Trupa de Teatru Ecou a dus Sfântu Gheorghe la Alexandria
Realizat de actrița Teatrului Andrei Mureșanu (TAM) Sfântu Gheorghe, Fatma Mohamed, spectacolul „Jaqcues sau supunerea“ îi are în distribuție pe elevii CNMV Diana Grigoroşcuță, Mihai Olaru, Daniela Zamfir, Alina Boricean, Cristina Cioba, Bogdan Știuruc, Mirona Grigorescu şi Demeter Noemi, textul fiind adaptat de către Nina Ţânțar, de la Centrul de Cultură Covasna.
Juriul ediției din acest an a Festivalului „Ideo Ideis“ a fost format din Cătălin Ştefănescu – membru al UNITER, al Asociației Internaționale de Teatru, moderator al emisiunii Garantat 100% şi actorii Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu şi Mihaela Sârbu.
Drumul până la „Ideo Ideis“ a fost anevoios - în primul rând cu schimbări de distribuție față de cea inițială, în al doilea rând cu probleme financiare, trupa negăsind de la început sprijin pentru transportul până la Alexandria, care în cele din urmă a fost asigurat prin Primăria Sfântu Gheorghe, aceasta angajându-se pentru decontul biletelor de tren ale actorilor și însoțitorilor, suma fiind de 750 de lei.
Descalificaţi din motive tehnice
Ajunși la Alexandria, cei din Trupa Ecou au impresionat printr-un spectacol unitar, plin de forță și curățenie, simplu și frumos curgător, fără complicații inutile. Probabil că premiul ar fi ajuns direct la Sfântu Gheorghe, dacă o problemă tehnică nu ar fi descalificat Trupa Ecou: una dintre actrițe, Daniela Zamfir, a absolvit liceul de trei ani deja. Tânăra a participat la o admitere la Academia de Teatru și Film (ATF) București, iar unul dintre membrii juriului de acolo s-a regăsit și în juriul de la Alexandria. Recunoscând-o, acesta a propus descalificarea trupei, conform regulamentului care prevede că membrii trupelor participante trebuie să fie liceeni.
„Eu mă bucur că am avut șansa de a ajunge la Alexandria, la Festival, deși am fost cauza descalificării, deoarece am terminat liceul acum trei ani. Pentru mine a fost ceva unic, am învățat de la a merge până la a ne conștientiza corpurile, la atelierele de coregrafie… fiecare zi a fost unică. Chiar dacă ne-au descalificat, am rămas la întregul Festival, știind că am fost cei mai buni și nedorind să plecăm precum niște lași. Am fost cei mai aplaudați, am fost singura trupă la care juriul s-a ridicat în picioare, asta a spus totul”, arată Daniela Zamfir, interpreta mamei Robertei.
„Am ridicat publicul în picioare, acesta a fost un sentiment de nedescris“, spune Bogdan Știuruc, interpretul tatălui lui Jaqcues.
Dincolo de gustul amar al unei înfrângeri care n-a ținut nicidecum de talentul lor, tinerii liceeni din Sfântu Gheorghe s-au arătat absolut încântați de turneul de la Alexandria.
„M-a ajutat mult experiența aceasta - eu fiind foarte aiurită, am învățat să gândesc înainte de a acționa. Am fost pe o scenă cu 400 de spectatori, ne-am descurcat foarte bine, eram emoționață și când ni s-a spus că am fost cei mai buni, am simțit să suntem cei mai buni. Când am aflat de descalificare, am simțit cum ajungem de la extaz la disperare”, povestește Alina Boricean.
„Juriul nu ne-a spus absolut nimic de rău, așa că am căzut de undeva de foarte sus, atunci când neau spus că am fost descalificați”, spune la rândul său Cristina Cioba, interpreta Jacquelinei.
Cea mai bună piesă din festival
„De când am plecat am știut că vom avea cea mai bună piesă din Festival și așa a și fost. Dincolo de asta, am învățat lucruri noi și mai ales ne-am întărit ca și trupă”, spune cea care a interpretat-o pe mama lui Jacques, Mirona Grigorescu, definind participarea la Ideo Ideis ca fiind „o experiență unică”.
„Eu cred că am devenit mai uniți ca trupă, am învățat câte ceva despre fiecare. Așa am ajuns să ne acceptăm mai bine, am cunoscut oameni de la care am avut de învățat - traineri, oameni de teatru“, a povestit Diana Grigoroșcuță, interpreta Robertei.
Elevii - mici ambasadori ai orașului
Coordonatorul trupei Ecou, actrița Fatma Mohamed, s-a arătat mulțumită și mândră de această realizare, afirmând că prin această ieșire inclusiv Sfântu Gheorghe a avut de câștigat.
„Îi consider pe cei din Trupa Ecou niște mici ambasadori ai orașului nostru la Alexandria și doresc să mulțumesc Primăriei Sfântu Gheorghe, care ne-a susținut în acest demers, finanțând drumul copiilor și dovedind că dacă este nevoie de ajutor, îl oferă”, a declarat Fatma Mohamed.
Potrivit acesteia, spectacolul „Jacques sau supunerea“ a fost realizat cu destul de multe sacrificii, drept pentru care o eventuală continuare a lucrului cu elevii din trupă va trebui să beneficieze, pe viitor, de o infrastructură potrivită - spațiu pentru repetiții și implicare din partea altor actori și chiar regizori de la TAM. Dincolo de spațiu, Trupa de teatru Ecou are nevoie de susținere financiară, crearea unui spectacol și munca propriu-zisă cu cei mici necesitând destul de multe resurse.
„Teatrul este foarte important pentru copii, pentru adolescenți, este un loc foarte bun pentru autocunoaștere, inter-relaționare. Este și o modalitate de a-ți ocupa timpul liber și îți conturează personalitatea. În plus, îi învață pe cei mici să facă o selecție între lucrurile valoroase, umane, de calitate… și restul lucrurilor, neimportante și de prost gust. M-am implicat atât de mult în munca aceasta simțind că viitorul public al teatrului îl reprezintă copiii. Teatrul există și merită să fie văzut, descoperit”, a explicat Fatma Mohamed.
Actrița Fatma Mohamed a lucrat pentru prima oară cu Trupa de Teatru Ecou în 2002, alături de fostul actor al TAM, Florin Vidamski. În acea perioadă, Trupa a cunoscut succese importamte, spectacolele sale fiind permanent invitate la festivaluri de teatru de tineret din țară și obținând constant premii. A urmat apoi o pauză de doi ani, între 2006 și 2008, trupa schimbându-și membrii permanent, ca urmare a faptului că unii elevi au terminat liceul, locul lor fiind luat de către alții mai mici.
Mulțumirile Trupei de Teatru Ecou se îndreaptă inclusiv către Isany Janos (responsabil de imaginea spectacolului), Barabas Szabolcs (regizor tehnic la Teatrul de păpuși Sfântu Gheorghe, responsabil de luminile spectacolului), Kopecki Kalman (directorul Teatrului de Păpuși, care a oferit spațiu de repetiții), Brândușe Roman (directorul CNMV), Emil Pantelimon (Asociația Ecou, care a făcut posibilă filmarea spectacolului), Carmen Grigoroșcuță (profesor CNMV, însoțitor al trupei la Alexandria) și Ioana Costea (actriță TAM, alături de care a repornit activitatea Trupei de Teatru Ecou).