Ţinutul Secuiesc, pe ape tulburi
Prefectul György Ervin spune că hotărârea Consiliului Judeţean nu respectă legile în vigoare.
Prefectura Covasna a atacat hotărârea Consiliului Judeţean Covasna cu privire la organizarea unui referendum pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc. Prefectul György Ervin spune că instituţia pe care o conduce a făcut acest gest pentru că hotărârea nu respectă legile în vigoare. „Potrivit Legii 2/2000, un astfel de proiect de hotărâre poate fi iniţiat de către preşedintele consiliului judeţean sau de către 1/3 dintre consilieri. Această regulă nu a fost respectată. De asemenea nu a fost respectată nici legea transparenţei, care spune că un astfel de proiect de hotărâre trebuie adus la cunoştinţa opiniei publice cu 30 de zile înainte de data supunerii la vot, pentru ca toată lumea să aibă ocazia să adauge opinii sau amendamente. Nici această regulă nu a fost respectată. Potrivit L2/1968, România este împărţită în judeţe. Schimbarea graniţelor administrativ teritoriale se poate face numai la iniţiativa preşedintelui ţării sau a organelor centrale. Eu sunt reprezentantul Guvernului în teritoriu şi trebuia să atac această hotărâre” – a declarat prefectul.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, spune că vor merge în instanţă şi cu această hotărâre, şi a comparat cazul cu scandalul de la Biblioteca Judeţeană Bod Peter.
Pe de altă parte, preşedintele PCM Covasna, Kulcsár-Terza József, a declarat că prefectul aruncă responsabilitatea în ograda subprefectului Valentin Ionaşcu, întrucât el a fost cel care a semnat actul prin care hotărârea a fost atacată.
Respectarea legii, nu a etniei
„Am trimis hârtia înapoi la jurişti pentru că nelegalităţile au fost trecute în ea codate, gen lege şi articol. Până când juriştii au completat actul cu explicaţii, eu a trebuit să plec, iar subprefectul m-a sunat să mă întrebe dacă poate semna hârtia. (...) Să fie clar, un prefect nu atacă un act nelegal pentru că e maghiar sau român, îl atacă pentru că e reprezentantul Guvernului în teritoriu şi indiferent de etnie trebuie să vegheze la respectarea legii. Poate să fie şi vietnamez, dacă un document e ilegal prefectul trebuie să îl atace. Dacă nu, atunci e demis (...) Repet, eu aici sunt reprezentantul Guvernului (...) Dacă unii cred că pentru asta ai nevoie de un prefect maghiar (ca să nu atace hotărârile - n.r.) atunci sorry, îmi pare rău, plec, să vină altul” – a declarat în replică György Ervin.
Hotărârea va fi trimisă aşadar înapoi de unde a venit, la Consiliul Judeţean Covasna. Dacă se vor corecta greşelile semnalate, tot nu este sigur că va trece de instituţia Prefecturii, întrucât se pare că are şi câteva nereguli de conţinut, despre care György Ervin nu a vorbit deocamdată.