Tineri din 7 țări sunt prezenți la un curs de perfecționare la Sfântu Gheorghe
La Muzeul Cercetașilor din Sfântu Gheorghe este mare forfotă. Peste 20 de tineri fac curat, vopsesc gardul și ajută la ce este nevoie. Este vorba de voluntari veniți din România, Ungaria, Lituania, Turcia, Rusia, Italia și Portugalia la o tabără de perfecționare în domeniul tineretului. Programul face parte din proiectul „Tineret în acțiune” și este finanțat de Comisia Europeană.
O săptămână în România
Tabăra este organizată de Uniunea Cercetașilor Maghiari din România și are menirea de a cunoaște organizațiile de tineret din țările menționate. „Tema abordată este cea a voluntariatului în practică. De aceea o parte dintre tinerii prezenți ajută aici la muzeu, iar o altă parte ajută la reabilitarea băii de la Bățanii Mici. Pe lângă aceste acțiuni de muncă fizică avem diferite dezbateri și seminare pe tema voluntariatului. Încercăm să legăm relații între organizațiile de tineret de aici și de peste hotare în vederea unor viitoare colaborări” – a declarat organizatoarea Grüman Éva.
Este nevoie de supraveghetori
Președintele de onoare al Uniunii, Gaál Sándor, spune că asemenea tabere între tineri sunt foarte importante pentru că este nevoie de adulți care să aibă grijă de copiii cercetași și să îi îndrume. „Dacă în urmă cu câțiva ani erau mulți profesori care se ocupau de activități extrașcolare, mergeau cu elevii în drumeții și tabere, acum situația este cu totul alta. Nu mai există acel interes pentru educația non-formală, deși ar fi nevoie pentru că elevilor, copiilor le place. Am avea mult mai mulți cercetași în oraș și în județ dacă am avea mai mulți coordonatori” – afirmă Gaál Sándor. Acesta a menționat că este și o problemă legată de legislația din România, care sancționează drastic cadrele didactice și în cazul în care nu se întâmplă accidente grave.
Cunoașterea celuilalt
Kiss Endre este specialist în proiecte de voluntariat și a venit din Ungaria pentru a le explica tinerilor prezenți în această tabără demersurile pe care trebuie să le facă pentru a fi voluntari într-o altă țară decât țara lor natală. „Din ce în ce mai multe companii multinaționale apreciază dacă un tânăr are în CV și activități de voluntariat. De aceea cred că este foarte important să le explicăm ce presupune acest lucru. Trebuie știut că Comisia Europeană pune mare accent pe acest gen de activități, și fiecare organizație acreditată pentru a trimite și a primi voluntari trece printr-un control amănunțit. Voluntarului i se asigură condiții bune de trai și are asigurare de la Comisia Europeană, așadar nu vorbim despre supraviețuire undeva într-o țară străină. Este totuși important ca voluntarul să aibă anumite cunoștințe despre țara, locul unde își va desfășura activitatea timp de câteva luni” – spune Kiss Endre.
În ceea ce privește tinerii, aceștia spun că le place la noi și sunt nerăbdători să afle și să vadă cât mai multe din această zonă a țării. Mai mulți s-au arătat chiar dispuși să se întoarcă aici pentru o perioadă de timp în care să desfășoare activități de voluntariat la una dintre organizațiile de tineret din Covasna.