ACTUALITATE 6 iunie 2017

Trecere în revistă a acuzațiilor și proceselor în cazul de terorism de la Târgu Secuiesc

de Mirela Cara Dragu | 1656 vizualizări

Reținuți în decembrie 2015, Beke István și Szőcs Zoltán, cei doi covăsneni suspectați de tentativa de a comite acte teroriste, au fost trimiși în judecată în mai 2016. Conform informațiilor transmise de DIICOT printr-un comunicat de presă emis în data de 19 octombrie 2016, Szőcs Zoltán a fost trimis în judecată „pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la infracțiunea de atentat contra unei colectivități”, iar Beke István „pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de atentat contra unei colectivității, săvârșită în condițiile Legii nr. 535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului”.

Vizați de autorități din 2014

Aceeași sursă preciza că „începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini și cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naționalist-extremiste ungare 'Mișcarea de Tineret 64 de Comitate ' – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilități fizice, în vederea inițierii de acțiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste și revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizații iredentiste (refacerea 'Ungariei Mari')”.

Pe cale de consecință, autoritățile au monitorizat atent activitatea persoanelor suspecte și a grupării în general, astfel încât să poată interveni înainte de a fi prea târziu, în cazul în care aveau să apară incidente care ar fi putut pune în pericol vieți omenești. Din informațiile transmise către presă de autorități reiese că, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii organizațiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, s-a pus la cale atentatul dejucat. „Inculpatul Szőcs Zoltán – președinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke István, președinte al organizației Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecționa un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naționale a României. Inculpatul Szőcs Zoltán l-a determinat pe inculpatul Beke István să-și asume în fața șefului ierarhic pe linie de organizație HVIM executarea acțiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor și instrumentelor necesare confecționării unui astfel de dispozitiv”, transmitea DIICOT la momentul respectiv, subliniind că „faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.”

Reîncadrarea juridică a faptelor

Procesele au fost numeroase și pe parcursul înfățișărilor încadrările inițiale ale faptelor pentru care au fost trimiși în judecată au fost modificate. Istoricul ședințelor este disponibil pe site-ul portal.just.ro, secțiunea Dosare. Aici se poate vedea că, în ședința din 17 aprilie 2017 desfășurată la Curtea de Apel București a avut loc și ultima încadrare juridică a faptelor săvârșite de Beke István. De la „tentativă la infracțiunea de 'Atentat contra unei colectivități', săvârșită în condițiile Legii nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului” și „tentativă la infracțiunea de 'Nerespectarea regimului materiilor explozive', săvârșită în condițiile Legii nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului”, încadrarea s-a schimbat în „tentativă la infracțiunea de 'Acţiuni împotriva ordinii constituţionale' și infracțiunea de 'Operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept'”.

Decizia instanței Curții de Apel București

Pentru prima acuzație, cea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, Beke István a fost achitat. „În temeiul art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin.1 lit. b, teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Beke István Attila pentru tentativă la infracțiunea de 'Acţiuni împotriva ordinii constituţionale' , prev. de art. 32 Cod penal raportat la art. 397 alin. 2 Cod penal”, se arată în prezentarea pe scurt a soluției din ședința din aprilie 2017. În schimb, pentru cea de-a doua încadrare, Beke a primit o pedeapsă cu executare de 11 luni și 6 zile. În plus, inculpatul a primit și o pedeapsă complementară, prin care i se interzice „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, pe o perioadă de un an după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Aceeași instanță a decis achitarea lui Szőcs Zoltán „pentru instigare la infracțiunea de 'Acţiuni împotriva ordinii constituţionale'”, condamnându-l la 10 luni și 8 zile pentru săvârșirea infracțiunii „de instigare la infracțiunea de 'Operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept'”, la care se adaugă o pedeapsă complementară identică celei primite de Beke. Cum ambele pedepse au fost săvârșite înainte de pronunțarea sentinţei, cei doi se află în prezent în libertate.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.