ACTUALITATE 9 aprilie 2010

Transilvania în hărţi vechi

de Covasna Media | 1531 vizualizări
Expoziţia de hartă veche din colecţia președintelul Consiliului Judeţean Covasna poate fi vizitată din această seară la Muzeul de Artă din Brașov 09apr2010-tamasO serie de hărţi valoroase din colecţia președintelui Consiliului Judeţean (CJ), Tamas Sandor, va fi expusă începând din această seară, de la ora 18, la Muzeul de Artă din Brașov. Ca o adevărată „istorie în imagini” a tărâmului transilvănean, expoziţia „Descriptio Transylvaniae“ va fi ilustrată prin hărţi rare și vechi de mai multe secole din colecţia personală a președintelui CJ, în total fiind vorba despre 16 astfel

Expoziţia de hartă veche din colecţia președintelul Consiliului Judeţean Covasna poate fi vizitată din această seară la Muzeul de Artă din Brașov 

09apr2010-tamasO serie de hărţi valoroase din colecţia președintelui Consiliului Judeţean (CJ), Tamas Sandor, va fi expusă începând din această seară, de la ora 18, la Muzeul de Artă din Brașov.

Ca o adevărată „istorie în imagini” a tărâmului transilvănean, expoziţia „Descriptio Transylvaniae“ va fi ilustrată prin hărţi rare și vechi de mai multe secole din colecţia personală a președintelui CJ, în total fiind vorba despre 16 astfel de hărţi valoroase.

 

Hărţi ale unor autori renumiţi

 

Pasionat de hărţi și din dorinţa de a cunoaște cât mai bine Transilvania și pământurile natale, Tamas Sandor a început să colecţioneze hărţi vechi în urmă cu 20 de ani și a ajuns ca în prezent să deţină în jur de 200 de planșe și stampe de orașe.

Hărţile colecţionate de președintele CJ Covasna datează din perioada 1544 – 1800 și aparţin unor autori renumiţi, cum ar fi Sebastian Munster (1482-1552), Gerard Mercator (1512-1594), Guillaume Danet (1670-1732) şi mulţi alţii.

„Fiecare om are o pasiune, eu am dragostea faţă de hărţi și faţă de colectarea lor. Consider că dacă am reușit să colectez niște obiecte de artă atât de frumoase, merită să fie expuse și pentru publicul larg”, a afirmat Tamas Sandor.

 

Cea mai veche hartă, din 1544

 

În colecţia lui Tamas Sandor se regăsesc printre altele hărţi ale teologului, umanistului şi omului de ştiinţă german, Sebastian Munster (1489-1552), care a introdus harta Transilvaniei copiată după Honterus cu inscripţia „Die Sieben Bürg so man auch Transsylvaniam nempt“ în anexa lucrărilor sale Geographia şi Cosmographia doar la 12 din cele 36 ediţii apărute. De altfel, harta lui Munster este și cea mai veche pe care liderul CJ o are în colecţie, ea datând din anul 1544.

Vernisajul expoziţiei din această seară va fi urmat de prelegeri prezentate de Gróf László (Oxford, Marea Britanie), care va vorbi despre Hărţile și cartografii Transilvaniei, Feiszt György (Szombathely, Ungaria): Însemne heraldice pe hărţi ale Transilvaniei (secolele XVI-XVIII) și Măriuca Radu (Brașov) și Tamás Sándor: Ţara Bârsei și Ţinutul Secuiesc în hărţile secolului al XVI-lea.

Expoziţia va putea fi vizitată două săptămâni și va fi vernisată de la ora 18. Colecţia de hărţi a mai fost prezentată și în Tg.Secuiesc, Sfântu-Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorghieni, Cluj și acum ajunge la Brașov.

 

Ana Sidon

Teme articol: expozitie Transilvania harti
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Janos Iuhas, 9 aprilie 2010
Rupea.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.