Ţânţarii „virusaţi” nu au ajuns în Covasna
Conducerea DSP Covasna dă asigurări că nu există deocamdată motive de îngrijorare pentru judeţul nostru
În județul Covasna nu există nici măcar un caz de suspiciune legat de virusul West Nile transmis de țânțari, chiar dacă în țară au apărut deja câteva cazuri sporadice.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Deme Judit, a declarat că nu există deocamdată nici un motiv de îngrijorare pentru județul nostru, acesta fiind totuși pregătit ca pentru orice meningită virală.
Potrivit lui Deme Judit, pentru acest virus nu există tratament special sau vaccin, fiind nevoie de tratament simptomatic.
Două persoane au murit în România după ce au fost infectate cu virusul West Nile. Numărul persoanelor infectate cu acest virus a ajuns la şapte, peste 80 de persoane fiind deja investigate în acest sens. Dintre acestea, au fost confirmate şapte cazuri, două sunt probabile şi altul în curs de investigare.
Meningita West Nile este o boală infecţioasă gravă cauzată de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui, membrana care "îmbracă" creierul, şi a lichidului cefalorahidian, fiind transmisă prin intermediul ţânţarilor, nu de la om la om şi apărând de obicei la 3-14 zile de la contactul cu virusul.
Principalele manifestări ale meningitei West Nile sunt durerile de cap, febra mare, înţepenirea gâtului, greaţa şi vărsăturile, convulsiile, epuizarea musculară, ameţeala, frisoanele şi chiar paralizia.
Este recomandată evitarea pe cât posibil a expunerii la tânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care îndepărtează ţânţarii.
Sursa foto: healia.com