarte buni atât la tragere cât și la luptă și să cunoască foarte bine legislația. La partea de luptă beneficiază inclusiv de instruiri făcute de călugării shaolini. Ei efectuează trageri cu alt gen de arme, iar uniforma lor este de asemenea diferită, poartă veste antiglonț și armament special” – spune Petronela Corodeanu. De asemenea, acești jandarmi poartă cagule pentru că este importantă păstrarea anonimatului. Întrebată dacă au voie să își dezvăluie identitatea, purtătorul de cuvânt a spus că este de preferat ca numărul celor care știu că o persoană face parte din aceste trupe speciale să fie cât mai mic. Așa se face că la defilarea Jandarmeriei, eveniment public care a avut loc în primăvară, au participat câțiva membri ai acestei grupe din cadrul Jandarmeriei Covasna, însă și atunci au purtat cagule.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.