Teatrul Andrei Mureșanu și-a deschis stagiunea pe străzile orașului
Peste 100 de persoane au asistat luni seara, în centrul orașului Sfântu Gheorghe la „Start cu Tam-TAM“. Evenimentul a adunat o serie fragmente din piesele stagiunii 2016-2017, oferite cu har de actorii TAM, pe un traseu care i-a purtat pe curioși până în sala teatrului.
Cucurigu, boieri mari!
Periplul teatral a debutat cu un moment muzical din piesă pentru copii „Doi Galbeni“, în regia Mirelei Bucur. „Am vrut să începem (...) cu o secvență muzicală, să adunăm cât mai multă lume în piața centrală“. A urmat un moment din piesă „7“, la statuia Sfântului Gheorghe din centru, interpretat cu sensibilitate de Camelia Paraschiv Katai. Apoi, o altă secvență din „Doi Galbeni“, în parcarea hotelului Bodoc. Cocoșul (Marius Popa) a mobilizat adulții, dar mai ales copiii din public, care au strigat, într-un glas „Cucurigu, boieri mari, dați punguța cu doi bani“. Un pic mai încolo, într-o intersecție, Fatma Mohamed și Claudia Ardelean au jucat un fragment din „Primăvara e încă departe“, piesa franco-română pusă în scenă de regizorul marsiliez Ivan Romeuff. La finalul scenei - o conversație telefonică dintre două surori, una în România, cealaltă, în Elveția, actrițele ne-au întrebat dacă dialogul lor s-a auzit. „A fost dificil, pentru că a fost un moment extrem de sensibil într-un loc care este foarte zgomotos. Sunt sigur că pentru actrițe a fost foarte complicat. Ele au ales scena și am fost de acord, dar e adevărat că locul nu a ajutat“, mi-a declarat Romeuff.
„A fost cool“
Următorul moment, din parcarea Teatrului Andrei Mureșanu, a prezentat o scenă din piesă „Orb de mină“, o coproducție TAM și Osono. Publicul a izbucnit în râs la auzul dialogului dintre polițistul Florin (Sebastian Marina) și Iringó (Elena Popa), presărat cu cuvinte maghiare neînțelese de personajul feminin. Potrivit cronicii criticului de teatru Iulia Popovici din Observator Cultural, „navigarea lui Marina, stăpân pe sine, prin același talmeș-balmeș (lingvistic - n.red.) e uimitor de urmărit“. După scurtul moment teatral, l-am întrebat pe Sebastian Marina dacă e primul eveniment de teatru pe străzile orașului, la care a participat.
- Da, cel puțin la Sfântu Gheorghe.
- Și cum vi s-a părut?
- Ciudat. Și acum tremur, am avut mari emoții. E ciudat. Mai ales când spectacolul e gata și ești obișnuit să faci scena respectivă în teatru, e mai complicat să o duci în altă parte. Mai ales așa în drum, mai trece un camion, se mai uită un vecin... Dar a fost cool (fain - n. red.), mi-a plăcut că lumea a reacționat foarte rapid și bine, sper ca cei care l-au văzut să vrea să-l vadă de acum încolo“. Tot lângă teatru, dar în fața intrării, a urmat un fragment din piesa „Trei rupturi“, în regia lui Radu Afrim. Dramatismul scenei, în care soția este uluită când află cu cine a fost înșelată, iar soțul, jucat sensibil de către Daniel Rizea, are remușcări, este echilibrat inteligent de replicile amuzante ale nevestei revoltate. O nevastă portretizată, cu un puternic accent nord-ardelenesc, de Ioana Costea. De altfel, actrița, originară din Târgu Mureș a fost felicitată de către o spectatoare pentru stăpânirea accentului din zona Clujului.
Ultimele două secvențe au fost prezentată în teatru. În foaier, Ion Fiscuteanu jr. și tânăra colaboratoare Ana Popa au prezentat un alt fragment din piesa „7“, în regia lui Sebastian Marina. Periplul teatral s-a încheiat cu un moment de dans din piesa „Ieșire de urgență“, în regia Casandrei Topologeanu, piesă care a avut premiera marți, 6 septembrie.
Un eveniment care a stârnit curiozitatea publicului
- De unde a venit ideea aceasta, a teatrului scos în stradă?, am întrebat-o pe directoarea TAM, Anna-Maria Popa.
- Presupun că mie într-un anumit fel, dar din discuții cu alte persoane, s-a discutat și în Consiliul Artistic să vedem și în ce formă să ajungă în fața publicului. Grubisics Levente de la Sepsi Radio a venit cu ideea de (...) a scoate spectacolele din spațiul teatral și de a le prezenta publicului în spații neconvenționale. Dar, între timp, în paralel, avusesem foarte multe discuții cu colegul meu Sebastian Marina, care și el venise cu o idee de a organiza Zilele ușilor deschise. Căutând o cale de mijloc, să vedem cum putem să facem un start de stagiune cât mai interesant, am combinat ideile de la toți colegii extrem de activi (...) și am ajuns la această formulă de caravană. O formulă în care am vrut să prezentăm câteva secvențe din spectacolele existente și de a ieși și-n fața unui public care până acum nu ne-a trecut pragul, dar sperăm că după evenimentul de azi va veni cu mai mare tragere de inimă în spațiul TAM!
„Evenimentul o oportunitate bună pentru cei care nu vin foarte des la teatru să fie informați despre piese, stagiune, actori. Cred că este și o oportunitate bună de a stârni interesul publicului din oraș pentru spectacole. Am ajuns la momentul din „Orb de Mină“ și e un spectacol pe care trebuie neapărat să-l văd (...) și mi-a plăcut și fragmentul din „Ieșire de urgență“, o piesă pe care, de asemenea, vreau să o vizionez“, a declarat un tânăr din public, Radu Bogdan Ștefan.
Pe 13 septembrie va avea loc a doua premieră a spectacolului „7“, în regia lui Sebastian Marina, iar pe 15 și 16, premiera oficială a piesei „Toujours Ensemble – Primăvara e încă departe!”.