ACTUALITATE 11 noiembrie 2022

Cinci covăsneni, printre câștigătorii Concursului Național de Literatură și Jurnalism Sportiv

de David Leonard Bularca | 1226 vizualizări

Toți cei cinci câștigători sunt elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului

La Concursul Național de Literatură și Jurnalism Sportiv „Un Condei Numit Fair-Play”, care în acest an s-a aflat la a XXII-a ediție, au câștigat premii și cinci elevi covăsneni, din Sita Buzăului. Astfel, în județul Covasna au ajuns premiul doi, la categoria poezie, 7-10 ani, premiile doi și trei la categoria proză, dar și două mențiuni, la categoria proză, 7-10 ani, respectiv 11-14 ani.

În cadrul concursului, la nivel național au fost înscrise 327 de lucrări, au transmis organizatorii. 

„Secțiunea PROZĂ: 

- categoria 7-10 ani – 24 lucrări; categoria 11-14 ani – 83 lucrări; categoria 15-18 ani – 35 lucrări

Secțiunea POEZIE: 

- categoria 7-10 ani – 27 lucrări; categoria 11-14 ani – 68 lucrări; categoria 15-18 ani – 31 lucrări

Secțiunea CRONICĂ/REPORTAJ SPORTIV: 

- categoria 7-10 ani – 5 lucrări; categoria 11-14 ani – 25 lucrări; categoria 15-18 ani – 29 lucrări”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Academiei Olimpice Române. 

Cine sunt câștigătorii din județul Covasna

La categoria poezie, 7-10 ani, locul II l-a obținut covăsneanul David George Bularca, cu lucrarea „Un vis împlinit”. El a avut-o ca profesoară coordonatoare pe Laura Mitrofan. 

La categoria proză, 7-10 ani, premiul II l-a obținut Sofia Elena Bogdan, de la „Nicolae Russu”. Ea a scris lucrarea „Jurnalul unui înotător, iar profesoara coordonator a fost profesor Laura Mitrofan.

Tot la această categorie, elevul Cristian Boriceanu, de la aceeași școală, a obținut cu lucrarea „Răsplata” locul III. Profesorul coordonator a fost Laura Mitrofan.

Tot la categoria proză, 7-10 ani, Ilaria Bularca a reușit să obțină o mențiune, cu lucrarea intitulată „Campioni la prietenie”. Profesorul coordonator a fost Otilia Buzea.

Iar ultimul premiul obținut de covăsneni la proză, dar la categoria 11-14 ani, a fost câștigat de Nicoleta-Lorena Sporea, care a obținut mențiune. Titlul lucrării este „O călătorie neașteptată”. Profesorul coordonator a fost Otilia Buzea.

„Sunt copii talentați, care știu să-și pună emoția în cuvinte”

În lucrările lor, copiii de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului au scris, printre altele, despre răbdare și perseverență, ne-a spus profesoara Laura Mitrofan. 

„Într-o lume în care totul se întâmplă foarte repede, când visele noastre vrem să se împlinească „acum!” și când multe din dorințele noastre sunt doar la un click distanță, încercăm să-i învățăm pe copii răbdarea și perseverența. Performanța în sport este o astfel de lecție. Despre răbdare, despre determinare, despre luptă consecventă și sacrificiu pentru a-ți urma visul, au scris copiii de clasa a treia, câștigători ai concursului național de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit fair-play”. Și au mai scris despre bucuria învingătorului, bucurie din care au gustat și ei la finalul acestui concurs. Sunt copii talentați, care știu să-și pună emoția în cuvinte. Sunt tare mândră de ei”, a explicat cadrul didactic.

Profesoara Otilia Buzea, care este totodată și directoarea adjunctă a școlii, spune că astfel de concursuri sunt importante pentru cei mici, pentru că sunt alte contexte în care aceștia se pot dezvolta. 

„Școala noastră participă de 4 ani la acest concurs interesant care promovează prin creații plastice și literare valorile olimpismului (sunt practic două concursuri sub aceeași umbrelă: „Jocurile copiilor în imaginația copiilor" și „Un condei numit fair-play"). Anul acesta, am participat la acest concurs cu colegele mele de la ciclul primar, d-le Mitrofan Laura și Bularca Mariș Petruța. Îi felicit din tot sufletul pe elevii care au reușit să sensibilizeze juriul cu creațiile lor, în care au surprins într-un mod original valorile olimpismului (fair-play-ul, bucuria aflată în efort, toleranța, excelența) și cât de important este să nu uităm că dincolo de orice competiție se află OMUL și respectul față de cei din jur. Într-unul dintre texte, o fetiță a ajuns la concluzia că reușitele sunt produsul unei echipe. Îi felicit de asemenea pentru că își găsesc timp, energie și inspirație pentru a se implica în aceste provocări pe care le lansăm în școala noastră. Este foarte important să îi scoatem din sala de clasă și să le oferim și alte contexte de dezvoltare. Sunt atât de fericită și mândră că sunt înconjurată de copii dornici, inspirați, muncitori și determinați! Când munca este încununată de succes, fericirea se dublează”, a spus, pentru redacția noastră, Otilia Buzea. 

Totodată, ea a precizat și că în viitor și-ar dori ca elevii școlii să participe și la secțiunea reportaj sportiv. 

Sursa foto: Academia Olimpică Română

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.