ACTUALITATE 21 septembrie 2010

Toamna aduce proteste în stradă

de Monica Vrânceanu | 632 vizualizări
Aproape 300 de bugetari au stat ieri în ploaie în faţa Prefecturii Covasna pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate Aproximativ 300 de persoane, salariați ai sistemului bugetar și pensionari, au protestat ieri în fața Prefecturii Covasna, cerând demisia Guvernului și încetarea disponibilizărilor, a concediilor obligatorii, șomajului tehnic și a reducerilor de salarii din diversele domenii bugetare. La protest au luat parte, printre alții, Sindicatul Nova Vita, filiala Covasna a Cartel Afla, Sindicatul Unitas și Sindicatul Oamenilor de Scenă.

Aproape 300 de bugetari au stat ieri în ploaie în faţa Prefecturii Covasna pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate

Aproximativ 300 de persoane, salariați ai sistemului bugetar și pensionari, au protestat ieri în fața Prefecturii Covasna, cerând demisia Guvernului și încetarea disponibilizărilor, a concediilor obligatorii, șomajului tehnic și a reducerilor de salarii din diversele domenii bugetare. La protest au luat parte, printre alții, Sindicatul Nova Vita, filiala Covasna a Cartel Afla, Sindicatul Unitas și Sindicatul Oamenilor de Scenă.

Oamenii au stat în ploaie pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate, susținându-și cererile prin fluierătiri și lozinci precum „Demisia!”, „Hoții!” sau „Jos Guvernul, jos Băsescu!”, arătând că sunt disperați de veniturile tot mai mici, care nu le vor mai permite să-și poată plăti facturile la iarnă și nici măcar să poată supraviețui la un nivel minim de trai.

Sindicaliștii au criticat politicienii României, guvernarea actuală și pe cele trecute, arătând că nu s-a făcut nimic altceva decât să se arunce cu promisiuni în ultimii ani, neîngrijindu-se nimeni de bunăstarea cetățenilor și de refacerea economiei țării.

„În administrația publică locală situația este dezastruoasă. Din câte se știe, salariile sunt cele mai mici și în acest context, nu știu dacă cineva se poate descurca cu un salariu chiar sub nivelul celui minim pe economie. Este o rușine a guvernanților, a parlamentarilor, că tot de acolo unde este cel mai puțin doresc să mai taie. Ne opunem cu toate forțele să nu se repete tăierile de salarii, căci dacă stăm cu brațele încrucișate nu rezolvăm nimic”, a declarat preşedintele Sindicatului Nova Vita, afiliat Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Ferencz Tibor.

Protestatarilor din administrație și alte sectoare bugetare li s-au alăturat și artiștii, care au arătat că prin tăierile de salarii și scăderea cheltuielilor, actul cultural nu devine doar compromis ci aproape imposibil de realizat.

„Nimeni nu ne bagă în seamă... Îi invităm de ani de zile pe aleșii noștri minunați, care nu binevoiesc să vină la nicio premieră. În ultimii patru ani un singur consilier local a venit la spectacole. Nimeni nu a venit să vadă cum lucrăm - avem un acoperiș minunat, dar știu domnul primar și domnul prefect că pe noi a căzut tavanul? Lucrăm în condiții groaznice, cu purici, aducem haine de acasă, salariile noastre sunt mizere, fiind discriminați de zece ani încoace, cu salarii cu jumătate mai mici față de colegii noștri de la teatrul maghiar Tamasi Aron. Nu e vina colegilor, dar de ce se întâmplă așa ceva? Este umilitor! Guvernul României, domnul Băsescu, acești oameni nu ar trebui să se pună cu cei care nu mai au nimic de pierdut - iar noi, curând, nu vom mai avea nimic de pierdut! Nu mai avem ce face, suntem distruși, nu mai avem cu ce să ne întreținem copiii, iar familiile noastre sunt disperate”, a spus Mirela Bucur, actriță a Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.

Nemultumiri peste tot

În lista de revendicări înaintată prefectului Gyorgy Ervin, sindicatele au cerut stoparea concedierilor, luarea de măsuri pentru stabilizarea situației economice, nemodificarea vârstei de pensionare la 65 de ani, menținerea actualului Cod al muncii, a actualului Contract colectiv de muncă și a celui individual, fără de care actualii angajați s-ar tranforma în „zilieri”. Sindicaliştii au cerut totodată un salariu minim garantat de 750 de lei, păstrarea coeficienţilor de ierarhizare din legea salarizării unice, modificarea Legii inspecţiei muncii.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că protestele erau de așteptat în condițiile în care salariile bugetarilor au scăzut atât de mult în ultima vreme, un jurist ajungând să câștige și 600 de lei lunar în sistemul bugetar.

„Cu toate acestea, oamenii înţeleg că este criză, că trecem printr-o perioadă grea. Nimeni n-a plecat din Instutiţia Prefectului din cauza faptului că i s-a diminuat salariul”, a spus Gyorgy Ervin, arătând că există nemulțumiri inclusiv în rândul unor primari, cei de comună ajungând să câștige 1200 de lei lunar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
oblio, 23 septembrie 2010
Marian, ai dreptate.
Cititor, 23 septembrie 2010
''panoramix'': nu sunt de acord cu tine decat partial. La un organ de control subordonat intereselor politice economistii castiga cca. 4.000.... (cred ca stii ca aceste informatii sunt publice). Un citeste integral
radu, 23 septembrie 2010
Problemele facute de dragii nostri conducatori ne vor afecta pe toti fie ei bugetari sau cei care lucreaza in sistemult privat.Toate lucrurile pentru care se protesteaza acuma ne privesc pe toti cei citeste integral
Marian, 22 septembrie 2010
Din pacate garda financiara,protectia consumatorului,metrologia si altii jupoaje firmele particulare,daca particularii isi inceteaza activitatile,nu vor mai fi certuri pentru bani,o sa murim toti de citeste integral
''panoramix'', 22 septembrie 2010
DIN NOU FACETI COMPARATII INTRE CAT CASTIGA UNUL SAU ALTUL CU MESERII DIFERITE ! aSTA A REUSIT SA FACA ""POPEYE"" AL TARII NOASTRE CONDUCATOR ! SA NE INVRAJBEASCA PANA CAND NE CERTAM INTRE NOI SI NU citeste integral
radu, 22 septembrie 2010
Azi bugetarii,maine ceilalti si uite asa mai departe cu prostiile.
Cititor, 22 septembrie 2010
pt. Crenguta. Un prof. cu 25 ani vechime cat castiga? Dar, avem nevoie de oameni pregatiti? Daca vrei sa castigi bani, sa nu mai lucrezi in invatamant. Incearca la Camera de Conturi, poate primesti si citeste integral
crenguta, 21 septembrie 2010
dar, ce sa mai zic de un prof. cu 25 ani veghime, si gr.I, care castiga mai putin decat un primar analfabet de comuna ! E corect ???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.