ACTUALITATE 24 august 2011

Trupa Osonó învaţă aventura culturii thailandeze

de Monica Vrânceanu | 61 vizualizări

O parte a Trupei de teatru Osono din Sfântu-Gheorghe, aflată în Thailanda alături de directorul și regizorul Fazakas Misi, a început să lucreze la spectacolul „Carnaval”, alături de mai mulți artiști thailandezi din Moradokmai. Piesa le aparține artiștilor covăsneni – text și concepție, iar potrivit lui Fazakas Misi subiectul se focalizează pe nevoia de conformare la cerinţele societăţii – ceea ce impune o tendinţă aproape generală de a deveni anonim sau, dimpotrivă, de distingere față de acțiunile comune și banale ale celor din jur.

„Spectacolul amestecă cultura de mişcare diversificată a teatrului thailandez cu expresionismul trupei Osonó, iar primele probe de lucru au scos deja la iveală diferența impusă de cei zece mii de kilometri distanţă care despart cele două grupuri de artiști. Este vorba nu doar despre diferenţa de cinci ore între fusurile orare, de temperaturile în  jur de treizeci de grade şi de ploaia care cade necontenit de dimineaţa până seara ci și de barierele lingvistice, deoarece instrucțiunile regizorale, concepute în limba maghiară, sunt redate în engleză și apoi traduse în thailandeză... iar în cele din urmă, pe scenă iese cu totul altceva”, a declarat Fazakas Misi, într-o corespondență online.

Unul dintre actorii de la Sfântu-Gheorghe, Bartha Lorand, care se ocupă și de traduceri, a spus la rândul său că neînțelegerile cu colegii thailandezi pornesc inclusiv de la diferențele enorme dintre cultura acestora și cea europeană.

”În piesă avem un moment în care o idee este sugerată de un înger, dar când am vrut să transpunem asta în scenă... am aflat că în cultura thailandeză nu există îngeri. Un fel de înger păzitor ar fi Bodhisattva – sfânt sau înţelept budist care, deşi a ajuns la stadiul desăvârşirii, îşi amână şi chiar renunţă la intrarea în Nirvana, consacrându-se salvării şi mîntuirii oamenilor, dar diferenţele rămân majore”, a spus Lorand, în cadrul aceleiași corespondențe.

Artiștii Trupei Osonó vor lucra în Thailanda până pe 9 septembrie, iar produsul finit al acestei colaborări va fi prezentat în cadrul unui turneu cu mai multe locații din Thailanda, dorindu-se ca apoi să fie adus și în România. Acesta este cel de-al patrulea proiect comun al celor două trupe de teatru, în urmă cu doi ani Fazakas Misi şi Bartha Lóránd susţinând un training de trei săptămâni în Thailanda, în vreme ce trupa din Asia a efectuat un turneu în România. În februarie 2010, Osonó a reprezentat cu mare succes Europa de Est la Festivalul Internaţional de Teatru de la Pathumtani, cu spectacolul „Fragmente din Povestea Rătăcirii”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.