Tinere talente - ediţia a XIII-a
Ca în fiecare primăvară, Fundaţia „Mihai Viteazul” organizează un ciclu de manifestări reunite în cadrul Festivalului „Tinere talente“, manifestări dedicate Zilei Internaţionale a copilului - 1 iunie, precum şi unei personalităţi din literatura română. În acest an, la a XIII-a ediţie, personalitatea aleasă a fost Vasile Alecsandri, de la moartea căruia se împlinesc 120 de ani.
Festivalul a debutat cu „Recunoaşteţi personajul“ - personaje din literatura pentru copii, realizat împreună cu Cercul Militar, acţiune coordonată de educatoarele Sandica Borchina şi Florica Nica. Micii actori de la 6 grădiniţe din oraş au interpretat atât de bine câteva din personajele îndrăgite, încât colegii lor din public i-au recunoscut aprape instantaneu. De altfel, juriul a fost pus în dificultate în a ierarhiza premiile. A fost un singur câştigător: toţi participanţii împreună cu educatoarele, părinţii, bunicii, asistenţa. Apoi s-a desfăşurat "Periplu prin istorie" - scene şi interpretări alese din literatura şi istoriografia românească, în colaborare cu Colegiul Mihai Viteazul, acţiune coordonată de învăţătoarele Doina Gheorghincă şi Maria Bularca, la care au participat 14 grupe de elevi din clasele I-IV, de la şcolile din municipiu. Spectacolul a fost amplu, a urmărit firul istoriei şi a fost completat cu imagini corespunzătoare momentului reflectat. De altfel, prin măiestria organizatorilor şi a jocului actoricesc al copiilor atât de talentaţi, întreaga asistenţă a fost „teleportată“ în momentele istorice prezentate.
Tot clasele I-IV, în aceeaşi organizare, au executat desene pe asfalt şi s-au jucat în cadrul acţiunii „Întoarcere la şotron“, pe aleea cu castani din parcul central al oraşului.
Vârful acţiunilor derulate în cadrul festivalului a fost sâmbătă, 29 mai, şi a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. În prima parte s-a vizionat expoziţia cu creaţii artistice, grafică şi culoare, decoraţiuni textile, produse realizate de elevi în cadrul orelor la şcoală sau la cercurile de specialitate. A urmat Spectacolul de gală, care a avut în program cântece şi dansuri populare, creaţii originale, dans, moment liric din poezia lui Vasile Alecsandri. Au participat formaţii şi grupuri artistice din judeţ care au încântat publicul şi pe care îi aşteptăm în continuare la următoarele ediţii ale festivalului.
Începând cu data de 31 mai până în 8 iunie a avut loc expoziţia de artă plastică „Alternanţe“ realizată în colaborare cu Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni“ şi Clubul Albatross, coordonatori prof. Ligia Ghinea si muzeograf Dan Buzea. Luni, 7 iunie, după vernisajul expoziţiei, s-a derulat un „Caleidoscop englezesc“ - scenetă, dansuri, moment liric.
Organizatorii Festivalului „Tinere talente“ mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea sa, micilor şi mai marilor talente, educatoarelor, învăţătoarelor, profesorilor, părinţilor, bunicilor, spectatorilor, colaboratorilor, sponsorilor, cofinanţatorilor (Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Sfântu-Gheorghe) şi nu în ultimul rând membrilor şi simpatizanţilor săi care au contribuit la buna desfăşurare a acestei manifestări.