ACTUALITATE 11 noiembrie 2013

Teama de cutremur crește numărul asigurărilor

de Székely Emőke | 393 vizualizări

Numărul polițelor de asigurări de locuințe a crescut în octombrie cu 25%

Se pare că cineva are şi de câștigat de pe urma cutremurelor din ultima perioadă din zona Galaţi sau Vrancea, și anume firmele de asigurări. De când a început șirul acestor evenimente, numărul persoanelor care se prezintă la brokeri pentru a încheia polițe de asigurare pe locuințe este în continuă creștere. Astfel, în octombrie s-au încheiat cu 25% mai multe asigurări decât în luna precedentă, situația fiind valabilă atât la nivel național, cât și în județul Covasna.

Între 70-150 de polițe pe săptămână

Reprezentantul unei societăți de asigurări, Szőcs László, ne-a declarat că în luna octombrie foarte multe persoane au venit la agenția lor din Sfântu Gheorghe pentru a încheia polițe de asigurare pentru locuințe. În opinia lui, cauzele sunt mai multe, de la deja celebrele cutremure din Galați şi Vrancea până la faptul că multora le-au expirat polițele vechi în august – septembrie. „Poate că este o legătură între cutremurele din Galați și această creștere de cel puțin 25% a numărului de polițe încheiate. Oamenilor le este frică și vor să își aibă casele, apartamentele asigurate. Un alt motiv poate fi și acela că în august – septembrie au expirat multe polițe, iar oamenii au venit să le înnoiască. La agenția noastră în această perioadă am avut între 70-150 de asigurări încheiate pe săptămână” – ne-a declarat Szőcs László.

Mulți aleg asigurări facultative

Dacă anii trecuți oamenii încheiau o asigurare obligatorie mai mult de frica amenzilor, situația pare să se schimbe. Szőcs László spune că a crescut numărul asigurărilor facultative, dat fiind și modificările legislative. „Legea asigurărilor de locuințe s-a schimbat în luna iunie a acestui an. Până atunci cei care aveau asigurări facultative, nu erau obligați să încheie și asigurare obligatorie, pentru că cea facultativă acoperea și daunele produse de incendiu, alunecări de teren și cutremur. Legea s-a schimbat, și spune că cei care doresc asigurarea locuinţei pentru o sumă mai mare (asigurare facultativă) au opțiunea să încheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depășesc plafonul asigurat obligatoriu. Astfel mulți au încheiat în locul celei obligatorii de 20 de euro, una de 30 de euro” – explică Szőcs.

Oamenii sunt precauți

O femeie din singurul bloc de locuinţe cu risc seismic din Sfântu Gheorghe ne-a spus că a încheiat asigurare pentru locuință de teamă. „Stau în blocul acesta care este periculos în caz de cutremur. Doamne ferește, se întâmplă ceva, cu ce renovez casa? Mi-am făcut și asigurare de viață, că la cutremur nu știi niciodată, și am doi copii, măcar să aibă un sprijin, ceva” – ne-a declarat ea.

Un bătrân din Sfântu Gheorghe, proprietarul unei case particulare, spune că și-a făcut de asemenea asigurare pentru că se conformează legilor. „Eu întotdeauna plătesc tot ce trebuie plătit la stat și unde trebuie. Dacă asta e legea că trebuie să ne asigurăm casa, mă conformez. Cât timp a fost doar facultativă, nu mi-am făcut, dar dacă e obligatoriu, cu toții trebuie să respectăm cerințele. Nu mi-e frică de cutremur sau alunecări de teren, dacă e să se întâmple, se întâmplă. Eu am încheiat o asigurare doar pentru a mă conforma cerințelor legii” – spune bătrânul.

Alții nici nu se gândesc să plătească

Cu toate acestea, numărul celor care au asigurări de locuințe este în continuare mic. În Sfântu Gheorghe, conform adreselor poștale, sunt 28.000 de locuințe, iar Szőcs László spune că deocamdată sunt puțini cei care și-au încheiat polițe. „Anul trecut noi am încheiat 4.800 de asigurări. Sunt și alte societăți, dar cred că numărul celor care și-au încheiat asigurări de locuințe este mic” – este de părere Szőcs László. Vorbele lui sunt subliniate și de atitudinea acelor proprietari de locuințe care nici nu vor să audă de asigurări.

Un bărbat de 35 de ani din Sfântu Gheorghe, proprietarul unui apartament de 3 camere, ne-a spus că atâta timp cât nu va vedea că cineva pornește pentru depistarea celor care nu au asigurări și amendarea lor, nu va plăti nimic. „Nu am de gând să îmi fac nicio asigurare. Eu nu văd ce pericol ar putea fi la apartamentul meu, în afară de incendiu. Nu cred că o asigurare e justificată în cazul meu. Dacă voi fi constrâns, voi vedea că vine Primăria sau altcineva și vrea să mă amendeze, da, voi încheia și eu o asigurare, dar până atunci, nu” – spune tânărul.

Lipsa banilor e problema

Pentru o familie unde doar unul dintre soți lucrează, sau ambii dar au salarii foarte mici, până și asigurarea de 20 de euro poate fi o povară. Acest lucru ni l-au spus Szabolcs şi Éva, doi soți care câștigă împreună 1.800 de lei și au doi copii. „Abia o ducem de la o lună la alta. Majoritatea banilor se duce pe mâncare, e incredibil că am ajuns să muncim pentru a avea ce mânca și atât. Plus, copiii au nevoie de tot felul de lucruri pentru școală, așadar nu ne lipsește încă ceva de plătit. Eu nu spun că este un lucru rău... Dacă am avea salarii decente, am încheia și asigurare de locuință, și asigurare de viață, și am deschide și conturi de economii pentru copii. Dar momentan nu putem” – spune soția.

Plata poliței este o povară și pentru pensionari. „Am 650 de lei pensie și sunt singură. Banii se duc pe medicamente, mâncare și utilități. Și așa fac economie, mă îmbrac mai gros și nu dau drumul la centrală, să mă încadrez în bani. Este greu. Deocamdată nu am asigurare de locuință, dar cred că mai devreme sau mai târziu tot va trebui să îmi fac” – ne-a declarat o pensionară.

Valul de creștere se va opri

Szőcs László este de părere că acest val de creștere a numărului de asigurări se va opri în curând. „Nu știu cât va mai ține această creștere. Mai devreme sau mai târziu toți cei care vor își vor încheia polițe de asigurări. Mai în glumă, mai în serios, această tendință poate fi stopată și de cercetători, eu spun că atunci când se va rezolva misterul cutremurelor din Galați, va scădea și numărul celor care își încheie asigurări de locuințe” – este de părere reprezentantul unei societăți de profil.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.