Traian Băsescu, sfârșit de săptămână la vila din stațiunea Covasna. Din nou ”nu” autonomiei
Președintele Traian Băsescu a susținut ieri la Covasna o conferință de presă în care s-a referit printre altele la alegerile interne din PDL, la reorganizarea regională și la reforma din sănătate
Președintele Traian Băsescu a sosit vineri seară în stațiunea Covasna, cazându-se la vila de protocol din localitate. În seara sosirii, președintele nu a stat de vorbă deloc cu presa, intrând direct la vilă. După ce și-a petrecut aici și întreaga zi de sâmbătă, Traian Băsescu a organizat duminică dimineață o conferință de presă.
Traian Băsescu a declarat că vizita sa la Covasna a fost una privată, președintele alegând să vină aici pentru a studia în liniște proiectul de revizuire a Constituției.
”Echipa care a lucrat a făcut câțiva pași înainte dincolo de a reflecta rezultatul Referendumului (din 2008 - n.r.); în articolele din Constituție au fost introduse și modificări care vizează punerea în aplicare sau clarificarea unor prevederi constituționale, prin decizii ale Curții Constituționale, ca să nu mai fie ambiguitate în articole. Ceea ce am făcut eu de vineri până duminică la Covasna a fost să caut un loc liniștit, pentru a înțelege foarte bine toate modificările în așa fel încât după sărbători să putem trimite proiectul de Constituție în procedura legală către Parlament”, a declarat președintele.
Acesta a precizat că pleacă de la premiza că Parlamentul va fi de acord cu punerea în aplicare a rezultatului Referendumului din 2008, pentru a răspunde unui vot al populației. Traian Băsescu a arătat că se dorește ca odată cu alegerile locale din iunie 2012 să poată fi organizat și Referendumul pentru aprobarea Constituției.
Reorganizarea regională, prevăzută în Constituția modificată
În continuare, Traian Băsescu a răspuns întrebărilor presei, primul subiect abordat fiind cel al reorganizării regiunilor, atât de mult discutat în ultima vreme. Astfel, președintele a punctat că regionalizarea trebuie să fie una utilă în primul vând viitorului și nu istoriei, astfel încât crearea echilibrelor economice și sociale trebuie să fie criteriile de la baza unei eventuale reîmpărțiri administrative a României. În acest context, Traian Băsescu a arătat că în proiectul noii Constituții va introduce ideea de noi regiuni, apreciind că acceptarea lor de către Parlament ar fi foarte bună.
”Optez pentru această reorganizare pentru că în principiu cred că diminuarea cheltuielilor cu aparatul de stat, fie că e vorba de aparatul central sau cel local este la fel de importantă. În prezent avem foarte multe consilii județene, sectoarele Bucureștiului, o biroctație extrem de ridicată care ar putea fi diminuată prin organizarea unor astfel de structuri la nivel de regiuni, nu pe criterii etnice ci pe unele care să țină cont de echilibrele sociale și economice”, a explicat președintele.
Susținere pentru reforma lui Cseke Attila
În ceea ce privește reorganizarea din sistemul sanitar, Traian Băsescu a declarat că susține procesul inițiat de către ministrul Sănătății, Cseke Attila, subliniind că aceasta este absolut necesară în condițiile în care România are cea mai mare densitate de paturi de spital la mia de locuitori din Uniunea Europeană.
”Cât timp vom merge pe acest mod de a asigura populației sănătatea, nu vom face decât să cheltuim bani prin zile nesfârșite de spitalizare pentru bolnavi care în mod normal nu necesită spitalizare. Sigur, în același timp trebuie consolidat sistemul de intervenție de urgență - pentru asta este în curs o licitație de achiziționare a șase elicoptere, astfel încât oamenii să poată fi transportați de urgență la spital, să nu existe riscul de a nu fi tratați. Susțin deci programul inițiat de ministrul Cseke, vreau să cred că este doar un început. Spitalele fără dotare și fără personal de înaltă calificare nu pot rezolva problemele grave și care necesită intervenție”, a spus președintele Băsescu, adăugând că reforma în sănătate trebuie continuată cu concentrarea capacității de intervenție eficientă.
Guvernul, îndemnat să comunice mai bine
Trecând la reducerile de salarii, încetarea creșterii pensiilor, limitările financiare din toate domeniile și atacurile Opoziției - în speciale cele ale PSD care insistă pe stoparea ”ciumei portocalii” (PDL), Traian Băsescu a subliniat că populației nu i-a fost explicată destul întreaga situație și planul Guvernului de a schimba o stare a lucrurilor care se baza pe consumul fără producție.
”Guvernul trebuie să rezolve o carență extrem de mare pe care a avut-o în procesul de explicare a ceea ce a făcut și de ce a făcut. Când tot programul legislativ va fi finalizat, vom discuta despre o cu totul altă Românie față de cea construită din anii ‘90. Până acum, România a mers pe structurile administrative și legislația construită în anii ‘90, cu suficient de multă reminiscență din vechiul sistem. Ceea ce acest Guvern a făcut înseamnă construcția statului român modern. Lucrurile se vor simți pe măsură ce vor fi implementate. Procesul de reformare a statului nu este încheiat - avem cele patru coduri - vom avea o justiție mai eficientă, avem Legea Educației - un alt mod de educare a generațiilor tinere, bazat nu pe memorare ci pe dobândirea competențelor, avem o lege unică a salarizării, a sistemului de pensii... dar trebuie să urmeze Legea sănătății și foarte curând Legea dialogului social. Sunt foarte multe lucruri care se vor schimba. Dacă acest Guvern are o mare problemă, este cea a modului de comunicare - și va trebui să se explice ce înseamnă schimbarea României, plecând de la modernizarea modului de funcționare a instituțiilor statului”, a arătat președintele Băsescu.
În aceste idei, președintele a spus că Legea Sănătății va stabili clar regulile, mai ales în condițiile în care în prezent doar 4,4 milioane de oameni constribuie la sistem, pe de altă parte asigurându-se nevoile pentru 22 de milioane de oameni, ceea ce dovedește clar că e necesară stabilirea unui plafon de servicii clar bazat pe contribuții, restul însemnând plată, cu atenție pentru categoriile care nu pot plăti dar au nevoie.
”Sunt convins că nu doar cei din Ardeal vor o Românie modernă, ci și cei din Moldova și cei din Sudul țării. Noua legislație desființează statul social, statul-tătuc, asta se va întâmpla odată cu noile legi - Codul Muncii, în mod deosebit (...). Nu poate exista stat social înainte de a fi un stat performant. Cum poți face un stat social dacă economia și chiar poporul, au performanțe limitate...? Mă refer la un lucru simplu: când vom învăța că trebuie să muncim opt ore, să nu mai lăsăm trei milioane de hectare nemuncite - că nu vin miniștrii să are pământul. Trebuie să ne hotărâm să fim performanți”, a subliniat Traian Băsescu, arătând că românii trebuie să trăiască din ceea ce produc și nu din împrumuturi pentru educație, sănătate, salarii, pensii și altele.
Astfel, Traian Băsescu a arătat că România s-a trezit totuși la timp, spre deosebire de alte țări care au ajuns la datorii de 100% față de PIB. Potrivit președintelui, și în acest an se vor împrumuta bani pentru salarii, pensii și ajutoare de șomaj, însă totuși cheltuielile, prin măsurile de criză luate de anul trecut, au fost reduse. Concluzionând, Traian Băsescu a arătat că românii trebuie să înțeleagă că nu s-a dorit răul, chiar dacă unele măsuri au fost dureroase, pentru a reduce dependența țării de împrumuturi.
”Dacă vom reuși să-i facem pe români să înțeleagă acest lucru, nu cred că actualele partide care formează majoritatea parlamentară își vor pierde susținerea. Dar vor trebui să explice de ce au făcut ceea ce au făcut (...). Măsurile de austeritate trebuiesc explicate și acceptate. Statul nu dă, statul crează oportunități - fiecare trebuie să-și ia, în capitalism; doar cei care nu pot în mod real trebuie să primească, de la întreaga societate”, a mai spus președintele, arătând că toată reforma inițiată de Guvern a pornit din necesitate și nicidecum din răutate.
În ceea ce privește băile de mulțime, pe care președintele le-a abandonat vizibil în ultima vreme, acesta a explicat că ultima ”reușită” în acest sens a fost la Iași, când a avut parte de fluierături.
”Nu știu dacă-mi propun ca obiectiv să fiu fluierat la diverse evenimente... Nu m-am depărtat de oameni, ei trebuie să aibă răbdare, sunt lucruri asumate. Pentru mine nu e o surpriză schimbarea atitudinii, atâta vreme cât oamenii nu acceptă să trăiască într-o Românie modernă - una pe care nu o fac doar miniștrii ci și oamenii (...)”, a spus Traian Băsescu.
Din nou ”nu” pentru atutonomie
În acest sens, președintele Traian Băsescu s-a referit și la coaliția PDL-UDMR, apreciind că nu a sesizat niciodată condiționări din partea celor din UDMR, în sensul de ”șantajare” a acestei coaliții. Astfel, președintele a arătat că UDMR a avut ca deziderat Legea Educației, însă este normal pentru o formațiune politică să aibă obiective, precum și păstrarea limbii materne a minorităților.
”Trebuie să privești și la obiectivele partenerului, însă în niciun caz, obiective care ar viza autonomia pe criterii etnice nu ar fi obiective realizabile - nici în actuala Coaliție, nici în altele, deci din acest punct de vedere, extremiștii pot dormi neliniștiți, nu-și vor atinge scopul. Sunt adeptul descentralizării, împărțirii atribuțiilor în mod egal pe tot teritoriul și structurile administrative de pe teritoriul țării - indiferent că vorbim de Odorheiul Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Caracal, Constanța sau Brașov”, a punctat președintele Traian Băsescu.
Referindu-se totodată la noul partid al lui Tokes Laszlo - Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA), Traian Băsescu a declarat că este opțiunea maghiarilor ceea ce vor ei să facă în plan politic, însă a punctat că nu ar fi bună o divizare a maghiarilor - în contextul existenței UDMR și a Partidului Civic Maghiar (PCM), deoarece există riscul neintrării în Parlament.
În ceea ce privește declarația liderului PSD Victor Ponta, care a afirmat că Traian Băsescu îl sprijină pe Tokes alături de Viktor Orban în înființarea PPMA, președintele a arătat că aceasta nu este altceva decât „o încercare securistică tip PSD, pentru a crea disensiuni”.
„Cine crede că un şef de stat şi un prim-ministru ar pune la cale dizolvarea unui partid sau neintrarea în Parlament al unui partid? Este ridicol, dar face parte din propaganda securistică a rostitorului acestor înţelepte vorbe. Cu asta a trăit toată viaţa, el şi familia lui, asta face şi el, n-a trăit din muncă, ci din minciună. Mă refer la Victor Ponta, la Adrian Năstase, cine a făcut afirmaţia”, a spus Traian Băsescu.
Parteneriat cu Boc, atac dur la Blaga
Trecând la vehiculatele semnale de nesusținere și îndepărtare a sa față de premierul Emil Boc, Traian Băsescu a negat acest lucru, subliniind că Emil Boc continuă să fie partenerul său din 2004 încoace. Astfel, președintele s-a referit și la apropiatele alegeri pentru conducerea PDL, arătând că a avut dicuții atât cu Emil Boc cât și cu Vasile Blaga, doi dintre candidații la președinția partidului.
”Observ un lucru foarte interesant - toată lumea devine sau vrea să fie partenerul meu (...), dar îi cred pe cei care au probat parteneriatul - mă refer strict la Emil Boc, că el a fost partenerul meu, din 2004. Am văzut speculații legate de faptul că am dat semnale că nu-l mai susțin pe Boc ci pe Blaga - este total greșit. Mi-a părut rău că aceste discuții au ieșit. Mi se pare că, fiind vorba de PDL, nivelul de exigenţă în relaţiile cu mine este puţin mai ridicat din punct de vedere comportamental, nu înţeleg ce avantaj a avut sau de ce consideră că dacă se află că a vorbit cu mine îi crează un avantaj - de la echipa domnului Blaga a pornit povestea asta. Nu mi-a plăcut deloc tipul acesta de speculaţie publică şi faptul că sunt folosit în campanie şi cu interpretări de schimbare de susţinere”, a declarat Traian Băsescu.
Președintele a spus că a discutat cu Emil Boc și Vasile Blaga despre posibilitatea statutară de a face o reprezentativitate mai mare la alegerile din partid - nu 1400 (câți sunt în prezent) ci 4800 de votanți, tocmai pentru că acesta este un moment care necesită o legitimitate fără semne de întrebare, de reatașare la PDL. Discuțiile ieșind în presă prin Vasile Blaga, Traian Băsescu a apreciat la Covasna că acesta "şi-a însuşit un atac provenit din televiziunile lui Vântu şi Voiculescu" declarând că vrea să-i fie președintelui "un partener vertical, nu slugă".
În aceste idei, Traian Băsescu a subliniat că nu are niciun motiv să-și schimbe partenerul, pe Emil Boc, și a făcut referire inclusiv la declarațiile lui Vasile Blaga, referitoare la dublele funcții - mai exact la faptul că președintele PDL nu ar trebui să fie și prim-ministru. Traian Băsescu a ținut să amintească faptul că Vasile Blaga, secretar general al PDL, a fost și ministru al Internelor, deci a avut la rândul său o dublă funcție.
”PDL nu poate fi condus prin căprărie, nu are nevoie de un caporal, ci de un președinte!”, a mai spus președintele.
Întrebat despre aceste atacuri la adresa lui Vasile Blaga, cel care a fost șeful de campanie al lui Traian Băsescu, președintele a negat că cineva i-ar fi condus campaniile.
”Mie nu mi-a condus nimeni campaniile! Cine crede că mie mi-a condus vreo campanie, să demonstreze că poate câștiga cu alt candidat. Unii care pretind că m-au făcut pe mine să câștig nu au câștigat nici alegerile în care au candidat ei, deci cum Dumnezeu m-au făcut pe mine să câștig...? Hai să o lăsăm pe asta cu miturile create pe bani, da...?”, a spus președintele, insistând pe faptul că și-l dorește în continuare partener pe Emil Boc.
Traian Băsescu a părăsit stațiunea Covasna ieri în jurul prânzului, la puțin timp după încheierea întâlnirii cu presa. Cât timp s-a aflat la noi în județ, președintele nu a ieșit nicăieri, deși a mărturisit că și-ar fi dorit să ajungă la unul din restaurantele din Sfântu Gheorghe, pentru a lua o masă tradițională.
Preşedintele Traian Băsescu a vizitat ultima dată judeţul Covasna la finele anului trecut, când a luat parte ca invitat la cel de-al treilea Congres al Mişcării Creştin-Democrate Maghiare din România – UDMR. În februarie 2009, şeful statului a vizitat de mai multe ori judeţul Covasna, el întâlnindu-se, la vila de protocol din staţiunea Covasna cu primarii şi preşedinţii de consilii judeţene din Covasna şi Harghita. Vizitele prezidențiale în județul nostru au fost și mai dese în anii trecuți, îndeosebi în 2007, când președintele a stat cu soția sa la vila Covasna mai multe zile în șir.